"Golul" lui Voinea - nevestele nu se vor impozita. Răsuflăm uşuraţi
alte articole
După ce în presă s-a vorbit că ar putea creşte cota unică de impozitare, că Ponta pune o nouă taxă pe benzină şi că vin valuri de accize şi de taxe noi, care vor creşte mare bugetul pentru anul viitor, Liviu Voinea a confirmat marţi că Guvernul pregăteşte măsuri pentru acoperirea "golului de la buget". Nu va fi însă atât de grav, salariile de bază nu vor fi atinse şi nevestele nu se vor impozita.
În prag de an electoral, Voinea a primit o sarcină tip kamikaze: să facă rost de bani din noi impozitări şi taxe şi totodată să ţină popularitatea guvernului la un nivel înalt. Cu alte cuvinte, să dea veşti proaste ambalate într-un mod frumos.
Invitat la Gândul live, Voinea a vorbit despre măsurile pe care le va lua executivul pentru a avea mai multe încasări la buget în anul viitor. Discursul ministrului a început de o manieră menită să îi liniştească pe salariaţi: "Scenariul de bază [al Guvernului] nu cuprinde în acest moment o creştere de taxe care afectează salariul de bază".
Răsuflăm uşuraţi.
După care însă veştile proaste au curs: "în scenariul de bază există un gol între venituri şi cheltuieli care trebuie umplut" a declarat Voinea.
Deci, existând goluri, "Trebuie luate măsuri". Nu orice fel de măsuri însă ci "măsuri de natura eliminării excepţiilor care sunt în codul fiscal. Sunt mulţi care sunt exceptaţi." Voinea a evitat însă să precizeze exact care vor fi măsurile concrete pe care le are în vedere Guvernul, pe motiv că ele sunt discutate în acest moment cu FMI
Dacă i-a lăsat confuzi pe cei exceptaţi de Codul Fiscal (în prezent, în Codul Fiscal există încă o serie de venituri cărora nu se aplică contribuţiile sociale sau de sănătate, cum ar fi veniturile din dividende, dobânzi, drepturi de autor sau activităţi de tipul PFA), Voinea a avut în schimb veşti bune pentru cei ce au în întreţinere persoane fără absolut nici un fel de venit: Guvernul nu are în calcul, pentru anul viitor, taxe pentru persoanele fără venituri aflate în întreţinere.
"Nu impozităm nevasta (...) Asta pot să v-o infirm categoric", i-a liniştit Voinea pe cei îngrijoraţi de acest aspect.
Voinea a mai anunţat şi că Guvernul intenţionează să renunţe anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie. Nu a precizat însă care va fi noua modalitate de calcul.
Voinea a mai fost întrebat dacă susţine introducerea aşa numitei "taxe Fenechiu", respectiv acciza de 10 eurocenţi/litru de carburant care, dacă ar fi introdusă, afirma Fenechiu, din banii colectaţi s-ar putea construi 4.000 de kilometri de autostrăzi."
"Rămâne de văzut" a răspuns Ministrul, care nu a avut comentarii notabile despre nivelul accizei ci doar despre data de la care aceasta s-ar putea aplica.
"Dumneavoastră găsiţi o motivaţie logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivaţie câtă vreme era clar că se depreciază permanent cursul de schimb. Şi atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei avea încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică", a spus el.
Voinea a evitat să răspundă la întrebarea dacă preţul benzinei va creşte ca urmare a noii metode de calcul sau nu. Probabil USL încă mizează pe votul şoferilor români, fie ei salariaţi, PFA, încasatori de dividende sau nu. Şi pe votul celor căsătoriţi, a căror neveste nu se vor impozita. Nici măcar dacă o cere FMI.
Negocierea cu FMI pentru buget a început în urmă cu două săptămâni a declarat Voinea. Cam de atunci au început să apară veştile despre creşterea cotei unice de impozitare, scăderea TVA-ului, birul pe benzină şi alte asemenea veşti confirmate de Voinea sau nu.