Acciza pe carburanţi îi trage pe dreapta pe transportatori

S-a declanşat greva transportatorilor pe termen nedeterminat. Peste 1300 de firme au decis luni să îşi suspende activitatea, nemulţumite de taxa de 7 eurocenţi pe carburanţi.
Autocamioane de transport, tir-uri pe şoseaua de centură a capitalei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
09.12.2013

S-a declanşat greva transportatorilor pe termen nedeterminat. Peste 1300 de firme au decis luni să îşi suspende activitatea, nemulţumite de taxa de 7 eurocenţi pe carburanţi.

Peste 86.000 de tiruri vor trage pe dreata şi zeci de mii de şoferi se vor opri din lucru, pe termen nelimitat. Lângă Cluj, tirurile sunt deja oprite pe marginea şoselei şi traficul este aproape paralizat. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Arad.

La Domneşti, la câţiva paşi de Capitală, traficul este, de asemenea, aproape paralizat. Sute de tiruri, îndreptându-se spre Bucureşti, merg cu viteză redusă şi se pregătesc să traga pe dreapta cât de curând.

"Totul are un început, greva poate să crească sau, poate, printr-o acţiune diplomatică de înţelegere a părţilor, să se rezolve." a declarat Ion Lixandru, vicepreşedinte U.N.T.R.R. într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. "O invitaţie a doamnei Ministru ar rezolva anumite situaţii punctuale", a mai declarat sindicalistul.

Pentru a se ajunge însă cu adevărat la un numitor comun, ministerul ar trebuie să rezolve probleme ce nu ţin exclusiv de el. Transportatorii sunt nemulţumiţi de acciza de 7 eurocenţi pe carburanţi, care a fost impusă de eşalonul de deasupra Ramonei Mănescu şi mai cer "un proiect serios de autostrăzi, nu aceste bâlbâieli."

Transportatorii au anunţat declanşarea grevei de săptămâna trecută, avertizând că "magazinele pot rămâne goale în perioada sărbătorilor de iarnă" dacă nu se vor găsi soluţii pentru problemele lor.

Sindicaliştii au declarat că au epuizat toate căile diplomatice şi că sunt "sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului de Transport în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea." În concluzie, nu le rămâne decât să declanşeze greva, în speranţa că astfel doleanţele lor vor fi auziţi la minister.

Picătura care a umplut paharul numeroaselor nemulţumiri ale transportatorilor rutieri este noua taxă de 7 eurocenţi plus TVA, "abuziv introdusă în carburanţi" de Guvern.

Transportatorii consideră că măsura introducerii accizei este "iraţională" şi nejustificată, având în vedere că autostrăzile pe care Guvernul se laudă că le va construi cu banii strânşi din colectarea ei sunt cu prioritate autostrăzi în afara fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial.

Decizia transportatorilor de a îşi înceta activitatea a fost luată în data de 29 noiembrie, în cadrul unei întâlniri la care au luat parte reprezentanţi ai transportatorilor din 24 judeţe, precum şi lideri ai Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 din Arad, Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Federaţiei Transportatorilor Europa, Asociaţiei Transportatorilor Rutieri în Construcţii, Breslei Marilor Transportatori din Cluj şi Asociaţiilor transportatorilor rutieri de mărfuri din Maramureş, Transilvania, Moldova şi Constanţa, patronate membre ale Confederaţiei Naţionale Rutiere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor