RMGC crede că Parlamentul României va vota în favoarea planului de a deschide mina de aur la Roşia Montană (Tănase)
alte articole
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) crede că Parlamentul României va vota în favoarea planului companiei de a deschide cea mai mare mină de aur la suprafaţă din Europa, într-un mic oraş din Munţii Carpaţi, în pofida actualelor proteste împotriva proiectului, a declarat directorul general al companiei, Dragoş Tănase, citat de Reuters.
Catalizatorul protestelor a fost aprobarea de către guvern, săptămâna trecută, a proiectului de lege care permitea ca proiectul de exploatare să meargă mai departe. Proiectul de lege are nevoie în prezent de aprobarea Parlamentului pentru a intra în vigoare.
'Cred că dezbaterea trebuie purtată cu argumente, pe baza realităţilor, nu a emoţiilor sau a temerilor abstracte', a declarat Dragoş Tănase, directorul general al RMGC, într-un interviu acordat joi.
'Eu nu pot anticipa decizia Parlamentului, dar sperăm că dacă vor asculta argumentele raţionale... vor ajunge la o concluzie pozitivă', a adăugat acesta.
RMGC, în care guvernul român deţine un pachet minoritar, este în proprietatea Gabriel Resources din Canada, o firmă înfiinţată special pentru dezvoltarea minei de aur de la Roşia Montană.
Potrivit lui Tănase, votul din Parlamentul României nu e un caz singular. Şi alte proiecte economice mari au trecut prin parlament, inclusiv vânzarea celei mai mari bănci din România, BCR, către banca austriacă Erste Bank, şi a companiei de petrol şi gaze Petrom către OMV.
Proiectul de la Roşia Montană a fost blocat timp de 14 ani. Luna trecută însă, cabinetul primului ministru de stânga, Victor Ponta, care s-a opus proiectului înainte de a veni la putere în 2012, a renegociat contractul, majorând redevenţa pe care o va încasa statul de la 4% la 6%, iar participaţia statului în RMGC de la 20% la 25%, scrie Reuters.
'Acest nivel al redevenţei şi de participaţie a statului sunt fără precedent în industria minieră din lume', a precizat Tănase, adăugând că legea prevede, de asemenea, obligaţii stricte în ceea ce priveşte protecţia mediului, investiţii şi crearea de locuri de muncă.