RMGC crede că Parlamentul României va vota în favoarea planului de a deschide mina de aur la Roşia Montană (Tănase)

Protest împotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana. Piaţa Universităţii, Bucureşti
Protest împotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana. Piaţa Universităţii, Bucureşti (Epoch Times România)

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) crede că Parlamentul României va vota în favoarea planului companiei de a deschide cea mai mare mină de aur la suprafaţă din Europa, într-un mic oraş din Munţii Carpaţi, în pofida actualelor proteste împotriva proiectului, a declarat directorul general al companiei, Dragoş Tănase, citat de Reuters.

Catalizatorul protestelor a fost aprobarea de către guvern, săptămâna trecută, a proiectului de lege care permitea ca proiectul de exploatare să meargă mai departe. Proiectul de lege are nevoie în prezent de aprobarea Parlamentului pentru a intra în vigoare.

'Cred că dezbaterea trebuie purtată cu argumente, pe baza realităţilor, nu a emoţiilor sau a temerilor abstracte', a declarat Dragoş Tănase, directorul general al RMGC, într-un interviu acordat joi.

'Eu nu pot anticipa decizia Parlamentului, dar sperăm că dacă vor asculta argumentele raţionale... vor ajunge la o concluzie pozitivă', a adăugat acesta.

RMGC, în care guvernul român deţine un pachet minoritar, este în proprietatea Gabriel Resources din Canada, o firmă înfiinţată special pentru dezvoltarea minei de aur de la Roşia Montană.

Potrivit lui Tănase, votul din Parlamentul României nu e un caz singular. Şi alte proiecte economice mari au trecut prin parlament, inclusiv vânzarea celei mai mari bănci din România, BCR, către banca austriacă Erste Bank, şi a companiei de petrol şi gaze Petrom către OMV.

Proiectul de la Roşia Montană a fost blocat timp de 14 ani. Luna trecută însă, cabinetul primului ministru de stânga, Victor Ponta, care s-a opus proiectului înainte de a veni la putere în 2012, a renegociat contractul, majorând redevenţa pe care o va încasa statul de la 4% la 6%, iar participaţia statului în RMGC de la 20% la 25%, scrie Reuters.

'Acest nivel al redevenţei şi de participaţie a statului sunt fără precedent în industria minieră din lume', a precizat Tănase, adăugând că legea prevede, de asemenea, obligaţii stricte în ceea ce priveşte protecţia mediului, investiţii şi crearea de locuri de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie