A murit cantaretul american de muzica soul, James Brown

Personalitati din intreaga lume au adus un ultim omagiu cantaretului american de muzica soul, James Brown. Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat ca James Brown a fost "un cantaret original, care a imbogatit cultura americana si a influentat generatii intregi de muzicieni".
Hollywood, STATELE UNITE: Flori si lumanari asezate pe steaua cantaretului James Brown, pe Hollywood Walk of Fame, in Hollywood, California, 27 Decembrie 2006. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.12.2006

Personalitati din intreaga lume au adus un ultim omagiu cantaretului american de muzica soul, James Brown. Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a declarat ca James Brown a fost "un cantaret original, care a imbogatit cultura americana si a influentat generatii intregi de muzicieni".

James Brown a murit luni, 25 decembrie, intr-un spital din Atlanta, statul Georgia, in urma unei pneumonii. Numai in acest an, Brown avusese peste 100 de concerte live si, in noaptea de Anul Nou, artistul urma sa cante in celebra Times Square din New York.

Nascut la 3 mai 1933 in orasul Barnwell, Carolina de Sud, James Joseph Brown a fost unul dintre cei mai renumiti cantareti ai secolului 20.

Lider de formatie, compozitor, producator si cantaret — James Brown — a fost o veriga foarte importanta in evolutia stilurilor — gospal, R&B, soul si funk. Si-a lasat amprenta si asupra altor genuri — cum ar fi — rock, jazz, regge, disco, dance si electronica — precum si in hip-hop.

In copilarie james Brown ajuta la intretinerea familiei culegand bumbac pe campurile din apropierea casei si lustruind papuci in oras. In timpul liber canta in imprejurimile orasului si se ocupa cu mici faradelegi. La 16 ani este trimis la centrul de reabilitare pentru minori, din Toccoa, fiind acuzat de jaf armat. Aici il intalneste pe Bobby byrd a carui familie il ajuta sa iasa din detentie.

Dupa trei ani petrecuti in spatele gratiilor, James Brown nu mai avea voie sa se intoarca in Augusta sau in Richmond County, aceasta fiind una din conditiile eliberarii. Isi concentreaza atentia aupra sportului, incercand mai intai box-ul, la care insa renunta, pentru ca apoi sa se concentreze pe baseball. In urma unei accidentari la picior renunta la sfera sportului. La inceputul anilor '50 isi incepe cariera in muzica, alaturi de sora lui Bobby Byrd — Sarah — in grupul “The Gospel Starlinghters”. In cele din urma intra in trupa lui Bobby — “The Avons”.

Numele grupului se schimba in “The Famous Flames” — si semneaza un contract cu — king Records. Primul lui hit a fost - "Please, Please, Please" scoas in 1956 sub titulatura - "James Brown with the Famous Flames". Piesa se vinde in peste un milion de copii si ajunge pe locul 5 in topul de R&B. Dupa alte 9 piese ce nu au avut succes — casa de discuri era gata sa renunte la el — insa in 1958 revine cu "Try Me" — ce ocupa locul 1 in topul de R&B.

In tot acest timp — James — preia controlul asupra trupei si transforma “The Famous Flames” — in trupa sa de acompaniament. Cu toate ca era celebru in sudul Statelor Unite — cu o prezenta buna in topul 10 de R&B — James Brown nu era inca recunoscut pe plan national. Toate acestea se schimba odata cu lansarea albumului— “Live at the Apollo” in 1963.

In 1965 va lansa piesele - "Papa's Got a Brand New Bag" si "I Got You (I Feel Good)," — hituri dupa care este recunoscut si astazi. James Brown este artistul cu cele mai multe piese din topul billboard hot 100 — si detine un record destul de ciudat — nu a ajuns niciodata pe locul 1 in acest top. O alta ciudatenie o reprezinta sprancele lui — care sunt de fapt tatuaje.

http://ro.wikipedia.org/wiki/James_Brown"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor