A început războiul în teritoriu. Liberalii, traşi pe tuşă la Timişoara

Victor Ponta versus Crin Antonescu
Victor Ponta versus Crin Antonescu (Epoch Times)

Organizaţia PSD Timiş a anunţat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, că Alianţa PSD-PC din judeţ a încheiat un protocol de colaborare cu PPDD şi cu consilierii locali ai Uniunii pentru Timiş (UPT), formată din PNŢCD şi FDGR. Protocolul prevede schimbarea din funcţie a viceprimarului Timişoarei şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, ambii fiind membri PNL. Locul lor va fi luat de un reprezentant al PPDD şi unul al PNŢCD.

"Date fiind evenimentele politice petrecute în ultimele zile la nivel naţional, precum şi cele la nivel local, în vederea preîntâmpinării unui blocaj administrativ judeţean şi local, reprezentanţii aleşi ai PSD-PC, PPDD şi UPT au semnat astăzi (marţi - n.r.) un protocol de colaborare administrativă şi politică. Proiectul este încheiat pentru perioada iunie 2014 - iunie 2016, având ca principal obiectiv realizarea proiectelor majore de interes judeţean şi local, prin configurarea unor majorităţi funcţionale în Consiliul Local Timişoara şi la Consiliul Judeţean Timiş", reiese din comunicatul PSD Timiş.

Astfel, în locul viceprimarului liberal Dan Diaconu va fi numit ţărănistul Bogdan Herzog, consilier local al Uniunii pentru Timiş, iar în locul vicepreşedintelui liberal al Consiliului Judeţean Timiş, Marian Vasile, va fi numit reprezentantul PPDD, Florian Zanfir, consilier judeţean şi preşedinte interimar al PPDD Timiş.

Potrivit România Liberă, situaţia din Timişoara stă în felul următor: din totalul celor 37 de consilieri judeţeni, 20 reprezintă grupul PSD-PC-PPDD, în timp ce PDL are 11 consilieri judeţeni, iar PNL are şase consilieri judeţeni. PNŢCD şi FDGR nu au reprezentanţi în CJ Timiş.

În Consiliul Local Timişoara dintr-un total de 27 de consilieri, 14 aparţin noii alianţe PSD-PC-PPDD-PNŢCD-FDGR. PNL are şase consilieri locali, iar PDL are doar cinci.

Soarta CL Timişoara, în mâinile ţărăniştilor

Soarta majorităţii CL Timişoara atârnă, matematic, de opţiunile consilierilor PNŢCD Flavius Boncea şi Bogdan Herzog, ambele tabere având nevoie de ei pentru a forma o majoritate. Cine va deţine majoritatea va putea schimba viceprimarii Timişoarei şi, de asemenea, va putea controla majoritatea proiectelor supuse aprobării.

Potrivit publicaţiei Timiş Online, deşi este cunoscut faptul că cei doi ţărănişti nu sunt agreaţi de actuala conducere a filialei PNŢCD Timiş, revocarea lor din funcţie se poate face doar cu acordul FDGR, pentru că ţărăniştii au candidat la alegerile locale în cadrul unei alianţe cu Forumul German.

Contactat de reporterii www.tion.ro, preşedintele PNŢCD Timiş, Valentin Moldovan, a declarat că Biroul Politic Judeţean al PNŢCD nu a decis până la acest moment dacă ţărăniştii vor forma o alianţă cu PNL la nivel local, dar a subliniat că odată luată, decizia va trebui respectată de cei trei consilieri locali ai partidului, în caz contrar aceştia vor fi excluşi din partid.

„PNŢCD este partid de dreapta şi rămâne să vedem, să convocăm biroul de conducere. Noi suntem partid de dreapta. Decizia cu privire la schimbarea sau susţinerea unei majorităţi este politică. Nu e la dispoziţia unuia sau altuia dintre consilierii locali. Ei acolo au fost trimişi de către partid. Dacă vor lua vreo decizie fără să fie conformă cu decizia partidului vor fi excluşi. Eu sper să nu o facă. Am făcut apel. O să îi sun să îi convoc. Treaba asta se discută în cadrul partidului, statutar, nu în birouri de firme private. Normal, consilierii trebuie să accepte decizia partidului, dacă nu acceptă, vor fi excluşi”, a atras atenţia Valentin Moldovan.

Primarul liberal adoptă o poziţie fermă

Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, aflat în deplasare în Vietnam şi Singapore, nu a fost tocmai încântat să afle ce se petrece în lipsa lui şi a avertizat că va lua măsuri drastice dacă se continuă această iniţiativă.

„Am fost informat că PSD încearcă din răsputeri să creeze noi majorităţi în Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş şi că a scos la mezat funcţiile de viceprimar, respectiv vicepreşedinte deţinute actualmente de Dan Diaconu, respectiv Marian Vasile. Eu am muncit enorm pentru Timişoara în aceşti aproape doi ani de mandat. Ştiu că sunt incomod prin corectitudinea mea, prin intransigenţa mea, ştiu că există mari suferinţe la unii că nu mai pot căpuşa societăţile primăriei, că nu mai pot influenţa licitaţiile, că nu mai pot pune mâna pe terenuri, pe clădiri – că nu pot, spre exemplu, să cumpere o clădire care valorează peste 700.000 euro cu 100.000 euro, cum au vrut să facă şi încă mai vor (e vorba, evident, de clădirea pe care a pus ochii PSD să-i fie sediu).

Atrag atenţia şi PSD, şi celor tentaţi să se lase ademeniţi de PSD că acapararea de către ei a funcţiei de viceprimar în discuţie ar conduce la pierderea totală a încrederii mele în ei şi, pe cale de consecinţă, la luarea, imediată, de către mine – în interesul public! – a tuturor atribuţiilor semnificative ale viceprimarilor – ambilor! -, precum şi a dreptului lor la semnătura pe tot ce e important. Să nu-şi închipuie cineva că o nouă majoritate îmi va impune mie lucruri incorecte! La orice tentativă de incorectitudine, Procuratura, Poliţia, DNA-ul etc. vor fi sesizate prompt chiar de către mine, cu plângere penală la nivel individual pentru votanţii de incorectitudini!”, a avertizat Robu printr-un comunicat oficial.

Totodată, edilul se adresează reprezentanţilor PPDD şi PNŢCD cărora le transmite că pot opta fie pentru o victorie de moment extrem de sterilă, fie pentru o construcţie solidă şi fertilă, cu o fundaţie ideologică.

„Stimaţi colegi de la PNŢCD şi PPDD, aveţi de optat între o posibilă victorie de moment – extrem de sterilă, însă – şi o construcţie solidă şi fertilă, una aducătoare cu sine şi a mult-doritei clarificări şi coagulări ideologice, măcar acum, în al 25-lea an de la Revoluţie (m-am adresat şi PPDD-lui pentru că eu consider că ce a mai rămas din PPDD reprezintă aripa sa de dreapta, stânga fiind deja de mult absorbită de PSD). Cu PSD nu ne-a ieşit bine nici PNL-ului, nici PDL-ului, nici PPDD-ului, devenit decimat, şi, judecând lucrurile mai profund, nici PNŢCD-ului. Nu ne-a ajuns?!”, a concluzionat liberalul.

Replica PSD Timiş

„Dezavuăm atacurile total nejustificate ale primarului Timişoarei, Nicolae Robu, la adresa integrităţii, loialităţii şi competenţei aleşilor locali din noua majoritate, rezultată în urma semnării protocolului. Este inadmisibilă ameninţarea aleşilor locali cu deferirea acestora instituţiilor de control abilitate, pentru legalitatea votului exprimat în cadrul şedinţelor de consiliu. Îi asigurăm pe toţi cetăţenii Timişului, din satele, comunele, oraşele şi municipiile judeţului, că vom face toate eforturile pentru a putea realiza proiectele prezentate în campania electorală, având şi susţinerea Guvernului României”, se arată în comunicatul transmis de PSD Timiş.

Preşedintele PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, este de părere că această situaţie în care se află Nicolae Robu este determinată de faptul că s-a ocupat prea mult de politică şi prea puţin de administraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne