A activat Putin "cozile de topor" în alegerile din România, se repetă scenariul din Moldova? Ce spun reprezentanţii partidelor
Încearcă Rusia să influenţeze şi să interfereze cu alegerile din România? Cum joacă Rusia în această campanie? Există candidaţi "cozi de topor" care fac jocurile Moscovei? Ce face SRI în acest sens, după ce au fost trase semnale de alarmă şi am văzut cu toţii situaţia din Republica Moldova?
O dezbatere în acest sens a avut loc la Digi24, în emisiunea "Studio politic", unde reprezentanţii PSD, PNL, USR şi UDMR s-au poziţionat pe această temă.
Redăm mai jos schimbul de replici din platou:
Jurnalistă: Vedem un avertisment de ultimă oră legat de alegeri. Există temeri că Rusia ar putea influenţa alegerile de la noi, din ţară, conform unor surse politice. Mergem strict către acest subiect. Domnule Zamfir, v-aş întreba pe dumneavoastră, pentru că vedeam aici foarte multe modalităţi prin care e posibil să fie perturbate într-un fel alegerile de la noi. În ce măsură să ne facem grijă acum? Vedem că instituţiile cheie, să le zic aşa, sunt atente.
Daniel Zamfir (PSD): Despre asta e vorba aici. Singurele entităţi care pot să prevină acest lucru sunt entităţile despre care cred că toată lumea ştie, anume Serviciul Român de Informaţii, eventual DIICOT, Poliţia Capitalei, nu-i aşa? Înţeleg că a şi fost acea anchetă declanşată, că s-a început urmărirea penală, dacă nu mă înşel în legătură cu fermele de troli.
Da, influenţa Rusiei poate exista, evident am văzut în Republica Moldova, s-a discutat şi la alegerile trecute din Statele Unite despre influenţa Rusiei. Nu poate fi neglijată.
În schimb, la nivelul Parlamentului, lucrurile care se pot face sunt foarte restrânse. Ceea ce a făcut colegul senator Chirteş să ceară informarea de la SRI e o chestie mai puţin eficientă, ca să zic aşa, pentru că şi cu cererea şi fără cererea domnului Chirteş şi evident că Serviciul Român de Informaţii eu sunt convins că ar fi făcut lucrul ăsta sau îl face ca să ne protejeze de asemenea influenţă.
Jurnalistă: Dar, domnule Moşteanu, mai departe, dacă găsim să spunem că se găsesc anumite indicii, care ar fi paşii următori? Pentru că mă gândesc, cum acţionezi într-o situaţie de genul acesta?
Ionuţ Moşteanu (USR): Declaraţia şefului Comisiei SRI e o declaraţie de campanie. Nu o să facă nimic două săptămâni. Comisia SRI e o comisie care se întruneşte destul de rar, e destul de deformă, vă spun asta după două mandate, şi asta trebuie schimbat. Controlul civil al SRI, al serviciilor, nu există în România în momentul ăsta. Ciucă, Ciolacu şi Iohannis ţin SRI-ul fără control civil, fără director civil de aproape un an şi jumătate, din iunie anul trecut. Nu avem director SRI de când Hellvig şi-a dat demisia. Şi nimeni nu ştie ce mai face SRI-ul ăla, nimeni nu ştie cine îl controlează.
Comisia SRI zice, noi ştim nişte chestii, am văzut nişte chestii, dar nu putem să zicem la nimeni. Asta trebuie să se schimbe şi asta trebuie să fie. Noi o să insistăm ca mandatul viitor să găsim o majoritate care să înţeleagă că serviciile trebuie să fie sub controlul civil, nu invers, pentru că serviciile în momentul ăsta joacă şi în politică, joacă şi în economie şi trebuie puse la locul lor, în cutiuţa lor.
Asta legat de contextul mare.
Avem un Directorat Naţional de Securitate Cibernetică, avem ANCOM, ei au uneltele tehnice necesare să ne spună dacă se întâmplă ceva. Comisiile din Parlament, ok, pot să cheme, dar asta durează la cum se mişcă Parlamentul, nimic nu va veni rapid de acolo.
Soluţiile sunt, cum spuneam, la aceste instituţii ale statului, care au tot ce le trebuie să facă lumină, dar uneori se mişcă, uneori nu se mişcă şi vă dau acest Directorat pentru Securitate Cibernetică, de exemplu: cercetează de vreo trei ani de zile cine şi cum a şters interviul cu Ciucă de pe site-ul Radio România Actualităţi şi de pe serverele România Actualităţi, interviul în care spunea că nu o să intre niciodată în politică şi nu a ajuns la vreo concluzie.
Jurnalistă: Domnule Sighiartău, ar trebui să fie de faţadă toate lucrurile acestea? Eu vă întreb despre ce se întâmplă cu informaţiile pe care putem să le adunăm legat de ce influenţă poate să aibă Rusia în această campanie.
Robert Sighiartău (PNL): În primul rând, e clar că există un război hibrid în Europa, în Occident şi da, cred că Rusia este prezentă şi în România prin anumite capete de topor pe care le are în aceste partide care se dau suveraniste şi care spun că ţin cu ţara, dar nu ţin cu ţara, ci sunt oamenii Moscovei. Asta a fost de când e lumea şi ştiu că Rusia are oameni în România.
În acelaşi timp, eu cred că instituţiile statului îşi vor face datoria şi vom afla dacă există interferenţe şi vom afla inclusiv dacă sunt politicieni români care candidează poate la funcţia de preşedinte sau la cea de parlamentar care fac jocul Moscovei, pentru că este foarte important să ştim exact cine sunt cei care ţin cu România şi cei care nu ţin cu România.
În acelaşi timp, e foarte important, apropo de aceste alegeri prezidenţiale, să înţelegem foarte bine contextul în care ne aflăm. Noi suntem în război şi pentru asta avem nevoie de oameni foarte bine pregătiţi care să nu fie vulnerabili şi aici subliniez un preşedinte al României sau un candidat la prezidenţiale trebuie să nu fie şantajabil în nici o condiţie, nici în faţa partenerilor externi, nici cei interni.
Şi da, trebuie să fie foarte bine pregătit. Ne trebuie un preşedinte care ştie ce înseamnă CSAT-ul, ne trebuie un preşedinte care ştie ce înseamnă apărare naţională, siguranţă naţională inclusiv pe aceste teme de securitate cibernetică şi care înţelege ce trebuie să facă România în cazul unui război hibrid şi să fie antrenat pentru a fi preşedintele României.
Am ţinut să menţionez lucrurile astea pentru că ştim foarte bine că sunt candidaţi care au spus foarte clar că nu sunt antrenaţi să fie preşedintele României şi e foarte important. Acum noi nu avem nevoie să facem experimente în această perioadă extrem de complicată pentru România, pentru Occident şi da, trebuie să avem foarte mare grijă la ameninţările externe.
Ionuţ Moşteanu: Dar legat de Rusia, încă o chestiune. Avem un candidat, George Simion, care are interdicţie de intrare în Ucraina şi Moldova, care a fost prelungită pe patru ani şi premierul Moldovei spune că a informat statul român. Eu din nou îi cer domnului Ciolacu să ne spună ce informaţie a primit de la moldoveni, dacă ştie ceva. Că e ceva foarte grav, adică Simion candidează.
Jurnalistă: Are de gând premierul să facă publică vreo informaţie de care le-ar fi frică?
Daniel Zamfir: Domnule, nu ştiu despre acele informaţii, dar, repet, dacă e o problemă cu domnul Simion, sunt convins că instituţiile statului care ar avea informaţii în legătură cu o anumită atitudine sau o anumită conduită sau o anumită faptă...
Ionuţ Moşteanu: E un fapt. Moldova zice că ăla s-a întâlnit cu ruşii şi nu îl mai lăsăm la noi.
Daniel Zamfir: Nu ştiu ce e cu acea interdicţie. Nu cred că premierul Ciolacu are vreo obligaţie să îl oprească din cursa pentru Cotroceni pe domnul Simion.
Ionuţ Moşteanu: Pe Şoşoacă au oprit-o ca să-l ajute pe Simion. Astea sunt faptele...
Jurnalistă: Să rămânem puţin la subiectul acesta cu pericolele din campanie. Şi v-aş întreba pe dumneavoastră... pot să fie influenţate alegerile de Rusia, posibil chiar prin candidaţi? Dumneavoastră cum vedeţi avertizarea?
Csoma Botond (UDMR): După ce am văzut ce s-a întâmplat în Moldova, sigur că este posibil ca şi în România să se întâmple lucruri similare. Eu cred că avem instituţii abilitate ale statului român, instituţii de forţă ale statului român, care trebuie să acţioneze dacă există informaţii certe în acest sens şi să nu permită amestecul Rusiei în procesul electoral. Serviciul Român de informaţii, alte servicii de informaţii chiar în CSAT s-ar putea discuta, cred, acest subiect dacă există informaţii certe în acest sens.
Jurnalistă: Deci ar fi un subiect de natură să ajungă şi într-o şedinţă a CSAT?
Csoma Botond: Eu cred că da, pentru că ar fi un atentat totuşi la securitatea naţională dacă Rusia ar interveni în procesul electoral din România. Cred că ar trebui discutat şi în CSAT acest subiect.
Jurnalistă: Dar aici trebuie să există anumite informaţii presupun care să ajungă acolo încât să fie convocată o astfel de şedinţă.
Oricum, interesant punctul de vedere al dumneavoastră. Din ce înţeleg eu totuşi, per total, din ce-mi spuneţi, în momentul acesta, chiar dacă există aceste temeri, nu trebuie sau nu suntem în situaţia în care să le vedem puse în practică la alegeri, până la capăt, domnule Zamfir? Asta înţeleg de la toată lumea, instituţiile îşi fac treaba ...
Ionuţ Moşteanu: Eu nu cred că îşi fac treaba. Eu am spus că ar trebui să îşi facă treaba. Comisia nici nu ajută, nici nu încurcă, poate să facă ce vrea acolo. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică şi ANCOM sunt două instituţii care, cum spuneam, au şi specialiştii, au şi bani şi bugete şi tot ca să verifice şi să ne spună dacă îşi bagă coada ruşii. Ca parlamentari n-avem nicio informare. Mai sunt două săptămâni până la alegeri. Preşedintele Comisiei SRI zice că e îngrijorat că se întâmplă...
Jurnalistă: Domnule Sighiartău, existau aceste informaţii tot aşa pe surse că sunt monitorizaţi mai mulţi cetăţeni în această perioadă. Asta înseamnă că poate se ştie ceva, nu? Sau facem aşa doar o monitorizare de control?
Robert Sighiartău: În primul rând au fost mai multe semnale că se întâmplă ceva în România şi că se folosesc inclusiv anumite metode cu troli, cu oameni care vor să manipuleze reţelele de socializare şi informaţiile în spaţiul acesta public. De acolo au pornit toate discuţiile şi eu cred că instituţiile statului în acest moment fac verificări.
Iar faptul că preşedintele Comisiei SRI a cerut SRI-ului să se sesizeze şi să vină cu informaţii în faţa Comisiei şi a Parlamentului pe această temă este foarte bine, pentru că noi trebuie să ştim dacă se întâmplă ceva, sigur care ne priveşte pe noi parlamentarii pentru că suntem aleşi de români. Deci trebuie să avem astfel de sesizări şi în acelaşi timp raportări pentru ce ne interesează pe noi.
Ionuţ Moşteanu: Dar înţelegeţi de ce este important să avem un control real civil al serviciilor? Ei ar trebui să vină cu un comunicat, cu un purtător de cuvânt, dacă nu chiar cu directorul civil să zică investigăm, facem, staţi liniştiţi, ştim, suntem cu ochii pe ei, suntem în control, avem tot ce ne trebuie sau n-avem tot ce ne trebuie şi cerem suportul instituţiilor, al Parlamentului, modificare de lege. Ei sunt acolo în pădure, stau liniştiţi nu mai e poliţie, nu mai e control civil şi fac ce vor. Şi noi ne dăm cu părea pe la televizor o fi, n-o fi, om vedea...
Jurnalistă: Mai sunt două săptămâni până la prima rundă de alegeri, să spunem aşa că există aceste îngrijorări, noi cu siguranţă aşteptăm să vedem dacă sunt şi alte date suplimentare pe care poate le primeşte Comisia de Control SRI, pe care poate le primiţi dumneavoastră parlamentarii, o să urmărim.