888.246 de maci în amintirea soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial

Instalaţia de maci din ceramică, de la Turnul Londrei. (www.ilpost.it)
Mioara Stoica
29.07.2014

Fiecare floare din ceramică reprezintă un soldat ucis în conflict: câmpul de maci poate fi vizionat începând de pe 5 august până pe 11 noiembrie la Turnul Londrei.

Cine are în plan să viziteze Londra în această perioadă va avea o surpriză interesantă. Din data de 5 august va fi deschisă publicului o instalaţie artistică intitulată Blood Swept Lands and Seas of Red ("Sângele a pictat câmpii şi mări de roşu"), compusă din 888.246 de maci din ceramică, care vor umple şanţul, acum secat, de la Turnul Londrei, transformându-l într-o „mare de roşu”. Fiecare mac comemorează memoria unui soldat al Imperiului Britanic, mort în Primul Război Mondial în perioada cuprinsă între 4 august 1914 - atunci când Marea Britanie a declarat război Germaniei - şi 31 august 1921, termenul limită utilizat de către Commonwealth War Graves Commission, până la care decesele militarilor răniţi în război sunt luate în calcul la stabilirea numărului total al pierderilor din Primul Razboi Mondial.

Macii sunt realizaţi manual, doar cu tehnici disponibile meşterilor din timpul Primului Război Mondial, de către 50 de ceramişti care lucrează pentru atelierul din Derby al artistului englez Paul Cummins, ceea ce înseamnă că fiecare mac va fi o piesă unicat. Designul instalaţiei aparţine scenografului Tom Piper, asociat în prezent cu Royal Shakespeare Company. Piper a explicat că, din punct de vedere logistic, s-a calculat că unei singure persoane i-ar trebui trei ani şi jumătate ca să instaleze toţi macii, de aceea s-a apelat la 150 de voluntari care au nevoie de doar două săptămani pentru a finaliza instalaţia.

Primul mac a fost plantat la 17 iulie, iar ultimul mac va fi poziţionat la 11 noiembrie, în corespondenţă cu Ziua Armistiţiului care a marcat sfârşitul războiului şi care va fi şi ultima zi în care instalaţia va fi pe poziţie. Odată cu dezafectarea ei, va fi posibilă achiziţionarea florilor la un preţ de 25 de lire sterline fiecare (puţin peste 30 de euro). Veniturile vor fi distribuite între şase organizaţii de caritate care au grijă de soldaţi şi familiile lor.

Instalaţia a fost comandată de către Historic Royal Palaces, asociaţia care gestionează Turnul Londrei, în timp ce numele i-a fost dat de către Cummins, care a găsit expresia într-un testament scris în tranşee de un soldat necunoscut din Derby, oraşul în care artistul trăieşte şi lucrează. În fiecare zi la apus de soare se va citi, de asemenea, numele unui grup de soldaţi care au murit în timpul războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor