53 de cutremure majore lovesc Cercul de Foc în doar 24 de ore
alte articole
U.S. Geological Survey (USGS) etichetează ca fiind “semnificativ” un cutremur de magnitudine de cel puţin 4,5, iar duminică, 19 august, s-au înregistrat 53 de cutremure care s-au înscris în această categorie de-a lungul Cercului de Foc al Pacificului.
O mare parte a activităţii seismice de duminică a avut loc în apropierea micuţei naţiuni de pe insula Fiji şi este adevărat că aceasta este lovită deseori de cutremure deoarece este situată direct în interiorul Cercului de Foc, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Cercul de Foc al Pacificului este format dintr-un lanţ de 452 de vulcani şi locuri cu activitate seismică.
Aproximativ 90% dintre toate cutremurele au loc de-a lungul Cercului de Foc, şi 75% dintre vulcanii activi ai lumii sunt plasaţi în acea zonă.
Cu siguranţă, nu este neobişnuit să fie raportate cutremure în Cercul de Foc, însă ceea ce a fost neobişnuit la activitatea seismică de duminică a fost magnitudinea cutremurelor.
Cel mai mare cutremur de duminică a avut o magnitudine de 8,2 şi ar fi putut provoca pagube enorme dacă s-ar fi produs mai aproape de suprafaţă.
Acest cutremur de 8,2 a avut loc în apropiere de Fiji şi Tonga, însă la o adâncime atât de mare încât nu a provocat nicio pagubă, au afirmat autorităţile din Fiji.
Centrul american de Avertizare pentru Tsunami a precizat la rândul său că acest seism a fost prea adânc pentru a provoca un tsunami.
Cutremurul de magnitudine 8,2 de duminică a fost de fapt cel de-al doilea cutremur ca mărime înregistrat vreodată în funcţie de adâncimea la care s-a produs.
USGS numeşte aceste tipuri de seisme “cutremure cu epicentrul la mare adâncime” şi, deoarece unele dintre cele mai mari cutremure care lovesc Pământul sunt la mare adâncime, acest lucru reduce de regulă pagubele produse la suprafaţă.
Cel mai mare cutremur “cu epicentrul la mare adâncime” înregistrat vreodată a avut loc în 2013, având o magnitudine de 8,3 şi a lovit în apropierea Rusiei, fiind simţit în întreaga Asie.
Pe lângă acest cutremur puternic din Fiji, alte zone din sudul Pacificului au fost zguduite de asemenea duminică.
Insula indoneziană Lombok a fost zguduită de un cutremur masiv în 5 august, care s-a soldat cu sute de morţi, iar duminică insula a fost lovită din nou.
Potrivit CNN: “Trei cutremure mari au zguduit câteva insule în sudul Pacificului şi în Indonezia în cursul zilei de duminică, inclusiv două pe insula deja afectată Lombok.
Cel mai recent cutremur major a avut o magnitudine de 6,9 şi a lovit la doar 4 km sud de Belanting, pe insula indoneziană Lombok.
Insula încă este afectată de pe urma efectelor devastatoare ale unui cutremur din 5 august care a omorât peste 430 de persoane.”
Potrivit unei surse de ştiri britanice, diverşi savanţii avertizează că “activitatea seismică amplificată” în Cercul de Foc “ar putea însemna că aşa numitul cutremur ucigaş ‘Cel Mare’ (The Big One) este pe cale să se producă”.
În cazul în care cutremurul “Cel Mare” ar lovit California, experţii se aşteaptă la zeci de mii de victime.
Din păcate, adevărul este că am fi extrem de norocoşi să avem doar “zeci de mii” de persoane ucise în cazul unui astfel de cutremur istoric pe Coasta de Vest a Statelor Unite.
Cutremurele din 1906 şi 1989 care au lovit San Francisco Bay Area nu au fost de fapt atât de mari comparativ cu unele dintre cutremurele monstru ce au fost înregistrate în Cercul de Foc, şi cu toate acestea au provocat pagube enorme.
În 1906, un cutremur de magnitudine 7,9 a lovit San Francisco şi 80% dintre clădirile oraşului s-au prăbuşit sau au fost arse în întregime, lăsând 300.000 de oameni fără locuinţe şi ucigând aproximativ 3.000 de persoane. În 1989, un cutremur de magnitudine 6,9 a provocat lichefierea solului în anumite părţi ale oraşului şi prăbuşirea unor autostrăzi, fiind ucise peste 60 de persoane.
Un nou raport al USGS susţine că există şanse de peste 70% ca un cutremur de magnitudine 6,9 sau mai mare să lovească acea zonă în următorii 30 de ani.
Trăim într-un moment în care planeta noastră devine tot mai instabilă. În ultimele săptămâni, au fost înregistrate serii de cutremure în largul coastei din statul american Oregon, valuri de căldură record în multe zone ale lumii, grindină de mărimea unei mingi de baseball şi incendii de dimensiuni şi pe zone mari, fără precedent.
Există unii experţi care ar dori să ne ofere asigurări că tot ceea ce se întâmplă este ceva complet normal.
În acelaşi timp, alţi experţi sunt siguri că “The Big One” va lovi cu siguranţă pe Coasta de Vest a Statelor Unite la un moment dat şi, s-ar putea ca toată această activitate seismică recentă să fie o indicaţie a ceea ce ar putea să aibă loc mai devreme sau mai târziu.