Zeci de morţi în urma incendiilor de pădure din apropierea Atenei
alte articole
Cel puţin 50 de persoane au fost ucise de incendiile de pădure devastatoare din Grecia, potrivit datelor furnizate marţi de un oficial al Crucii Roşii.
Circa 150 de persoane sunt rănite, multe dintre ele fiind transportate la spitale. Dintre aceştia, 11 răniţi se află în stare gravă, potrivit Deutsche Welle.
Două incendii de pădure majore sunt scăpate de sub control de ambele părţi ale Atenei, unul în Rafina, un oraş situat la est de capitală, şi altul în Kineta, la vest de Atena.
Numeroşi oameni au încercat fugă din calea flăcărilor spre plajele învecinate şi în mare, pentru ca apoi să fie salvaţi de navele Marinei elene, de iahturi şi ambarcaţiuni de pescuit.
În nordul Greciei, 300 de pompieri, avioane şi elicoptere se luptă cu flăcările, pentru a le aduce sub control. Paza de Coastă caută un grup de turişti care au fugit din calea focului cu o barcă şi au fost daţi dispăruţi.
Premierul grec Alexis Tsipras, care şi-a scurtat călătoria în Bosnia şi s-a întors în Atena din cauza incendiilor, a afirmat că “toate forţele de urgenţă au fost mobilizate” pentru a lupta împotriva flăcărilor.
“Facem tot se poate face pentru a stinge aceste incendii”, a adăugat premierul.
În opinia primarului localităţii Rafina, Evanghelos Bournous, aproximativ 100 de locuinţe ar fi fost arse în zonă.
“Am fost ghinionişti. Vântul şi-a schimbat direcţia şi a bătut înspre noi atât de puternic, încât a ras zona de coastă în câteva minute”, a precizat Bournous.
Incendiile din Grecia au izbucnit într-un moment în care diverse ţări din nordul Europei se luptă la rândul lor cu incendii de vegetaţie amplificate de secetă şi temperaturi de vară neobişnuit de ridicate. În Suedia, Finlanda, Norvegia şi Letonia au loc numeroase incendii. Agenţia suedeză pentru protecţie civilă (MSB) a afirmat luni că existau 27 de incendii active în ţară şi că se aşteaptă ca temperaturile să crească până la aproximativ 35 grade Celsius în această săptămână. Alte state UE au trimis ajutoare în Suedia.
Oameni de ştiinţă sugerează că în ultimele decenii incendiile de pădure s-au intensificat. În vestul SUA, incendiile de pădure masive au avut loc de aproape 5 ori mai des decât în anii 1970 şi 1980.
Incendiile sunt o problemă comună în Grecia în timpul verilor foarte călduroase şi pot cauza pierderi majore de vieţi omeneşti. Incendiile de pădure care au izbucnit în 2007 pe insula sudică Evia au provocat moartea a 77 de persoane.
Potrivit Agenţiei Europene pentru Mediul Înconjurător (EEA), riscul de izbucnire a incendiilor depinde de mulţi factori, inclusiv condiţiile climatice, vegetaţie, practicile de administrare a pădurilor şi alţi factori socio-economici.
EEA a descoperit că zona lovită de incendii în regiunea Mediteranei s-a extins din 1980 până în 2000, dar de atunci, a scăzut. Într-un climat mai cald, se prevede pentru Europa o vreme mai severă propice incendiilor şi, prin urmare, o extindere a zonelor expuse acestora, precum şi sezoane mai lungi. Impactul incendiilor este deosesbit de puternic în sudul Europei.