Atena lovită de inundaţii neaşteptate după incendiile devastatoare care au provocat zeci de morţi

Membri ai serviciilor de urgenţă examinează o parcare auto pentru a se asigura că nu există oameni blocaţi în automobile după inundaţiile care au lovit Atena în 27 iulie 2018. (Getty Images)
Andrei Popescu
27.07.2018

Atena a fost lovită joi de inundaţii puternice provocate de ploi torenţiale în condiţiile în care regiunea îşi revine de pe urma efectelor unor incendii devastatoare care au ucis cel puţin 82 de persoane.

Departamentul de pompieri al capitalei Greciei a primit 140 de apeluri de ajutor, pentru a scoate apa din locuinţe şi companii inundate, după ce zeci de automobile au fost pur şi simplu "măturate" de ape, potrivit publicaţiei The Independent.

Echipe de pompieri s-au deplasat într-o parcare auto din suburbia Maroussi pentru a se asigura că nu erau persoane în automobilele blocate într-un lac creat pe neaşteptate din cauza şuvoaielor.

Autorităţile au făcut apel la şoferi să evite zona respectivă.

Echipele de salvare încă se află în căutarea supravieţuitorilor în zonele din jurul Atenei după ce incendii de pădure fatale au distrus un orăşel şi au provocat rănirea a aproximativ 180 de persoane, pe lângă cele ucise.

Incendiile izbucnite luni au afectat zone de la estul şi vestul Atenei, cel mai distrus fiind satul de vacanţă Mati, aflat la mai puţin de 27 km est de capitala greacă.

Rude disperate au apărut la televizor şi au cerut informaţii despre persoanele date dispărute, iar alţi rezidenţi din Mati au întrebat autorităţile de ce nu au fost capabile să prevină situaţia în care un număr atât de mare de persoane au fost blocate de un zid de flăcări care a ajuns pe străzi şi a blocat rutele de ieşire.

În condiţiile în care se aşteaptă creşterea numărului victimelor celor mai fatale incendii de pădure din Grecia din ultimele decenii, aproximativ 300 de pompieri şi voluntari se află în zonă pentru a căuta supravieţuitori printre zecile de persoane date dispărute.

Cauza incendiului este încă neclară şi este investigată de un procuror din Atena, care evaluează şi modul în care a fost gestionată criza.

Una dintre teoriile examinate este aceea că incendiile ar fi fost provocate în mod deliberat în trei locaţii în acelaşi timp. Autorităţile elene au declarat că există indicii care ar susţine această teorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor