Slovacia: Protest masiv împotriva corupţiei inspirat de protestele din România

În ciuda ploii, mii de slovaci au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva corupţiei şi a relaţiilor obscure dintre guvern şi sectorul afacerilor. Conform organizatorilor, protestul a fost inspirat de protestele anticorupţie care au avut loc la începutul acestui an în România.
Protest anticorupţie în Bratislava, Slovacia, 18 aprilie 2017.
Protest anticorupţie în Bratislava, Slovacia, 18 aprilie 2017. (Getty Images)

Manifestanţii, în marea lor majoritate studenţi, au mărşăluit marţi pe străzile oraşului vechi din Bratislava, scandând “Dost bolo Fica” (“Ne-am săturat de Fico”) sau “Nie je nam to jedno” (“Încă ne pasă”).

Ideea protestului a apărut aproape spontan în timpul unei conversaţii telefonice între doi studenţi - Karolina Farská şi David Straka – şi a fost inspirat de valul de proteste masive anticorupţie din România de la începutul acestui an.

Ca şi România, Slovacia are un nivel scăzut al indicelui de percepţie a corupţiei - ce este publicat în fiecare an de compania de supraveghere Transparency International. În ediţia din 2016, Slovacia s-a clasat pe locul 54 dintre cele 176 de ţări incluse.

“Amândoi studiem în Slovacia şi, în viitor, plănuim să locuim în Bratislava, să lucrăm aici şi să facem această ţară un loc mai bun. Dar există anumite lucruri care fac planurile noastre dificil de atins”, a declarat Farská.

Studenţii au mărşăluit exprimându-şi nemulţumirea faţă de scandalurile care îl implică pe ministrul de Interne, Robert Kalinak, cel mai apropiat aliat al premierului slovac Robert Fico.

Anul trecut, Kalinak a fost acuzat că a acceptat suspecta sumă de 260.000 de euro de la omul de afaceri Ladislav Bašternák, dar şi de faptul că poliţia, aflată în subordinea sa, a investigat superficial cazul.

Fico însuşi, care are cea mai îndelungată carieră în cabinetul slovac (2006-2010, 2012-2016, şi începând cu 2016) şi lider al partidului social-democrat (SMER-SD), a fost vizat de proteste, fiind atacat pentru apartamentul pe care îl închiriază de la Bašternák în complexul rezidenţial de lux Bonaparte din Bratislava.

Protestele au fost declanşate atât de legăturile obscure dintre membrii guvernului şi oligarhii locali, cât şi de situaţia economică slabă a statului slovac.

Preşedintele slovac Andrej Kiska a susţinut manifestanţii, declarând la începutul săptămânii: “Dacă rămânem calmi, nimic nu se va schimba în această ţară. Întotdeauna încurajez oamenii să fie activi şi să reacţioneze într-o manieră potrivită atunci când văd că ceva nu funcţionează”.

Protestul a fost, de asemenea, susţinut de o masivă campanie în mass media liberală – publicaţiile Denník N sau Týždeň, care au cerut în mod deschis oamenilor să participe la proteste.

Recent, presiunea publică l-a făcut pe premierul Fico să trateze problema corupţiei mai serios.

El a anunţat că guvernul său va conlucra mai mult cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu scopul de a lupta împotriva neregulilor, printre altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe