200 de familii ping-pong între Vanghelie şi Piedone. Investitori "omenoşi" construiesc pe spaţiile dintre blocuri (Video)

Şoseaua Giurgiului 164, împărţită intre sectoarele 4 şi 5
Şoseaua Giurgiului 164, împărţită intre sectoarele 4 şi 5 (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times.

Peste 200 de familii de bucureşteni trăiesc un calvar de câţiva ani de zile, făcuţi minge de ping-pong între edilii sectoarelor 4 şi 5. Pe spaţiul verde din jurul blocurilor în care locuiesc, varii investitori au început să ridice blocuri de locuinţe, să crească găini, gâşte şi porci, în tot acest timp autorităţile locale pasându-i pe cetăţenii exasperaţi şi disperaţi de la una la alta.

Mai mult, fiindcă au avut "obrăznicia" să dea în judecată un dezvoltator ce ridică în proximitatea locuinţelor lor două clădiri, ce par a fi ilegale chiar şi pentru un nespecialist, cetăţenii, domiciliaţi în cartierul rezidenţial din Şos. Giurgiului nr. 164 s-au trezit că acesta le aduce pe cap o ceată de rromi, veniţi cu căţel, purcel şi căruţe şi instalaţi într-unul din blocurile respectivului investitor. Au urmat grătarele, manelele până la ora patru din noapte, ameninţări, încercări de a fi cumpăraţi, toate acestea pentru a închide ochii la faptul că li se construieşte un nou bloc la câţiva metri de geamurile lor.

"Începând cu data de 15 mai 2014 au început să vină rromi cu căruţe, cai, şi au ocupat parterul construcţiei. Proprietarul le-a adus un grătar mare şi aparatură audio şi le-a spus să facă toată ziua grătar şi să pună muzica la maxim în fiecare zi de dimineaţa până seara. Şi aşa a început calvarul.", ne-a relatat dna Luminiţa Şandru, preşedinta Asociaţiei de Proprietari din Şos. Giurgiului nr. 164, bl. 5, sector 4, Bucureşti.

"La mine în casă vine noaptea mult mai devreme", ne-a declarat şi dna Samson Irina, una din persoanele ce au geamurile înspre blocul nou construit, în care investitorul, Silviu Băltăţeanu (unul dintre vicepreşedinţii fundaţiei Omenia, avându-l ca preşedinte de onoare pe "preafericitul" Daniel, patriarhul BOR, şi drept prim vicepreşedinte pe Generalul Talpeş, cel mai important dintre sfetnicii lui Ion Iliescu) a instalat rromi. "Grătare ca grătare, dar dădeau foc la sticle (de plastic n.r.). Nu se putea aerisi, trebuia să stăm doar cu geamurile închise, am copii mici.", a mai precizat dna Samson.

"Au defrişat tot, au dat pomii la o parte, ne-au ameninţat, jignit, că suntem nişte sărăcii, că locuim în apartamente cu două camere" ne-a povestit, la rândul său, doamna Stela Sterescu, prin a cărei curte Băltăţeanu a vrut să construiască un drum de servitute. Dna Sterescu şi vecinii ei din vila 1, 2, şi 3, Şoseaua Giurgiului 164, l-a acţionat în instanţă pe acesta cerând recuperarea spaţiului verde şi ca hărţuirile la care îi supune Băltăţeanu să înceteze.

Frigul i-a alungat, finalmente, pe rromi înapoi la casele lor, însă blocul lui Băltăţeanu continuă să le ia lumina locuitorilor din blocul 5.

Calvarul locuitorilor din şoseaua Giurgiului 164

Totul a pornit de la retrocedarea a 10.500 mp (terenuri ce reprezintă toate spaţiile verzi dintre blocuri) de către cunoscutul revoluţionar Romeo Raicu, la vremea respectivă Secretar General la Prefectura Bucureşti, actualmente consilier din partea P.N.L la sectorul 4.

Retrocedarea a avut loc în anul 2000, anul în care mafia imobiliară primea un vânt straşnic în pupa. Reamintim că în anul cu pricina Primăria Municipiului Bucureşti a aprobat Planul de Urbanism General în care sute de hectare de spaţii verzi au dispărut dintr-un creion al proiectantului, devenind zone construibile. Odată cu aprobarea PUG-ului din 2000 au dispărut pepinierele Capitalei, precum şi vaste suprafeţe împădurite, iar ulterior au început şi retrocedările parcurilor şi spaţiilor verzi dintre blocuri.

Cei 10.500 de mp reprezentând spaţiul verde dintre blocurile de pe Şos. Giurgiului au fost retrocedaţi nu printr-o hotărâre a comisiei Municipiului Bucureşti de aplicare a fondului funciar nr. 18/1991, aşa cum prevede legea, ci printr-un ordin al prefectului, conform articolului 36 aliniatul ultim din legea nr. 18/1991, republicată. Terenul retrocedat este împărţit în mai multe loturi, care reprezintă toate spaţiile verzi dintre blocuri. Aceste terenuri apar în registrul spaţiilor verzi ca ,"spaţii verz aferente condominiului de locuit.'' Reamintim în context că legea 24/2007 interzice construcţiile pe spaţiile verzi.

Anomalii

Interesant este că spaţiile verzi retrocedate au primit adresă şi număr cadastral în sectorul 5 în timp ce blocurile deja construite figurează în sectorul 4.

"Suntem înconjuraţi de loturi care sunt în sectorul 5", reclamă dna Luminiţa Şandru, care, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Proprietari Bloc 5 cu sediul în Bucureşti, Şos. Giurgiului nr 164, l-a acţionat în instanţă pe Băltăţeanu şi a reuşit supendarea autorizaţiei de construcţie pentru blocul care se construieşte la câţiva metri de locuinţa ei.

"M-am adresat de zeci de ori Primăriei sector 5 şi după aproape doi ani în luna septembrie 2014, îmi răspund că ,,imobilul bl 5 se află pe raza administrativ sector 4. Atunci ne punem întrebarea; nu este un abuz cu bunăştiinţă a autorităţilor să ne încaseze taxe, impozite şi să votăm în sectorul de care noi nu aparţinem???", se întreabă doamna Şandru.

Hotarul iniţial dintre sectoarele 4 şi 5 ale Municipiului Bucureşti a fost stabilit prin Decretul nr. 384/1979, act normativ prin care Municipiul Bucureşti a fost reorganizat în cele şase sectoare existente în prezent, iar conform acestor prevederi terenurile din Şoseaua Giurgiului aparţineau sectorului 4. De altfel, şi în titlul de proprietate nr. 18393/4 prin care Romeo Raicu l-a împroprietărit în anul 2000 pe Cerkez Gheorghe Andrei cu spaţiul verde în Giurgiului 164, terenul apare arondat sectorului 4.

In 2012 însă, deşi conform art. 22 din legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată cu modificările şi completările ulterioare, delimitarea teritorială a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se stabileşte prin lege, primarul sectorului 4, Piedone, şi cel al sectorului 5, Marian Vanghelie, au recurs la o procedură de conciliere, stabilind ei o nouă delimitare între sectoarele 4 şi 5. Astfel, s-a ajuns în paradoxala situaţie ca locuitorii din cartierul de locuinţe aferent adresei Giurgiului 164 să plătească taxe şi impozite către sectorul 4, în timp ce administrativ teritorial, li se spune că aparţin de sectorul 5.

Mai mult, având în vedere modul de retrocedare al terenurilor, între primăriile sectorului 4 şi 5 a apărut un litigiu de graniţă de sector. Prefectura a deschis în instanţă la Tribunalul Bucureşti, Secţia Contencios Administrativ dosarul cu nr. 36530/3/2012. Dosarul s-a suspendat pe motiv că Prefectura nu a plătit expertul cadastrist, motivând "lipsa de fonduri", reclamă proprietarii din zonă, care au mai cerut să repună dosarul pe rol şi să achite ei onorariul. Cererea lor a fost ignorată, ne-au relatat cetăţenii, aşa că au intentat ei propriul lor proces. Pe propriii lor bani.

Construcţii ilegale

Nu a trecut mult timp de la concilierea prin care Vanghelie şi Piedone au delimitat sectoarele pe care le păstoresc şi primarul PSD al sectorului 5, Marian Vanghelie i-a dat vicepreşedintelui Fundaţiei Omenia două autorizaţii de construcţie pentru a edifica clădiri pe spaţiul verde aferent condiminiului de locuit, spaţiu care, potrivit locatarilor, se află, practic în sectorul 4.

Mai mult, Primăria sectorului 5 a emis autorizaţiile după înregistrarea în instanţă a dosarului nr. 36530/3/2012 privind stabilirea liniei de hotar între sectoarele 4 şi 5.

Construcţiile ridicate de Băltăţeanu printre blocurile deja existente în Giurgiului 164 în baza autorizaţiilor nr 235-G/30.05.2012 şi 460-G/15.10.2012, date teoretic de Vanghelie în baza reconcilierii cu Piedone (atacată în instanţă de Prefect) nu respectă nicio prevedere din planul urbanistic general şi zonal al sectorului 4 şi 5, motiv pentru care instituţiile de control [Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectura] i-a cerut primarului să emită Autorizaţie de demolare, ceea ce, previzibil, nu s-a întâmplat.

Situaţia actuală

Exasperaţi de construcţiile ce au răsărit între blocurile lor, defrişări, de faptul că Băltăţeanu creşte porci, găini şi alte zburătoare (cu mirosul şi gunoiul aferent) de nepăsarea autorităţilor, locatarii din zonă au strâns bani şi au deschis două procese.

Într-unul din cele două dosare, cetăţenii vor să ducă la capăt ce a început Prefectura, şi anume să stabilească nişte limite clare şi corecte de delimitare între sectoarele 4 şi 5 din Bucureşti iar un alt proces vizează demolarea ultimei construcţiei a lui Băltăţeanu, încă nefinalizată. La ultimul termen de judecată, cetăţenii au obţinut suspendarea autorizaţiei de construire [definitiv şi irevocabil], oprirea lucrărilor până la judecarea finală a dosarului de demolare cu nr.13400/3/2013 şi acum se judecă să obţină şi demolarea imobilului.

Totodată, locuitorii din Giurgiului 164, bloc 5, sector 4, a depus şi plângere penală cerând verificarea modului în care Romeo Raicu i-a retrocedat lui Cerkez Gheorghe cei 10.500 metri de teren, fără să se ţină cont că pe trenurile respective se aflau şi se află încă utilităţi publice şi fără să le pese că lasă peste 200 de familii fără spaţiu verde împrejur. Cetăţenii mai reclamă abuzuri ale lui Vanghelie şi funcţionarilor Primăriei Sectorului 5, ale Oficiului de Cadastru, ale ISC, Prefecturii etc.

Ce mai reclamă cetăţenii

Practic, bătaia de joc a autorităţilor, care îi plimbă de la una la alta. Deşi plătesc taxe şi impozite în sectorul 4, de câte ori cer sprijinul primarului Piedone, li se răspunde că locuinţele lor se află administrativ teritorial în sectorul 5 şi drept urmare trebuie să se adreseze Primăriei sectorului 5, condusă de Vanghelie. Desigur, când se adresează primăriei Sectorului 5, aceasta îi trimite înapoi la Piedone.

De fiecare dată când cer toaletări de arbori, locuri de parcare, reclamă construcţii ilegale sau faptul că Băltăţeanu creşte porci, curci şi găini, Primăria sectorului 4 (care le încasează taxele şi impozitele) îi trimite la 5 iar cea a sectorului 5 (care emite autorizaţii de construcţii pe terenul verde din jurul blocurilor lor) îi trimite la 4.

În timp ce autorităţile îi plimbă de la una la alta, printre tomberoanele umplute cu gunoi de grajd de investitorul-fermier se plimbă liniştiţi şobolani iar pe terenurile virane (dar îngrădite de proprietari) îşi fac culcuş aurolaci.

Folosiţi de politic

Ignoraţi aproape cu desăvârşire de autorităţi, cetăţenii din Giurgiului au devenit brusc persoane importante în 2012, mai exact, în campania electorală pentru alegerile parlamentare, când au fost vizitaţi de Dan Voiculescu, la vremea respetivă candidat la Senat pentru circumscripţia lor electorală care a venit împreună cu primarul Piedone. În plin sezon electoral, cei doi le-au promis cetăţenilor că îi vor ajuta să lămurească situaţia construcţiilor şi a terenurilor.

Au trecut doi ani de atunci, iar Voiculescu a ajuns în închisoare (fără legătură cu situaţia din sectoarele 4 şi 5). Piedone, în schimb este încă liber şi şi-a sprijinit cetăţenii instalându-le o băncuţă încadrată de câteva stinghii de lemn. Între timp, în 22. 09.2014, tot pe un fost spaţiu verde aferent condominiului de locuit din Giurgiului 164, s-a început o altă construcţie, în baza unei autorizaţii de construire eliberată de Primăria sectorului 4, condusă de "onor" primarul Piedone.