Kovesi despre noile coduri: Persoanele care au creat prejudicii enorme pot să scape

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Flori Mladin
31.01.2014

Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi a acuzat faptul că, de patru luni, nu are încă un răspuns oficial de la Guvern, la propunerile de modificare a noilor coduri penale, conform unui interviu dat pentru EvZ.

Laura Codruţa Kovesi a afirmat că în ce priveşte sistemul de justiţie penală, anumite prevederi din cele două coduri vor afecta activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În noiembrie 2013, DNA şi DIICOT au semnalat aceste impedimente care pot apărea în aplicarea noilor coduri atât procurorului general, cât şi ministrului Justiţiei.

Procurorul şef al DNA menţionează că o problemă importantă este interceptarea comunicaţiilor: "Noua reglementare mă obligă ca, în momentul în care dorim să interceptăm comunicaţiile unei persoane, să începem urmărirea penală faţă de acea persoană. Tot potrivit dispoziţiilor noilor coduri, acea persoană trebuie încunoştiinţată cu privire la faptul că s-a început urmărirea penală şi s-a declanşat urmărirea penală împotriva ei, motiv pentru care ar fi lipsit de eficienţă acest mijloc de probaţiune. Este extrem de important ca legislaţia care reglementează restrângerea drepturilor fundamentale ale persoanei să fie extrem de clară şi de previzibilă în aşa fel încât toţi procurorii şi toţi judecătorii din această ţară să aplice în mod unitar dispoziţiile legale."

În legătură cu declaraţia lui Cătălin Predoiu, care îşi asumă aceste coduri şi afirma că atunci când codurile au plecat de la Ministerul Justiţiei aveau acceptul sistemului, Kovesi a precizat că acele comisii care erau formate din magistraţi, practicieni, profesori universitari au lucrat acum aproximativ 4-5 ani,subliniind că în calitatea de procuror general şi de procuror-şef al DNA a făcut propuneri, observaţii şi sugestii privind proiectele oficiale pe care le-a avizat. Kovesi subliniază că aceste coduri nu au fost adoptate de Ministerul Justiţiei, ci au fost votate în Parlament.

În ce priveşte interceptările, Kovesi menţionează că în august 2013 s-au adus modificări substanţiale şi trage un semnal de alarmă că în cazul în care dispoziţiile din noul Cod de Procedură Penală nu se vor modifica până pe 1 februarie, există riscul ca anumite dispoziţii să fie interpretate diferit de către procurorii sau judecătorii din ţară. Ar putea exista o aplicare neunitară a legii în materia interceptării comunicaţiilor şi a autorizării folosirii investigatorilor sub acoperire.

Kovesi consideră că vor exista probleme privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei. Pentru a se evita aceste probleme, DNA a emis formulare tipizate pe care le-a distribuit în sistem pentru ca toţi procurorii să lucreze în acelaşi fel. Însă trebuie avut în vedere întregul sistem de justiţie format din judecători şi procurori care lucrează la structuri de parchete diferite şi este posibil să existe interpretări diferite faţă de aceeaşi situaţie.

Referitor la un proiect de OUG pentru coduri, procurorul şef al DNA a afirmat: "Nu l-am văzut, nu am primit un răspuns oficial, însă noi, ca practicieni, suntem obligaţi să semnalăm această problemă. Cei care nu vor să modifice aceste dispoziţii sau care cred că nu trebuie modificate îşi asumă răspunderea pentru consecinţele care vor fi prin aplicarea acestor dispoziţii."

Dosarele în curs

Codruţa Kovesi a precizat că dacă vor intra în vigoare cele două coduri aşa cum sunt, vor apare efectele imediate în ce priveşte dosarele în curs: "Una din problemele importante este modul în care vor fi interpretate dispoziţiile privind aplicarea legii mai favorabile. Alta extrem de importantă va viza infracţiunile care produc prejudicii, cum ar fi înşelăciunea care a produs pagube deosebit de grave. Pedeapsa, după vechiul cod, este între 10 şi 20 de ani, iar în noul cod e de până la 5 ani. Toate persoanele care sunt judecate definitiv pentru astfel de infracţiuni pot să invoce aplicarea legii mai favorabile."

Procurorul şef al DNA a subliniat că "problema cea mai mare va fi cu dosarele care nu sunt încă judecate definitiv sau care sunt în curs de efectuare a urmăririi penale în care va interveni prescripţia mult mai repede. Persoanele trimise în judecată, care au creat prejudicii de milioane de euro statului român sau unei persoane private, pot să scape prin aplicarea acestor dispoziţii privind prescripţia."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor