Sute de deţinuţi ar putea fi puşi în libertate ca urmare a intrării în vigoare a noilor Coduri

Penitenciarul Rahova
Penitenciarul Rahova (Epoch Times România)
Flori Mladin
01.02.2014

Comisiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au cercetat 30.887 dosare ale unor deţinuţi, urmând să sesizeze instanţele de judecată, pentru ca acestea să se pronunţe în legătură cu eventuala încetare a executării pedepsei privative de libertate pentru cca. 400 de cazuri, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri penale, transmite Agerpres.

"Conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 şi OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor unităţilor penitenciare s-au constituit şi au funcţionat comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ. Acestea au avut sarcina de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale", se precizează în comunicatul ANP transmis vineri Agerpres.

Până la data de 30 ianuarie 2014, comisiile au cercetat un număr de 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate, constatându-se că se impune sesizarea instanţelor de judecată, care urmează să se pronunţe asupra unei eventuale încetări a executării pedepsei privative de libertate pentru un număr de cca. 400 de cazuri.

"Înaintăm această cifră sub rezerva că, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale", comunică ANP.

De la 1 feburarie intră în vigoare controversatele coduri penal şi de procedură penală care au fost votate de Parlament în marţea neagră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor