Zona euro a ieşit din recesiune
Zona euro a înregistrat o creştere economică de 0,3% în trimestrul doi, faţă de primele trei luni ale anului. Este primul rezultat pozitiv după şase trimestre consecutive de scădere, zona euro depăşind astfel cea mai îndelungă perioadă de declin de la adoptarea monedei unice europene, în 1999.
Faţă de trimestrul al doilea al anului trecut, economia zonei euro a scăzut cu 0,7%, potrivit Eurostat.
Cu inflaţie de 1,6% şi un şomaj record, de 12,1%, situaţia economică rămâne una dificilă în Europa, susţin majoritatea analiştilor economici.
Locomotivele creşterii economice din trimestrul al doilea au fost Germania şi Franţa. Cele două au înregistrat creşteri de 0,7%, respectiv 0,5% ale PIB în intervalul aprilie-iunie, faţă de primul trimestru din acest an. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, economia Germaniei a crescut cu 0,5%, iar cea franceză cu 0,3%, potrivit Eurostat.
România a înregistrat o creştere economică de 0,3% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, iar Produsul Intern Brut a urcat cu 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. În prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Faţă de primul trimestru, cele mai solide creşteri ale PIB din UE au înregistrat Germania, Cehia, Finlanda (0,7% fiecare), Lituania şi Marea Britanie (0,6%). La polul opus s-au situat Cipru (-1,4%), Italia şi Olanda (-0,2%).
Faţă de perioada corespunzătoare din 2012, ţările UE cu cele mai bune rate de creştere economică sunt Letonia (4,3%), Lituania (4,1%), Estonia şi Marea Britanie (cu câte 1,4%), România cu 1,2%.
Cele mai abrupte contracţii au fost înregistrate în Cipru (-5,2%), Grecia (-4,6%), Italia şi Portugalia (-2% fiecare).
Economia bulgară a scăzut cu 0,1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, cu o creştere de 0,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.
Principalii parteneri economici externi ai UE, SUA şi Japonia, au înregistrat rate trimestriale de creştere de 0,4% şi 0,6%, respectiv 1,4% şi 0,9% faţă de trimestrul al doilea al anului trecut.