Ziua Mondială a Sănătăţii "sărbătorită" de SANITAS prin pichete la ministere
alte articole
Marţi, 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, Federaţia SANITAS va picheta Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, pentru a atrage atenţia asupra problemelor din sistemul sanitar românesc şi în semn de nemulţumire faţă de modul în care autorităţile au ales să nu respecte acordurile şi înţelegerile cu sindicatele. Pichetele sunt programate să se desfăşoare în intervalul orar 10 - 12.
"Ca urmare a nemulţumirilor evidente semnalate din toate judeţele ţării privind nerespectarea acordurilor şi a înţelegerilor stabilite cu Sanitas, de către Ministerul Sănătăţii şi CNAS, dar şi ca urmare a apariţiei unui nou contract-cadru care nu bugetează corespunzător spitalele publice, Consiliul Naţional Sanitas a hotărât ca în perioada imediat următoare să declanşeze acţiuni de protest constante la nivel local, manifestări care vor culmina în data de 7 aprilie cu o mişcare de protest la Bucureşti, ce va viza sediul Min. Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor.", informează un comunicat de presă al SANITAS.
Principale revendicări ale angajaţilor din sistemul de sănătate, asistenţă socială şi medico-socială sunt: Creşterea veniturilor tuturor salariaţilor, elaborarea regulamentelor de sporuri, modificarea Legii nr. 284/2010 cu corectarea inechităţilor cauzate de suprapunerile claselor de salarizare şi, nu în ultimul rând, alocarea unui procent mai mare din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru spitalele publice.
La pichetele organizate în faţa celor trei ministere vor participa sindicalişti din Capitală cât şi din alte oraşe ale ţării:
"Vrem să atragem atenţia asupra faptului că spitalele publice sînt dirijate în mod intenţionat prin subfinanţare astfel incit locul lor să fie luat de spitalele private. Am solicitat o finanţare reală a spitalelor publice şi acest lucru se poate realiza prin creşterea nivelului de finanţare de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate către bugetul sănătăţii. În urmă cu 15 ani, nivelul de finanţare era de aproximativ 60% şi în prezent este de 30% în condiţiile în care numărul pacienţilor a crescut. De asemenea, am solicitat finanţarea tuturor programelor de sănătate pentru pacienţii neasiguraţi din bugetul Ministerului Sănătăţii şi creşterea nivelului de decontare a serviciilor medicale în spitalele publice la nivelul de piaţă al costurilor. Pe 7 aprilie 2014, Federaţia SANITAS a semnat cu Ministerul Sănătăţii un acord şi nu s-a rezolvat nimic într-un an de zile. Am avut întîlniri cu toţi factorii de decizie, am suspendat acţiunile de protest anul trecut şi ne-am ales doar cu promisiuni fără acoperire“, a declarat Doina Fănica, liderul SANITAS - Filiala Argeş, pentru curierul.ro.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.