Un nou protest în China. Muncitorii sunt agresaţi de poliţie

Poliţia a atacat muncitorii de la fabrica de încălţăminte „Sichuan” din oraşul Zhongshan
Poliţia a atacat muncitorii de la fabrica de încălţăminte „Sichuan” din oraşul Zhongshan (Epoch Times)

Câteva mii de muncitori de la fabrica de încălţăminte „Sichuan” din oraşul Zhongshan, provincia Guangdong din sudul Chinei, nu s-au prezentat la lucru şi au organizat un protest pe data 23 şi 24 martie. Autorităţile au folosit forţa, câteva persoane au fost bătute şi transportate la spital. Alte cca zece persoane au fost arestate.

”La protest au participat aproape toţi muncitorii, aproape trei mii de persoane. Parcursesem deja trei kilometri, când am fost blocaţi de circa 300 de poliţişti. Au avut loc confruntări între poliţişti şi persoanele care mergeau în faţa. Peste zece persoane au fost reţinute, câteva persoane au fost bătute atât de rău încât au fost duse la spital” – a relatat jurnalistului Epoch Times un participant la protest pe nume Wan.

În seara zilei de 23 martie, poliţiştii au înconjurat complet fabrica. Muncitorilor, care locuiesc pe teritoriul fabricii li s-a interzis să iasă din fabrică.

În dimineaţa zilei următoare, în faţa fabricii deja patrulau circa 200 de poliţişti. Muncitorii nu au putut ieşi afară, dar au continuat protestul şi nu au început munca.

De curând, muncitorii au aflat că fabrica nu mai plătise de peste zece ani contribuţiile la fondul pentru locuinţe pentru angajaţii săi. Administraţia fabricii le-a cerut muncitorilor să completeze suma lipsă, respectiv câteva zeci de mii de yuani. Majoritatea muncitorilor nu au aceşti bani.

În China anual au loc peste 100 de mii de proteste. Majoritatea sunt proteste legate de poluare, de abuzul autorităţilor şi a forţelor de ordine, de confiscarea forţată de către oficiali a terenurilor şi dărâmarea caselor, precum şi de asigurările sociale proaste şi de condiţiile de muncă precare din fabrici şi uzine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe