Erdogan împinge Turcia către autocraţie. Noua lege de securitate dă puteri discreţionare poliţiei

În ciuda criticilor intense venite din partea opoziţiei şi a organismelor internaţionale care militează pentru drepturile omului, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a aprobat vineri un nou şi controversat pachet de legi privind securitatea naţională care acordă puteri extinse ofiţerilor de poliţie, guvernatorilor şi Ministerului de Interne.
Preşedintele turc Recep Erdogan la Bucureşti (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
05.04.2015

În ciuda criticilor intense venite din partea opoziţiei şi a organismelor internaţionale care monitorizează drepturile civile, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a aprobat vineri un nou şi controversat pachet de legi privind securitatea naţională, care acordă puteri extinse ofiţerilor de poliţie, guvernatorilor şi Ministerului de Interne, scrie todayszaman.com.

Erdogan şi partidul său aflat la guvernare - AKP - au făcut presiuni pentru adoptarea noii legi - care include pedepse mai mari cu închisoarea pentru persoanele implicate în diverse proteste şi conflicte cu poliţia.

Criticii susţin că legislaţia, care extinde competenţele poliţiei, inclusiv în utilizarea armelor de foc, dă Guvernului puterea de a zdrobi disidenţa înainte de alegerile parlamentare din 7 iunie şi deschide calea pentru consolidarea unui stat poliţienesc.

În categoria armelor deţinute şi utilizate de către protestatari în timpul demonstraţiilor care justifică folosirea armelor de foc de către ofiţeri de poliţie, intră acum şi focurile de artificii, pe lângă cockteilurile Molotov, explozibili, alte produse inflamabile sau care pot duce la sufocare. De altfel, simpla lor folosire în timpul unui protest poate duce la o pedeaspă de până la cinci ani de închisoare.

Mai mult, protestatarii care îşi ascund feţele cu măşti, total sau parţial, ca să nu fie identificaţi, riscă o pedeapsă de la şase luni la cinci ani.

Legea, despre care s-a spus că seamănă cu practicile folosite în timpul perioadelor de conducere militară, prevede ca daunele aduse proprietăţii publice să fie plătite de către făptuitor.

Deşi opoziţia a reclamat faptul ca legea va da puteri nelimitate poliţiei, Erdogan a subliniat faptul că oamenii legii au nevoie de mai multă putere pentru a păstra ordinea şi siguranţa cetăţenilor.

Un articol extrem de controversat din lege oferă poliţiştilor libertatea de a reţine o persoană fără mandat pentru 24, sau chiar pentru 48 de ore. Mai mult, oamenii legii pot să percheziţioneze o persoană sau o maşină fără a mai avea nevoie de mandat.

De asemenea, cei care scandează sloganuri ale organizaţiilor scoase în afara legii în timpul protestelor şi care afişează banerele şi emblemele acestor grupuri, vor fi acum pedepsiţi cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Au fost de asemenea politizate competenţele judiciare ale guvernatorilor, aceştia având acum posibilitatea de a comanda forţele de poliţie şi de jandarmerie în vederea investigării activităţii infracţionale, în timp ce anterior numai procurorii aveau acest drept.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor