Ziua 318. "Am ajuns în situaţia de a avea legi făcute de puşcăriabili. România, trezeşte-te şi ia-ţi puterea înapoi!"
alte articole
Românii au ajuns în situaţia paradoxală de a avea legi făcute de puşcăriabili, atrag atenţia protestatarii ieşiţi în stradă pentru a 318-a seară consecutiv de la momentul "noaptea ca hoţii", respectiv de la adoptarea OUG 13, moment ce marca începutul asaltului asupra Justiţiei.
Început astă-iarnă, acest asalt a ajuns acum la apogeu, atrag atenţia protestatarii care, şi în această seară, au ieşit atât la Parlamentul care a modificat Legile Justiţiei iar acum a mutilat şi Codurile Penale, cât şi în Piaţa Victoriei şi lângă sediul PSD, unde, începând de ieri, a fost declanşat un eveniment de tip sit in, cu alte cuvinte se protestează în regim de permanenţă, cineva fiind acolo non-stop.
"Asistăm la un atac fără precedent asupra justiţiei. Nici măcar mult hulitul Iliescu n-a îndrăznit ceea ce se întâmplă în zilele noastre în Parlament. Se modifică Codul penal cu dedicaţie pentru cei doi preşedinţi ai camerelor forului legislativ... Acum, mai mult ca oricând, este absolut necesară lustraţia, pentru că am ajuns în situaţia paradoxală de a avea legi făcute de puşcăriabili (până mai ieri), mulţi deja cu condamnări penale. Se pare că asta va fi lovitura fatală şi pentru DNA şi, deci, pentru toţi cei care nu fac parte din monstruoasa coaliţie ajunsă la guvernare. Ţara va fi total la cheremul acestor infractori cocoţaţi în funcţii de conducere. În timpul ăsta, românii trăiesc ca hipnotizaţi, cu capul în nisip, sperând că urgia va trece fără ca ei să fie nevoiţi să facă ceva... România, trezeşte-te şi ia-ţi puterea înapoi!", declară o protestatară.
O altă participantă la protest îi întreabă pe români dacă sunt gata să renunţe la libertate şi democraţie şi îi cheamă în stradă, să apere statul de drept.
"Astăzi îmi plâng Regele. Plâng destinul tragic al unui mare Rege, odată cu cel, la fel de tragic, al unei ţării care, prea adesea, îşi ratează şansele şi pare că îşi iubeşte călăii! Odihniţi-vă în pământul sfânt al ţării, Majestatea Voastră! Nimeni, niciodată, nu va mai putea să vă desprindă din trupul ţării atât de mult iubite! Să ne iertaţi, Majestate! N-am ştiut să ne iubim ţara într-atât încât să-i oferim şi să ne oferim şansa revenirii la legitimitate şi normalitate! Acum e atât de târziu. Rămânem cu conştiinţa acestei pierderi incomensurabile. Rămânem cu regretul a ceea ce ar fi putut să fie viaţa noastră, în cei 28 de ani şi de aici înainte, şi nu va mai fi niciodată.
Sunt atât de tristă, că nu mai am putere să strig împotriva ticăloşiilor din ce în ce mai mari pe care le pun la cale cei împotriva cărora protestez, în stradă, de aproape un an. Începând de ieri, protestul meu este şi va rămâne unul mut. Nu, nu renunţ. Nu pot. Nu ştiu. Nu vreau.
Mă voi bate până la sfârşitul vieţii mele pentru normalitate, libertate şi democraţie. Aţi fost lângă mine, în iarnă, 600.000, am îngheţat împreună, am sperat împreună, am reuşit împreună. Vouă vreau să vă vorbesc astăzi. Ca de la prieten, la prieten. Vreau să vă privesc în ochi şi să vă întreb: Sunteţi gata să renunţaţi la libertate şi democraţie? Sunteţi gata să acceptaţi dictatura? Ce vreţi să faceţi cu vieţile voastre? Dragi compatrioţi, sunteţi în faţa unei alegeri, de voi depinde cum vom trăi anii care ne-au mai rămas din vieţile noastre. Eu vă chem alături de mine şi vă aştept, dacă nu veţi veni, voi continua bătălia de una singură.
Îmi place să cred că ne vom regăsi, în stradă, şi, împreună, vom opri alunecarea ţării într-un timp pe care credeam că l-am depăşit pentru totdeuna! Aşa să ne ajute Dumnezeu!", declară protestatara.
Reamintim că, după ce au trecut pe repede-înainte legile Justiţiei prin Camera Deputaţilor şi se pregătesc să facă acelaşi lucru şi în Senat, parlamentarii au început, în comisia condusă de Florin Iordache, să modifice şi Codurile Penale. Motivând armonizarea acestora cu hotărârile CCR (una dintre aceste hotărâri vizând stabilirea de prag pentru abuz în serviciu) şi transpunerea în legislaţia românească a unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, aleşii ţării urmează să dea o lovitură fatală DNA şi în genere procurorilor, sau, cel puţin, aşa susţin DNA, DIICOT şi Ministerul Public.
"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, în sensul îngreunării până la lipsirea de eficienţă a actului de urmărire penală. Doar astfel poate fi explicată introducerea unor texte care sunt în contradicţie atât cu standardele europene în materie, cât şi cu prevederile interne, validate de Curtea Constituţională. Analiza propunerilor aflate în dezbatere arată că se încearcă o limitare a aplicării unor principii fundamentale (Aflarea adevărului şi Caracterul echitabil al procesului penal) precum şi a unor instituţii esenţiale ale procesului penal (probatoriu, începerea urmăririi penale, măsuri preventive). Adoptarea acestor modificări va duce, totodată, la o limitare a procurorului în îndeplinirea atribuţiilor sale prioritare în materie penală, precum şi în exercitarea rolului său constituţional de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a transmis Parchetul General.