"Zile Fierbinti" - de Ion Prelipcean si Nicolae Tiron (Partea a II-a)

O alta fata a evenimentelor din Decembrie 1989, prezentata de dl.profesor Ion Prelipcean si dl.Nicolae Tiron, in cartea domniilor lor dedicata Revolutiei din 1989, numita "ZILE FIERBINTI". (continuare)
In Decembrie 1989 Revolutia ajunsese si la Radauti (Foto - Ion Prelipcean)
Epoch Times România
28.06.2006

(continuare)

.........

8. …care vedea cu disperare caderea papusilor de ceara

Pe 7 Decembrie 1988 Gorbaciov acorda de la tribuna ONU independenta politica a statelor satelite Moscovei.

La 7-8 Iulie 1989 la Bucuresti, Gorbaciov, in sedinta tratatului de la Varsovia exclude ,,folosirea fortei’’ in relatiile dintre state si il indeamna pe Ceausescu la reforma, iar acesta refuza.

Iulie 1989 - ,,Solidaritatea’’ castiga alegerile din Polonia.

18 Octombrie. Erich Honecker al Germaniei este inlocuit.

7 Noiembrie, la Paris, Kohl al Germaniei Federale si Mitterand al Frantei hotarasc actiuni destabilizatoare in tarile socialiste prin crearea de tensiuni interne.

9 Noiembrie. Germanii darama zidul Berlinului.

10 Noiembrie. Todor Jivkov al Bulgariei este schimbat.

29 Noiembrie, Cehoslovacia renunta la rolul conducator al partidului comunist.

2-3 Decembrie, Gorbaciov si Bush se intalnesc la Malta.

4 Decembrie, la Moscova, Gorbaciov discuta iar cu Ceausescu despre reforma si iar Ceausescu se opune propunerilor lui Gorbaciov.

10 Decembrie. In Cehoslovacia se instaureaza primul guvern necomu-

nist.

12 Decembrie 1989 Bush spune: ,,As vrea sa vad unele actiuni si in aceasta tara.’’ (referindu-se la Romania).

9 …intuindu-si sfarsitul….

Dar daca Dumnezeu vrea sa-si bata joc de cineva, prima data ii ia mintile. De aceea el a reactionat exact invers de cum trebuie. Daca prostul dadea mancare oamenilor si ii lasa sa mearga peste hotare la lucru si azi romanii votau tot cu el si il aveam si azi presedinte pe acest paranoic si sclerozat.

Omul era bolnav psihic. Avea un anume grad de nebunie. Toti oamenii au un anumit grad mai mic sau mai mare, dar el trecea de limita normalului.

Inconjurat de o securitate foarte bine platita si informata, Ceausescu stia tot ce voia sa stie, dar cu putina minte cum era, nu era in stare sa aleaga cele mai bune solutii. Ceausescu se astepta la demonstratii si manifestari potrivnice. Cu mintea lui putina, in loc sa ia masuri de preintampinare a acestor nemultumiri prin imbunatatirea vietii sociale in tara, l-a dus mintea la masuri coercitive si represive, la a potoli nemultumirile prin teroare, intimidare, arestari, batai, inchisori, impuscarea nemultumitilor.

In acest sens, cu un an inainte de revolutie, la 1 Iulie 1988 a dat ordinul secret 02600 prin care Ministerul de Interne era indrituit sa reactioneze violent si agresiv impotriva multimilor din strada. Ordinul avea un fals titlu, pompos, pretentios si in aparenta nevinovat, acela de crestere a capacitatii combative in vederea asigurarii ordinii de drept, in fond era ordin criminal, pe care dictatorul il va pune in aplicare in Decembrie 1989.

La scurt timp dupa revolutie am mers la solicitarea unui prieten, impreuna cu acesta, la un om deosebit, taran simplu dintr-un sat, dar om dotat cu har de la Dumnezeu, era prezicator. Eu voiam sa cunosc oameni deosebiti. Nimic mai mult. L-am intrebat despre Ceausescu si despre revolutie.

Si mi-a spus ca Ceausescu stia ca revolutia va incepe la Bucuresti pe 22 Decembrie si ca va fi impuscat. Se stia de toate acestea inca de la inceputul lunii Decembrie. Cum? — intrebai eu nedumerit. Ei stiau ceva, de aceea consultau prezicatori de prin tara si neplacandu-le ceea ce auzeau, consultau tot mai multi, cu gandul ca ceilalti se inselasera.

La inceputul lunii Decembrie, cativa din partid si de la securitate, de la Suceava, venisera la el, care locuia in alt judet si l-au tatonat cu intrebarile. Le-a spus sincer tot ce va fi. Peste trei zile omul este chemat la judet, la Botosani, unde o alta echipa venita de la Bucuresti il consulta si descoase, si celora le confirma inca mai multe amanunte, spunandu-le printre altele:

- ,,Dvs. nu veti putea petrece Craciunul cu Ceausescu’’!

Si strainii plecara enigmatici.

4. RADIOGRAFIA ULTIMULUI DECENIU COMUNIST DIN ROMANIA

1. Drumul spre pierzanie

Criza economica din Romania incepe din 1978 cu fuga lui Pacepa in Occident si scumpirea petrolului. Sistemul subred din Romania a reactionat negativ la impactul diplomatic si economic.

Se spune ca Pacepa a adus prejudicii Romaniei de milioane grele de dolari. A fost prima mare bresa in sistemul socialist romanesc, prima lovitura pe care a primit-o in plin, nu Romania, ci Ceausescu. De la aceasta data drumul lui Ceausescu decade mereu pana a-l duce pe acesta la rapa si pierzanie.

Socialismul romanesc primeste lovituri pe plan extern si intern, isi pierde imaginea, i se arata adevarata fata ascunsa din spatele cortinei, iar Ceausescu pana atunci copilul teribil al Estului, marele dizident moscovit din sistem, este lepadat din brate de catre Vest, ca un copil murdar. Spionajul extern romanesc sufera infrangeri, diplomati romani sunt arestati peste hotare, invinuiti de spionaj, inlocuiti, cu eforturi enorme.

Securitatea pe plan intern este decimata de Ceausescu, prin sanctionarea si eliminarea din sistem a multor securisti (prilej de excludere a securitatii filosovietice si de a o inlocui cu una noua, ceausista, nationalista).

Cele mai grele lovituri le primeste Ministerul de Externe, adevarata agentura a Securitatii. Romania va decadea economic, pierzandu-si specialistii in spionaj industrial si economic. Dar Ceausescu pierde drumurile spre Vest, pentru duplicitatea sa perdanta doar pentru a face rost de valuta, dand la pret de nimic peste hotare produsele romanesti, fara castig, mai mult in pierdere. Rezultatul? Scaderea nivelului de trai din tara, in toate directiile, la toate nivelurile.

Spionajul intern il informeaza corect pe Ceausescu de adevarata situatie, dar ambitios, a mers pe calea sacrificiului maximal, a economiei extreme, infometand populatia si tinand-o in frig, desi i se puteau oferi conditii mai bune de munca si de trai, fara mari eforturi si cheltuieli.

Fara nici un fel de cultura economica, fara nici un fel de educatie sociala, refuzand cu obstinatie sfaturile specialistilor, hotarand de unul singur, refuzand orice sfat din preajma, Nicolae Ceausescu nu ia nici o masura de imbunatatire a situatiei, ducand vizibil la dezintegrarea sistemului. Fara nici o alternativa de schimbare, fara nici o solutie de avarie, alege cea mai rea din posibilitati: minciuna, inselarea bunei credinte a oamenilor, refuzul realitatii.

Astfel el impune subordonatilor sa i se raporteze dezinformat situatia recoltelor astronomice tot mai mari an de an, pe masura ce viata sociala se degrada vizibil si ingrijorator an de an in tara. Credea ca prin propaganda mincinoasa, lumea va face abstractie de cotidian si va crea iluzia unei bunastari generale induse oamenilor ca alternativa la foamea cronica ce punea stapanire pe tara.

Astfel se ajunsese la un punct critic, o limita a suportabilului, de aceea revolutia era iminenta. Revolutie insemnand schimbarea in totalitate a sistemului, a starii economice, a conditiilor de viata din tara.

,,Cand intinzi prea tare coarda, se rupe si iti vine peste nas’’… spune o vorba populara. Dar si sistemul socialist european intra in criza si ameninta cu descompunerea.

2. Se pune la cale indepartarea lui Ceausescu, ca si a celorlalti sefi de state socialiste.

Gorbaciov vine la putere in 1985. Din 1987 isi propune sa-l schimbe pe Nicolae Ceausescu. O propaganda anticeausista concertata pe plan diplomatic, economic, propagandistic, la radio ,,Europa Libera’’, ,,Vocea Americii’’, ,,B.B.C.’’, ,,Deutsche Welle’’ — posturi platite din bugetul american pentru discreditarea socialismului, dar si ,,Radio Moscova’’ il critica pe Ceausescu deoarece era un dizident ce se sustrase din subordinea Moscovei si sifona autoritatea acesteia.

Era un rau exemplu de dezbinare a unitatii lagarului socialist. Dar nu numai prin radio, vorbire de la distanta. Actiuni diplomatice externe agresive ale strainilor, tatonari fata de reprezentantii romani din exterior, dar si din interior. Diplomatii, intelectualii, militarii erau sondati, consultati in vederea unei defectiuni.

3. Uite opozitia — nu e opozitia..

Romania a avut opozanti subtiri din randul intelectualilor. Dizidenta intelectuala romana a fost infima fata de alte tari.

O prima linie politica: Parvulescu si Trofin esuasera. Ar fi ramas Ilie Verdet, Ion Iliescu, Dumitru Mazilu — slab de tot.

A doua linie, militara: Gen. Militaru,

O a treia, intelectuala: Doina Cornea, Ana Blandiana, Mircea Dinescu — anemica, putina cantitativ, desi valoric era de clasa superioara. Cu o floare nu se face primavara, nici cu trei si nici cu un buchet. O dizidenta amestecata: Ioan Ursu, Mircea Raceanu, Silviu Brucan si aceasta facuta inofensiva.

Romania nu avea elita intelectuala in opozitie. De ultima sansa, o opozitie minoritara: sarbii cer lui Ceausescu Banatul iar Ungurii — Transilvania. In vara lui 1989, Laszlo Tökes a fost o ocazie, un pai de care s-a salvat inecatul, dus de ape, dar si un pretext pentru interventie si activare a opozantilor.

Speranta era tot in bietul popor saracul, care ducea greul. Toti mizau pe opresiunea ceausista si pe explozia populara de a nu mai suporta un regim degradant si bolnav, condus si impus de un dement.

4. Un demolator isi sapa singur groapa.

Ceausescu facea alergie la orice critica si lua masuri de represalii si pedepsire de sus pana jos, vinovati sau nevinovati, dar intamplator in preajma sa sau pe directia pe unde se ivise defectiunea. In loc sa degaje presiunea interna, el peticea peretii subrezi ai sistemului.

Dar Romania incepea a fi lucrata din exterior, in timp ce din interior Ceausescu singur o demola, pierzandu-si simpatia populara si facandu-se temut si evitat chiar de catre nomenclaturisti, vazand in el un om bolnav si periculos, imprevizibil, actionand cu sadism si fara rationament atunci cand ceva nu-i convenea.

Nu numai poporul, dar si sefii voiau sa scape de el. A reusit sa se faca urat de toata lumea. El dispretuia pe toti, toti il dispretuiau pe el. El s-a izolat si s-a autocondamnat. Din exterior, o intalnire de lucru intre serviciile secrete Vest — Est au perfectat planul indepartarii sale, in comun acord. Diplomati americani, francezi, belgieni, olandezi, de o parte, rusi, de alta, iar la mijloc: unguri, sarbi, germani.

Forte peste masura puterilor sale ii erau acum ostile. Specialisti de mare clasa au perfectat masuri, mijloace, metode, aparatura, armament, planuri de interventie. Succesul era garantat.

Ceausescu il copiase pe Stalin. Decimase securitatea, slabise armata si tara era descoperita in aparare. Se va vedea in Revolutie cat de inapoiati eram cand cu o racheta de 500 mii de dolari trageam dupa o tinta falsa de 50 de dolari. In total au fost doborate 180 de astfel de tinte false cu aviatie, unitati de artilerie, rachete de cateva milioane de dolari consum si pierderi pentru Romania, adunandu-se un sac de resturi de plastic din respectivele tinte cazute la sol. Un razboi electronic si o victorie romaneasca ,, à la Pirus.’’Americanii au cerut rusilor inlocuirea lui Ceausescu, promitandu-le ramanerea socialismului ca sistem politic, iar Romania in sfera de influenta sovietica. Toti strainii stiau ce se pusese la cale cu privire la Ceausescu. Si el stia.

Delegatiile straine venite in Romania la Congresul al XIV —lea al PCR si cazate in Hotelul Bucuresti si ascultate prin instalatii de microfonie implantata — vorbeau deschis despre caderea iminenta a ceausismului. El ii chemase la petrecere, iar ei se stiau la prohod.

Si pentru americani si pentru rusi prezenta lui Ceausescu era stanjenitoare, de aceea ei isi vor face servicii reciproce. In Decembrie apar gazetari, oameni de televiziune straini, turisti, diplomati, aparent fara legatura unii cu altii. Nationalitati diferite, intrari diferite, profesii diferite, date diferite, itinerarii diferite. Dar masura era concertata si unitara.

5. O revolutie programata din exterior.

Pentru initierea revolutiei, deci pentru provocari, au fost alese cateva puncte:

1. Moldova (la Iasi),

2. Banatul (ca rezerva I),

3. Transilvania (rezerva II).

In Moldova

Pe 13 Decembrie vin ,,turisti’’ sovietici la Iasi, cand era programata

Pe 14 Decembrie sa izbucneasca revolutia la Iasi. In planul extern era prevazut ca ,,revolutionarii’’ sa ceara ajutor sovietic iar rusii sa vina cu elicopterele sa ajute pe revolutionari.

In cutiile postale sunt puse indemnuri ca in dupa amiaza acelei zile lumea sa participe la o adunare populara in Piata Unirii. ,,Generalul Olteanu este trimis la fata locului sa organizeze un concurs de arte martiale cu sportivii. Toti batausii militiei, precum si alti sportivi de performanta, sunt trimisi urgent la acest turneu’’ (2, p.59).

Sunt aruncate pachete cu manifeste in preajma caminelor studentesti cu tenta anticeausista (nu anticomunista) indemnand la rascoala. Dar nu se misca nimeni. Din birouri si cabinete se miza pe nemultumirea populatiei locale, iar Moldova era centrul saraciei in Romania si a ramas tot astfel si acum. Saracie materiala si spirituala. (De aceea la toate alegerile Moldova voteaza cu Iliescu si comunistii). Dar nimeni nu misca nimic.

Cineva a ciripit, orasul se umple de armata si securitate pe toate strazile si asteptau toti provocarea. Armata si securitate si militie — cat vedeai cu ochii erau strazi, prin localuri la intersectii pregatiti sa inabuse revolutia ce era programata sa izbucneasca, in timp ce iesenii nu stiau nici cu spatele. Altii hotarasera astfel. Strazile sunt blocate cu baraje de forte militare.

Incep arestarile oamenilor care sunt luati de prin case pe baza de liste dinainte intocmite, asa ca cei banuiti a fi instigatori sau organizatori, nu au mai apucat sa iasa in strada.

,,Turistii’’s-au roit la Brasov, fiind aproape de Bucuresti, de Timisoara si, eventual, Cluj. Urmau sa se deplaseze acolo unde aveau sa fie trimisi.

In Banat

In Banat era populatia cea mai bogata din tara. Aici nemultumirile privind starea sociala nu puteau fi invocate. Trebuiau cautate alte pretexte.

Ele se gasesc lesne pentru provocatori.

Minoritati etnice si religioase. Stimulate, provocate, ele reactioneaza, mai ales daca se simt sprijinite.

In Transilvania

Se puteau ridica pretentii teritoriale unguresti, punct sensibil, pretext pentru interventii in forta, proteste, nemultumiri, manevrarea unor mase mari de oameni.

6. Sortii au cazut pe Timisoara.

Activitatea iredentista a pastorului maghiar a atras atentia securitatii statului, dar Ceausescu nu voia incordarea relatiilor cu Ungaria. Insa, in loc sa evite provocarea, prin a nu-i da importanta acestui fapt, Ceausescu musca momeala, hotarand pedepsirea pastorului.

Pana la acea data populatia Romaniei a fost pregatita, printr-o propaganda anticeausista la radio ,,Europa Libera’’, inducand populatiei spiritul de revolta, de nemultumire.

Pe 14 ,,Turistii’’ sovietici erau la Brasov, pe 15 ajung la Timisoara. Denis Cury, consul american din Bucuresti, pleaca la Timisoara impreuna cu o ziarista, la casa pastorului maghiar. Seara 60 de credinciosi baricadeaza casa pastorului.

16 Decembrie. Oamenii opresc un tramvai si-l folosesc drept tribuna de unde se adreseaza celor 100 de manifestanti adunati, sa impiedice evacuarea pastorului.

Numarul protestatarilor creste si se duc in Piata Maria. 200 de manifestanti sant arestati. Radio ,,Europa Libera’’ transmite de la Timisoara. O coloana de masini sovietice care se indreapta spre Craiova a fost primita cu foc, raniti, morti, masini distruse.

Nimeni nu protesteaza. Dupa terminarea conflictului sangeros si instaurarea noii puteri, cadre militare sovietice vin si recupereaza masinile lor distruse si abandonate.

(va urma)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor