Avertismentul unui expert: România nu are o strategie de securitate economică

Iulian Fota (Eugen Horoiu/Epoch Times)
D.B.
17.07.2025

Expertul în securitate naţională Iulian Fota afirmă, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, că România nu are o strategie economică.

Potrivit lui Fota, "securitatea informaţională (sau cognitivă), securitatea economică reprezintă o zonă de mare confuzie conceptuală şi lipsă a organizării instituţionale" pentru ţara noastră, şi în acest context "nu putem spune cine este instituţia naţională responsabilă de securitatea economică a României".

"Undeva prin 2023 UE a adoptat o strategie de securitate economică. Un lucru necesar şi util. România, prin reprezentanţii săi, a participat la discuţiile premergătoare adoptării strategiei. Sau cel puţin au fost în sală. Au fost acolo, au văzut ce se întâmpla. S-au întrebat oare ce înseamnă abordarea europeană pentru noi, ştiind că România nu are o strategie de securitate economică?

Asta ne aduce într-o situaţie paradoxală, ţara noastră neavând o strategie de securitate economică. Cum am ştiut noi ce e bine pentru România, din perspectiva europeană, cât timp noi, naţional, nu ştim cum ne vedem propria securitate economică?

Alături de securitatea informaţională (sau cognitivă), securitatea economică reprezintă o zonă de mare confuzie conceptuală şi lipsă a organizării instituţionale. Este una dintre dimensiunile securităţii puţin explorată. De exemplu, pe datele publice pe care le avem, nu putem spune cine este instituţia naţională responsabilă de securitatea economică a României", a scris expertul pe platforma de socializare.

Iulian Fota explică totodată şi de ce este important acest aspect.

"Dincolo de nevoia coordonării unui efort integrat, naţional, responsabilul naţional este cel care trebuie să avertizeze CSAT-ul şi pe preşedintele României că ţara este agresată prin război economic. Pentru ca preşedintele să decidă, în cunoştiinţă de cauză, un răspuns adecvat. Evident, operând cu un clar concept de război economic, lămurit şi aprobat anterior de către CSAT. De războiul militar se ocupă MApN. De războiul economic cine se ocupă?", se întreabă acesta retoric.

În continuare, el dă exemplul Franţei, una din ţările UE "care şi-au dezvoltat securitatea economică cel puţin la nivelul celei militare".

"De altfel cred că în privinţa asta Franţa este cea mai avansată ţară europeană, cu cele mai performante instituţii în chestiuni de practică securitară economică. Înainte de marile decizii politice Parisul evaluează şi consecinţele economice, anticipând inclusiv mişcarea fluxurilor financiare importante. Câţi bani intră sau ies din Franţa şi cât de repede. Tot ca parte a unei astfel de strategii francezii şi-au dezvoltat instrumente specializate de protejare a start-up-urilor de înaltă tehnologie, pentru a nu mai fi cumpărate rapid de competitorii globali, mai ales de China. Franţa poate fi un bun model pentru România, cu condiţia să vrea să ne ajute. Securitatea economică reprezintă un know-how ultrasensibil", a adăugat el.

La finalul mesajului său, Iulian Fota avertizează că "politic nu o să fie deloc uşor să oferim o dimensiune economică securităţii noastre, când avem mulţi români care practică un distrugător război economic împotriva propriei lor ţări".

"Dar efortul asta este necesar, este chiar vital. El reclamă decizie politică la cel mai înalt nivel, pentru a lămuri, conceptual şi organizaţional, cum se apără economic România. Intern şi internaţional!", conchide el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor