Rusia - politologul care propune bombardarea Occidentului cu arme nucleare vrea acum o ideologie în rândul maselor

Serghei Karaganov (st), un influent strateg rus al Kremlinului, şi Vladimir Putin (X - Screenshot)
Redacţia
18.07.2025

Serghei Karaganov, politolog şi unul dintre fondatorii influentului Club Valdai, la ale cărui reuniuni participă regulat Putin, a propus introducerea unei ideologii în Rusia, transmite Meduza.

În raportul său, intitulat „Justificarea ideologică a statului-civilizaţie rus”, autorul propune elaborarea unui „Cod al rusului”, care ar trebui „pus în aplicare încă din copilărie”.

Karaganov numeşte Rusia un „imperiu de tip asiatic”, sistemul ideal pentru acesta fiind „democraţia de conducere” cu elemente de autocraţie, iar ruşii, în opinia sa, sunt un „popor purtător de Dumnezeu”, capabil să salveze umanitatea de „cultul consumului”.

Elementul principal al ideologiei ruse, potrivit lui Karaganov, este serviciul adus de cetăţeni statului şi liderului său. Andrei Pertsev, corespondent special al Meduza, explică ce ar trebui să devină Rusia dacă urmăm ideile lui Karaganov.

Raportul politologului Serghei Karaganov, intitulat „O idee-vis vie a Rusiei. Codul unui rus în secolul XXI”, a fost publicat pe site-urile web ale Şcolii Superioare de Economie şi Consiliului pentru Politică Externă şi Apărare al Federaţiei Ruse.

Înalţi oficiali ruşi, precum ministrul de externe Serghei Lavrov, participă regulat la evenimentele Consiliului. Vladimir Putin a declarat că „materialele şi evoluţiile Consiliului sunt solicitate de agenţiile guvernamentale şi instituţiile academice ruse”.

Datorită Clubului Valdai, Karaganov îl cunoaşte personal pe preşedintele rus. El este membru al consiliului ştiinţific consultativ al Consiliului de Securitate şi lucrează ca director academic al Facultăţii de Economie Mondială şi Politică Mondială la Universitatea Naţională de Cercetare Şcoala Superioară de Economie.

În 2023, Karaganov a scris un articol în care propunea lansarea unui atac preventiv cu arme nucleare tactice împotriva uneia dintre ţările NATO, de exemplu Polonia. După aceasta, politologul a fost invitat să modereze sesiunea plenară principală a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, la care a participat Putin.

Ideea principală a noului raport al lui Karaganov este simplă: Rusia are nevoie de o ideologie.

„Avem nevoie de un ghid, de o stea căreia să fim gata să o urmăm împreună, ca un consiliu. Avem nevoie de o ideologie conducătoare, susţinută de stat şi înrădăcinată prin educaţie şi creştere, dar nu prin ordine directe, ci oferită şi impusă prin manuale, discuţii, imagini, literatură şi artă. Dacă aceasta nu există, poporul şi ţara vor dispărea inevitabil şi apoi se vor degrada”, afirmă Karaganov în primele pagini ale raportului său.

Conform articolului 13 din Constituţia Federaţiei Ruse, în Rusia „nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie de stat sau obligatorie”. Modificarea primului capitol al legii fundamentale ruse necesită convocarea unei Adunări Constituţionale şi organizarea unui referendum pentru adoptarea unei noi Constituţii. Înţelegând acest lucru, Karaganov sugerează renunţarea la procedura de modificare a legii fundamentale. În opinia sa, articolul 13 „poate fi uşor eludat prin denumirea ideologiei de stat drept «visul viu al ţării noastre» şi rezumatul acesteia drept «Codul ruşilor»”.

În raportul său, Karaganov numeşte Rusia un „stat civilizaţional”.

„Stat-civilizaţie” este un termen care se referă la aşa-numita abordare civilizaţională în ştiinţele istorice. Conform acesteia, istoria este un proces de succesiune a civilizaţiilor care trec prin cicluri identice de naştere, perioade de înflorire şi declin, apoi moarte. Această abordare a fost utilizată în lucrările filosofilor Oswald Spengler, Arnold Toynbee şi, în Rusia, Lev Gumilev. Putin este un adept al teoriilor sale, considerând că Rusia este o „civilizaţie în ascensiune”, care se opune unei alte civilizaţii, cea occidentală, aflată în declin.

Karaganov merge mai departe decât colegii săi ideologi: el defineşte Rusia ca un „imperiu asiatic” şi numeşte alte imperii apropiate de acesta – „chinez” şi „indian”. Democraţia electorală clasică, în opinia sa, este o formă de guvernare dăunătoare Rusiei:

Democraţiile au pierit întotdeauna în istorie, pentru a renaşte în altă parte şi a pieri din nou. Foarte adesea împreună cu ţara. Democraţia este ineficientă ca formă de guvernare pentru societăţile complexe. Ea poate exista numai într-un mediu extern favorabil, în absenţa provocărilor externe şi a rivalilor puternici. În plus, contrar credinţei populare, ea nu asigură democraţia. În democraţii, oamenii îşi aleg egalii, adică nu cei mai buni.

Karaganov consideră că modul optim de a guverna Rusia este o „democraţie cu o conducere puternică”, care, împreună cu un „lider puternic”, ar trebui să fie asigurată de o „elită meritocratică puternică şi patriotică”. Politologul numeşte ruşii „un popor purtător de Dumnezeu”, iar misiunea lor este „protejarea celor mai buni oameni, pacea în întreaga lume, libertatea tuturor ţărilor şi popoarelor, multicoloritatea, diversitatea şi multiculturalismul acestora”.

Karaganov oferă o altă caracteristică a ruşilor: sunt „un popor războinic care s-a apărat pe sine şi pe alţii de-a lungul istoriei”. El adaugă că „poporul războinic” este iubitor de pace, deoarece cunoaşte „preţul sângeros al războiului”.

Politologul critică occidentalii pentru „individualismul” şi „cultul consumului”, care ar fi impuse de „elitele globaliste”:

Realizările civilizaţiei moderne par magnifice. Şi în multe privinţe sunt. Dar ele privesc în mod obiectiv omul de esenţa sa umană. El nu mai are nevoie să ştie să numere, nu mai are nevoie să se orienteze în spaţiu, nu mai are nevoie să lupte cu foamea. Nu mai are nevoie de copii, de familie, care este baza societăţii umane. În trecut, era nevoie de copii pentru a avea sprijin la bătrâneţe. Mulţi nu mai au nevoie de pământ, de patrie. Calculatoarele, fluxurile de informaţii şi, acum, inteligenţă artificială, dacă sunt utilizate fără discernământ, elimină capacitatea de a gândi, de a citi texte complexe. Pornografia omniprezentă înlocuieşte iubirea pentru mulţi.

Rusia, potrivit lui Karaganov, poate contracara acest „cult” cu „concilierea” cetăţenilor care slujesc „poporul, ţara, statul, întruchiparea acestuia – liderul şi Dumnezeu, dacă o persoană crede în el”.

Karaganov însuşi oferă doar o „schiţă” a „Codului rus”, care include, de exemplu, următoarele puncte:

Pentru noi, valorile supreme sunt onoarea, demnitatea, conştiinţa, iubirea pentru patrie, iubirea dintre bărbat şi femeie, iubirea pentru copii, respectul pentru bătrâni. Suntem un popor credincios. Suntem un popor cu o misiune, dar nu un popor mesianic. Suntem pentru colectivism, noi îl numim conciliaritate. O persoană poate fi de succes şi liberă numai în slujba unei cauze comune. Suntem deschişi tuturor credinţelor, dacă ele slujesc ceea ce este mai înalt în om şi cheamă la slujirea familiei, patriei şi statului. Suntem un popor de războinici şi învingători. O naţiune de eliberatori de toţi cei care încearcă să devină hegemoni, să domine, să suprime alte naţiuni. Dar slujirea Patriei şi a statului nostru este datoria noastră supremă. Statul pe care vrem să-l construim este o democraţie bazată pe lideri, cu un lider înlocuibil, confirmat de alegerea poporului, şi un zemstvo puternic în localităţi. Din punct de vedere economic, construim un capitalism popular, în care proprietatea este inviolabilă, dar consumul ostentativ este ruşinos.Paradoxal, alături de critica „unanimităţii marxist-leniniste impuse” în URSS, care, potrivit lui Karaganov, a dus la „înfrângerea Uniunii”, el propune „promovarea” şi „impunerea” „Codului rus”, încă de la cea mai fragedă vârstă, începând cu grădiniţele şi şcolile. În opinia sa, acest lucru ar trebui făcut de către strategii politici ai administraţiei prezidenţiale (AP).

Versiunea finală a ideologiei sau a „Codului” ar trebui elaborată de „managementul politicii viziunii asupra lumii”, care, potrivit politologului, ar trebui creat în cadrul administraţiei prezidenţiale, al Consiliului de Securitate sau format ca o structură separată. Iar managementul ar trebui încredinţat unui „asistent de încredere al preşedintelui” (Karaganov nu precizează cine anume).

Raţionamentul politologului face ecou propunerilor oficialilor din blocul de politică internă al Administraţiei Prezidenţiale. De exemplu, în articolul recent publicat de Alexander Kharichev „Civilizaţia „Rusia”” existau deja argumente despre faptul că valorile spirituale sunt mai importante pentru ruşi decât bunurile materiale, iar în „serviciul adus ţării” ei văd „cea mai înaltă formă de autorealizare”.

O sursă apropiată Administraţiei Prezidenţiale a declarat pentru Meduza că în cadrul blocului politic al Kremlinului, condus de Serghei Kirijenko, „nu există o interacţiune strânsă” cu Serghei Karaganov pe probleme ideologice. Cu toate acestea, atât Karaganov, cât şi editorul raportului său, politologul Fiodor Lukianov, „au propriile canale” pentru a transmite idei conducerii de vârf a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor