"Zidul Ruşinii" din centrul Capitalei, obiect de mobilier urban - arhitectul şef al sectorului trei de vorbă cu cetăţenii

Inaugurarea "Zidului Ruşinii" ridicat de edilii sectorului 3 lângă magazinul Unirea, 30 noiembrie 2014.
Inaugurarea "Zidului Ruşinii" ridicat de edilii sectorului 3 lângă magazinul Unirea, 30 noiembrie 2014. (Cristian Şoimaru, Facebook)
Se încarcă player-ul...

În jur de 50 de persoane s-au adunat duminică, lângă magazinul Unirea din Bucureşti, pentru a protesta faţă de ridicarea, în plin centrul Capitalei, a unui zid înalt, a cărui utilitatea le era, până ieri, învăluită în mister.

Ieşiţi din case în pofida frigului muşcător în semn de revoltă faţă de risipa banului public, de lucrările de construcţii pe spaţii verzi şi în genere de betoniada declanşată în zonă de primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, cetăţenii au avut parte de un oaspete surpriză, arhitectul şef al sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, care le-a explicat utilitatea controversatului zid gri.

"EVIDENT acesta (zidul - n.r.) este un obiect de mobilier urban pe care l-am proiectat, l-am aprobat în cadrul amenajării peisagere a Bulevardului Unirii. Nu reprezintă o construcţie, nu reprezintă un perete a ceva ci, aşa cum a spus şi consiliera plinuţă a primarului, mobilier urban care separă vizual zona de parcare", a explicat Dumitraşcu, trăgând când şi când dintr-un trabuc.

Arhitectul şef a mai explicat că, deşi nu a proiectat personal zidul, are un mare merit în ridicarea lui:

"EU am dat ideea arhitectului care a proiectat zidul", a declarat Dumitraşcu, adăugând că "mobilierul urban", a cărui construcţie i-a revoltat pe cetăţeni, este parte a lucrărilor de reamenajare a trotuarelor de pe bulevardul Unirii, lucrări executate de ADPB SA, a căror valoarea se ridică, la aproximativ 6,8 milioane de euro.

Când i s-a reproşat că respectivul zid (ca de altfel mai toate lucrările din sectorul trei) a fost aprobat fără consultarea cetăţenilor şi că numai în Berlinul comunist al anilor '60 se construiau ziduri de beton în mijlocul unei capitale europene, Dumitraşcu le-a explicat cetăţenilor ca şi în Israel este un zid:

"Zidul Plângerii este un lucru foarte important!", i-a edificat Dumitraşcu pe cetăţenii.

Reamintim că Zidul de lângă magazinul Unirii este doar un "moţ" care încununează sumedenia de lucrări de construcţii ce se desfăşoară în sectorul trei.

Cetăţenii îi reproşează lui Robert Negoiţă, primar care înainte de alegeri promitea că în timpul mandatului său nu se va betona niciun metru de spaţiu verde şi că nu se va construi nimic fără consultări cu cetăţenii, că le-a umplut parcurile şi cartierele de construcţii pe spaţii verzi, de alei, dale colorate, borduri roz, numite pompos diafragme, garduri pe lângă blocuri etc.

Toate aceste lucrări sunt făcute fără consultarea cetăţenilor, ba, mai mult, nesocotind părerea lor. La una din întâlnirile cu locuitorii din Titan, Robert Negoiţă le-a cerut celor nemulţumiţi de faptul că pune borduri (în fapt diafragme colorate în masă, potrivit primarului) să se mute în altă parte dacă nu sunt de acord cu deciziile lui.

În consecinţă, cu ocazia flahmob-ului de duminică, oamenii au aprins lumânări la poalele zidului ridicat de edilii sectorului trei, lipind totodată pe obiectul de mobilier urban mesaje prin care îi cer primarului să demoleze zidul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne