Germania a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare a căderii Zidului Berlinului

Cancelarul german Angela Merkel a condus duminică evenimentele celei de-a 25-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, onorându-i pe cei care au ajutat la doborârea unei bariere care timp de 28 de ani (perioada 13 august 1961 – 9 noiembrie 1989) a fost un simbol al Războiului Rece.
Poarta Brandenburg se vede în spatele Zidul Berlinului, la scurt timp înainte de prăbuşirea sa în 1989. (Lear 21, CC BY-SA)
Andrei Popescu
10.11.2014

Cancelarul german Angela Merkel a condus duminică evenimentele celei de-a 25-a aniversări a căderii Zidului Berlinului, onorându-i pe cei care au ajutat la doborârea unei bariere care timp de 28 de ani (perioada 13 august 1961 – 9 noiembrie 1989) a fost un simbol al Războiului Rece.

În noaptea de 9 noiembrie 1989, mii de cetăţeni din Berlinul de Est au trecut prin punctul de frontieră până atunci închis, după ce autorităţile comuniste au cedat unei presiuni crescânde şi au uşurat restricţiile de călătorie care i-au împiedicat timp de mai multe decenii pe germanii din Berlinul comunist să ajungă la fraţii lor din Berlinul de Vest.

“Prăbuşirea Zidului ne-a arătat că visele pot deveni realitate”, a declarat Merkel, vizitând un popular memorial dedicat Zidului pe Bernauer Strasse. “Nimic nu trebuie să rămână aşa cum este, indiferent cât de mari sunt greutăţile.”

Merkel a declarat că evenimentele din 1989 au fost o dovadă că oamenii vor libertate, iar prăbuşirea Zidului a fost punctul culminant al mai multor săptămâni de proteste masive declanşate de schimbările care deja avuseseră loc în Europa de Est.

Cancelarul german a ţinut să amintească exemplele importante stabilite de mişcările pro-democraţie din Polonia, Cehoslovacia şi Ungaria şi a lăudat est-germanii care au fost inspiraţi de aceste mişcări pentru a se ridica împotriva dictaturii.

Printre cei aplaudaţi şi ovaţionaţi s-au numărat şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, căruia i se atribuie meritul că a permis reunificarea germană, precum şi fostul lider al Sindicatului polonez Solidaritatea, Lech Walesa.

Primarul Berlinului, Klaus Wowereit, prezent la Poarta Brandenburg, a declarat că se înclină în faţa hotărârii manifestanţilor est-germani care au avut curajul să iasă pe stradă şi să ceară mai multă libertate în urmă cu 25 de ani.

De asemenea, Merkel a dorit să îi onoreze pe cei care au suferit sub regimul comunist, incluzându-i pe cei 138 de oameni care au murit la Zid.

Merkel a declarat că 9 noiembrie este o dată semnificativă în istoria Germaniei nu doar pentru Prăbuşirea Zidului cât şi pentru faptul că în acestă zi, în 1938, forţele paramilitare naziste au lansat un pogrom împotriva populaţiei evreieşti a ţării – acea zi a ajuns să fie numită “Noaptea Sticlei Sparte.”

Duminică, mii de baloane au fost lansate spre cerul Berlinului, pe fundalul Odei Bucuriei lui Beethoven şi în uralele mulţimii. Sute de mii de oameni s-au adunat la Poarta Brandeburg şi în centrul Berlinului, pentru a asista la eliberarea celor aproximativ 7.000 de baloane luminoase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor