Ziariştii îl critică pe Obama pentru obstrucţionarea profesiei lor

Un raport dat publicităţii săptămâna trecută în SUA critică Administraţia Obama pentru că blochează fluxul informaţiei şi impune o situaţie de paranoia internă, pentru a preveni eventuale scurgeri de informaţii clasificate, informează vineri ziarul ABC.
Preşedintele american Barack Obama, 4 septembrie 2013 (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2013

Un raport dat publicităţii săptămâna trecută în SUA critică Administraţia Obama pentru că blochează fluxul informaţiei şi impune o situaţie de paranoia internă, pentru a preveni eventuale scurgeri de informaţii clasificate, informează vineri ziarul ABC.

Luna de miere dintre ziariştii americani şi preşedintele Barack Obama a rămas mult în urmă. În general, guvernele puţin democratice sunt cele care sunt trase de urechi de asociaţiile internaţionale ale presei. De data aceasta, ţinta criticilor este administraţia lui Obama şi pe deasupra acestea sunt formulate de o organizaţie cu sediul în SUA - Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ, în engleză). CPJ critică aspru înr-un raport al său practicile interne ale unei preşedinţii care a început cu promisiunea de transparenţă, dar a ajuns să o încalce.

'Aceasta este Administraţia cea mai închisă şi obsedată de control pe care am avut-o vreodată', asigură David Sanger, corespondentul ziarului The New York Times. Este doar una din mărturiile culese de principalul autor al raportului, Leonard Dowie, fost director al cotidianului The Washington Post. Potrivit 'jurnaliştilor şi susţinătorilor transparenţei, Casa Albă frânează dezvăluirea cotidiană a informaţiei şi desfăşoară propriile mijloace pentru a scăpa de ochii presei', notează Dowie.

Raportul face referire şi la puţinele interviuri acordate de preşedinte mass-media tradiţionale, preferând să-şi transmită mesajele prin mediile electronice mai uşor de canalizat. La aceste plângeri se adaugă 'persecutarea agresivă a celor care dezvăluie informaţie clasificată, în timp ce programele de supraveghere electronică descurajează sursele guvernamentale să vorbească cu ziariştii'.

Polemica din ultimele luni suscitată de investigaţiile deschise de Administraţie la adresa jurnaliştilor care au publicat articole exclusive având la bază scurgeri de materiale, arată că sunt penalizaţi nu doar funcţionarii care furnizează informaţii, ci şi jurnaliştii care le primesc. Accesul FBI, autorizat de Ministerul de Justiţie, la mailurile şi la apelurile telefonice ale agenţiei Associated Press şi ale unui reporter al Fox News, a făcut ca marea parte a ziariştilor să întoarcă împotriva guvernului.

Din 2009, şase funcţionari publici au fost ţinta persecuţiilor judiciare în urma unor scurgeri de informaţii clasificate în presă, faţă de doar trei în cele trei administraţii precedente. Dincolo de cazurile de încălcare a legii, precum cel al soldatului Manning şi al fugarului Snowden, avertismentele interne dure ale guvernului îi determină pe mulţi să nu rişte să vorbească, chiar dacă există o infracţiune în acest sens.

'Majoritatea sunt descurajaţi de persecuţiile judiciare care descurajează scurgerile de informaţii. Le este o frică de moarte. Există o zonă gri între informaţia clasificată şi cea neclasificată, iar multe surse se plasează în această zonă gri', spune Scott Shane, redactor pe teme de securitate naţională la The New York Times. 'Surselor le este teamă să intre în această zonă gri. Iar acest lucru începe să aibă un efect descurajant', adaugă el. Casa Albă respinge aceste acuzaţii. Secretarul de presă, Jay Carney, asigură că Obama a dat mai multe interviuri decât George W. Bush şi Bill Clinton laolaltă, alături de participări la show-uri de televiziune şi interviuri acordate mass-media locale, în general mai binevoitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor