Senatorul Ted Cruz, cel mai clar beneficiar al crizei bugetare

Dacă Harvard Business School ar face studii de caz cu privire la incompetenţa politică, ar trebui să înceapă cu modul riscant în care Partidul Republican a abordat blocajul bugetar din SUA. În timpul acestui blocaj de 16 de zile, Gallup a indicat că rata de susţinere a partidului a scăzut cu 10 puncte până la 28% - cea mai mare scădere de până acum şi, totodată, una dintre cele mai drastice palme din istoria alegerilor, scrie Financial Times.
Senatorul republican Ted Cruz, 16 oct 2013, Camera reprezentantilor, Washington, DC. (Win McNamee / Getty Images)
Epoch Times România
17.10.2013

Dacă Harvard Business School ar face studii de caz cu privire la incompetenţa politică, ar trebui să înceapă cu modul riscant în care Partidul Republican a abordat blocajul bugetar din SUA. În timpul acestui blocaj de 16 de zile, Gallup a indicat că rata de susţinere a partidului a scăzut cu 10 puncte până la 28% - cea mai mare scădere de până acum şi, totodată, una dintre cele mai drastice palme din istoria alegerilor, scrie Financial Times.

Nu este de mirare, deci, că, în aceste condiţii, liderii republicani au renunţat la toate condiţiile pentru a redeschide administraţia şi a ridica plafonul datoriei miercuri seara. Este greu să ne gândim la un alt moment în care un partid a risipit atât de mult într-un timp atât de scurt, fără a realiza nimic, comentează publicaţia britanică. Însă răul pe care şi l-au făcut republicanii a mers chiar mai departe. Susţinerea de către publicul american a nepopularei legi 'Obamacare' a crescut, de fapt, în timpul crizei, deşi situaţia ar fi trebuit să stea exact invers.

Schimbările cheie prevăzute de Obamacare au fost lansate pe 1 octombrie - ziua în care Washingtonul a fost închis. De atunci, acestea au avut de suferit de pe urma defecţiunilor tehnice şi s-au aplicat doar unei părţi dintre noii clienţi. Problemele IT, fără legătură cu blocajul, ar fi trebuit să genereze un dezastru de PR pentru preşedintele Obama. În schimb, ele au fost eclipsate de criza bugetară, care, în mod ironic, a început cu cererea republicană de a opri fondurile destinate Obamacare. În limbajul fotbalistic, republicanii şi-au dat autogoluri repetate şi au ratat cu poarta goală, scrie FT.

De departe, cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent politica americană este dacă 'febra' republicană s-a mai domolit sau dacă nu este decât o pauză. Nu va trece însă mult până când vom afla, iar semnalele în acest sens sunt mixte spre rele. Optsprezece republicani din senat (aproape 40% din grupul parlamentar) şi 144 din Camera Reprezentanţilor (aproape două treimi) au votat împotriva proiectului de lege în noaptea de miercuri şi, astfel, au aprobat implicit un blocaj. Acesta este însă doar un aspect al stării de spirit sfidătoare a partidului. Un alt aspect este popularitatea în creştere a lui Ted Cruz, senatorul republican din Texas, care a tras primul foc în acest ultim blocaj, luna trecută, cu un discurs de 21 de ore în Senat. În prezent, Cruz este unul dintre favoriţii Tea Party pentru nominalizarea republicană din 2016, iar săptămâna trecută acesta s-a clasat pe primul loc într-un sondaj prezidenţial informal la conferinţa politică anuală a conservatorilor creştini, desfăşurată la Washington.

În calitate de cel mai clar beneficiar al crizei, Cruz personifică drumul greu pe care trebuie să-l parcurgă liderii republicani. Mulţi dintre colegii republicani ai senatorului, aflat pentru prima dată în legislativul american, îl detestă în mod deschis. Cu toate acestea, Cruz este apreciat de membrii obişnuiţi ai partidului ca fiind un om cu principii de nezdruncinat.

Este greu să ţii unit un partid, date fiind aceste instincte puternic contrastante. În plus, programul fiscal care îi aşteaptă pe americani este unul dur. Congresul şi-a oferit singur două luni pentru a perfecta un acord privind bugetul pe termen lung, trei luni pentru a ţine guvernul SUA deschis şi doar patru pentru a aproba un nou plafon al datoriei suverane. Este posibil ca preşedintele Barack Obama şi republicanii să ajungă la o înţelegere fiscală pe termen lung până la termenul limită de 15 decembrie, ceea ce ar deschide mai multe posibilităţi pe Capitol Hill. Mai probabil însă, ei nu vor reuşi să ajungă la o înţelegere pe termen lung şi vor întâmpina dificultăţi în privinţa noului termen pentru finanţarea agenţiilor federale, stabilit pentru mijlocul lunii ianuarie. Plafonul datoriei va expira la trei săptămâni după acest termen.

Potrivit publicaţiei britanice, votul de miercuri seara a venit la timp, deoarece, în cazul unei întârzieri de o zi sau două, pieţele ar fi putut într-adevăr intra în panică. Cu toate acestea, notează FT, fricţiunile interne din ce în ce mai dure din cadrul Partidul Republican au toate şansele să continue şi ar putea dura până în 2016. În plus, după ce a simţit cum este să fii în vârf, este puţin probabil ca Ted Cruz să plece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor