Zeci de sindicalişti de la Poşta Română au protestat la sediul companiei

Protest la Compania Naţională Poşta Română
Protest la Compania Naţională Poşta Română (Epoch Times România)

În seria de proteste anunţate de sindicaliştii de la Poşta Română, zeci de lucrători au pichetat astăzi sediul companiei, solicitând angajări pe posturile vacante şi majorarea salariilor cu rata inflaţiei pe perioada 2009 - 2014. Liderii sindicali au fost invitaţi de conducerea instituţiei la mai multe runde de discuţii în perioada următoare pentru găsirea de soluţii.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de conducerea Poştei Române şi cer creşterea salariilor cu 20 la sută, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achiziţionarea de uniforme şi genţi poştale, precum şi angajarea de personal pe locurile vacante.

Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, a declarat astăzi că principalele nemulţumiri şi revendicări sunt legate de salariul prea mic din Poşta Română.

"Aşa cum am spus în mai multe rânduri, peste 80 la sută din salariaţii din Poşta Română au salariul net lunar între 500 de lei şi 1.200 de lei cu tot cu tichete de masă şi toate sporurile incluse. Revendicarea este majorarea salariilor în sumă fixă cu echivalentul ratei inflaţiei pe perioada 2009 - 2014, iar a doua revendicare majoră este legată de angajarea de personal pe locurile de muncă vacante. Sunt locuri de pe care au plecat oamenii prin demisie, îmbolnăvire şi sunt neocupate, iar colegii sunt obligaţi să muncească gratis pentru ei şi oamenii nu mai pot. Deci acestea sunt revendicările majore pentru care oamenii sunt în stradă şi, dacă nu se soluţionează, vor duce la continuarea calendarului de proteste", a menţionat liderul sindical.

Matei Brătianu a explicat că sunt 1.500 de posturi vacante şi a solicitat ca cel puţin 800 de posturi să fie ocupate prin concurs într-o primă etapă, chiar pe perioadă determinată.

Acesta a precizat că directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Ion Smeeianu, i-a invitat la o rundă de discuţii.

"Am cerut să prezinte variantele pe care şi le asumă compania pentru majorarea salariului, mâine (vineri, n.r.) urmează să fie o altă întâlnire cu comisia tehnică şi i-am spus că, în cazul în care identificăm variante acceptate de ambele părţi de majorare a salariului şi de angajare pe locurile vacante, atunci mâine suntem deschişi să convocăm şi comisia de nogociere şi comitetul executiv şi dacă mâine se semnează actul adiţional de majorare a salariilor, atunci închidem şi conflictul. Dacă nu, unii dintre noi vor intra în greva foamei", a mai spus liderul sindical.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) a anunţat, în 5 mai, că vor fi organizate patru zile de proteste care urmăresc, în principal, demiterea conducerii instituţiei şi creşterea salariilor personalului cu 20 la sută.

Protestele au început în ziua de 7 mai, când poştaşii au pichetat sediul central al Poştei Române şi sediile prefecturilor. În 11 mai a avut loc un protest de amploare, peste 2.500 de lucrători din Poşta Română din toată ţara fiind prezenţi duminică, la sediul Guvernului pentru a-şi susţine revendicările.

Pe 13 mai, cca 20.000 de angajaţi din Poşta Română din toată ţara au purtat, în timpul programului de lucru, banderole prinse pe braţe.

În cazul în care autorităţile competente vor ignora solicitările SLPR, pe data de 19 mai sunt hotărâţi să intre în greva foamei 50 – 100 de lideri sindicali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne