Mii de poştaşi protestează în faţa Guvernului

Protestul lucrătorilor poştali, 11mai 2014, Piaţa Victoriei
Protestul lucrătorilor poştali, 11mai 2014, Piaţa Victoriei (Andrei Pricopie / Epoch Times Romania)

În jur de 4.000 de poştaşi s-au strâns în Piaţa Victoriei pentru a cere demisia directorului general al companiei, pe care îl acuză că prin măsurile de austeritate luate a înrăutăţit condiţiile de muncă ale angajaţilor, fără să îmbunătăţească situaţia financiară a Poştei Române; şi pentru a cere salarii mai mari.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) anunţase de marţi, organizarea a patru zile de proteste având ca scop principal demiterea lui Ion Smeeianu, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română şi a directorului executiv, Rosita Alexe, precum şi creşterea salariilor personalului, începând cu 1 iune.

Conform sindicaliştilor, de când Smeeianu conduce Poşta Română, veniturile Poştei au scăzut. În ultima perioadă, compania a pierdut 5 milioane de scrisori pe care marii furnizori de electricitate, telefonie etc. le trimiteau prin intermediul companiei, iar măsurile de redresare a Poştei s-au rezumat doar la reduceri de personal. Locurile de muncă pentru angajaţi s-au redus cu 6000, în timp ce numărul funcţiilor de conducere a crescut cu 636 de locuri; fondul de salarii pentru angajaţii "de la talpa Poştei" a scăzut cu 10%, în schimb pentru "elita" Poştei crescut cu 18%. În plus, lucrătorii Poştei Române trebuie să cumpere din banii lor rechizite, hârtie, pixuri, genţi pentru agenţii poştali etc., potrivit declaraţiilor liderului sindical Matei Brătianu.

În consecinţă, miile de sindicaliştii care protestează în faţa Guvernului, cer demiterea directorului general Ion Smeeianu precum şi a echipei pe care directorul adus-o de la Radiocomunicaţii; verificarea şi eliminarea din contractele individuale de muncă a unor reprezentanţi ai CNPR de la vârf; adoptarea hotărârii de a se de 30 de salarii compensatorii în cazul concedierii; acordarea unei creşteri salariale egală cu echivalentul inflaţiei tuturor salariaţilor de la 1 iunie 2014.

"Suntem nemulţumiţi de managementul defectuos al directorului general, suntem nemulţumiţi că încalcă orice prevederi ale contractului colectiv de muncă, suntem nemulţumiţi pentru sărăcia în cae trăim, suntem nemulţumiţi datorită lipsei de respect pe care o are faţă de reţea, reţea care îi face dumnealui salariul", a declarat Bârlescu Elena de la Iaşi pentru Epoch Times România.

Seria de proteste a început de la mijlocul săptămânii. Miercuri, sindicaliştii bucureşteni au protestat în faţa sediului companiei. În alte oraşe din ţară, sindicaliştii au pichetat sediile prefecturilor şi primăriilor, iar astăzi în jur de 5000 de poştaşi îşi strigă nemulţumirea în faţa Guvernului, sperând într-o rezolvare a problemelor.

Potrivit calendarului de proteste anunţat de Matei Brătianu, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), marţi, 13 mai, va fi declanşată grevă japoneză în toată ţara, iar joi, 15 mai, vor avea loc pichete la sediile oficiilor judeţene de poştă din toată ţara şi la sediul CNPR, începând cu orele 10,00.

"În cazul în care autorităţile competente ale statului vor ignora solicitările sindicatului, din data de 19 mai, liderii de sindicat, împreună cu reprezentanţi din structurile de conducere, vor intra în greva foamei", a declarat Matei Brătianu, conform b365.ro

Pe perioada desfăşurării meetingului, respectiv duminică între orele 10 -12, traficul va fi restricţionat în dublu sens prin faţa clădirii Guvernului între bd. Aviatorilor şi bd. Lascăr Catargiu şi în sens unic, prin faţa muzeului Antipa dinspre bd. Kiseleff către Calea Victoriei şi bd. Nicolae Titulescu.

Accesul în Piaţa Victoriei va fi permis pe breteaua dinspre bd. Iancu de Hunedoara, autovehiculele urmând să circule exclusiv către bd. Aviatorilor.