20.000 de angajaţi ai Poştei Române sunt în grevă japoneză

Grevă japoneză la Poşta Română
Grevă japoneză la Poşta Română (Epoch Times România)

Cca 20.000 de angajaţi din Poşta Română sunt marţi în grevă japoneză, liderii sindicali ameninţând că dacă cererile angajaţilor nu vor fi soluţionate, săptămâna aceasta vor intra în greva foamei.

Angajaţii Poştei Române din toată ţara poartă marţi, în timpul programului de lucru, banderole prinse pe braţe, demonstrând astfel că acţiunile anunţate de sindicalişti continuă întrucât mitingul de la Bucureşti nu a soluţionat problemele.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de conducerea Poştei Române şi cer demiterea directorului general Ion Smeeianu, a directorului executiv Rosita Alexe şi a oamenilor de la Radiocomunicaţii aduşi de aceştia. Sindicaliştii mai solicită creşterea salariilor cu 20 la sută, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achiziţionarea de uniforme şi genţi poştale, precum şi angajarea de personal pe locurile vacante.

Matei Brătianu, Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali, a precizat că în cursul acestei săptămâni atât el cât şi alţi membri din birourile executive judeţene urmează să intre în greva foamei, în Capitală.

"Facem demersuri ca greva foamei să înceapă în această săptămână. În prima zi voi intra eu şi alţi cinci-şase membri sindicali, urmând ca în cea de a doua zi să se alăture cel puţin 40 de membri din birourile executive şi, în a treia zi, probabil că vom fi 80-100 de reprezentanţi în greva foamei", a declarat liderul sindical.

Sindicaliştii au programat o serie de acţiuni de protest. Protestele au început în ziua de 7 mai, când poştaşii au pichetat sediul cental al Poştei Române şi sediile prefecturilor. În 11 mai a avut loc un protest de amploare, peste 2.500 de lucrătorii din Poşta Română din toată ţara fiind prezenţi duminică, la sediul Guvernului pentru a-şi susţine revendicările. După greva japoneză de astăzi, 13 mai, în ziua de 15 mai se vor desfăşura acţiuni de protest la sediile oficiilor judeţene de Poştă şi sediul Poştei Române din Capitală. În cazul în care autorităţile competente vor ignora solicitările SLPR, pe data de 19 mai sunt hotărâţi să intre în greva foamei 50 – 100 de lideri sindcali.