Zeci de protestatari se adună în faţa unui ziar chinez: "Înlăturaţi cenzura"

Zeci de protestatari s-au adunat în faţa sediului ziarului Southern Weekly din Guangdong, pentru a sprijini libertatea mass-mediei, după ce s-a aflat că editorialul de Anul Nou al renumitei publicaţii a fost modificat de un funcţionar comunist chinez local.
Jack Phillips
08.01.2013

Zeci de protestatari s-au adunat în faţa sediului ziarului Southern Weekly din Guangdong, pentru a sprijini libertatea mass-mediei, după ce s-a aflat că editorialul de Anul Nou al renumitei publicaţii a fost modificat de un funcţionar comunist chinez local.

Unii experţi cred că acesta este unul din cele mai importante incidente care a stârnit vigilenţa publicului cu privire la situaţia problematică a mass-mediei din China de ceva vreme.

"Înlăturaţi cenzura. Poporul chinez vrea libertate", a scris un utilizator pe Twitter.

Protestul a avut loc după ce personalul editorial al Southern Weekly a intrat în grevă în week-end, demonstraţie publică rară în sprijinul libertăţii presei din China, una dintre ţările cele mai cenzurate din lume.

South China Morning Post a raportat că personalul editorial a intrat în grevă - aceasta este prima astfel de grevă a unui ziar important timp de mai multe decenii.

Decizia de a intra în grevă a fost luată după ce direcţiunea ziarului a preluat controlul asupra contului de microblog al departamentului editorial şi a spus că declaraţia de Anul Nou a fost scrisă de un membru al personalului şi nu de şeful provincial de propagandă Tuo Zhen, care a condus anterior Xinhua. În week-end au apărut rapoarte că Tuo Zhen a făcut unele modificări fără acordul redactorilor, acest lucru atrăgând condamnare din partea reporterilor, comentatorilor şi a numeroşi academicieni chinezi.

"Declaraţia [de pe microblogul oficial] nu reprezintă opinia redacţiei. Aceasta reprezintă rezultatul presiunii exercitate de autorităţi asupra ... direcţiunii", s-a afirmat în declaraţia membrilor personalului Southern Weekly postată pe un alt microblog, în conformitate cu Morning Post. "Personalul editorial va lupta împotriva declaraţiei false ... Până când problema nu este rezolvată, nu vom efectua niciun fel de lucrare editorială."

Editorialul original trata subiectul relansării constituţionalismului în China, dar cel nou - scris se pare de Tuo - a eliminat subiectele sensibile şi a lăudat Partidul Comunist.

Toate organizaţiile mass-media – fie ele de stat sau private – sunt supuse cenzurii Partidului Comunist şi elimină de multe ori conţinutul considerat sensibil sau contrar propagandei sale. China ocupă în mod constant locul fruntaş în topul ţărilor cu cele mai grave încălcări ale libertăţii presei, top realizat de grupurile de monitorizare.

Protestatarii din faţa biroului Southern Weekly au adus crizanteme şi au scandat "pentru democraţie, libertatea presei şi drepturile omului", potrivit lui John Kennedy de la South China Morning Post. El a adăugat că şi elevii de gimnaziu au ieşit pentru a-şi demonstra sprijinul. Au avut loc unele încăierări minore între ofiţerii de poliţie şi protestatari.

"Încheiaţi cenzura presei. Poporul chinez vrea libertate!" a strigat un alt protestatar chinez.

"Cred că oamenii obişnuiţi ar trebui să se trezească," a declarat protestatarul Yuan Fengchu pentru Associated Press prin telefon. "Oamenii încep să realizeze că drepturile le-au fost luate de Partidul Comunist şi se simt oprimaţi în mod constant."

David Bandurski de la China Media Project al Universităţii din Hong Kong a declarat că incidentul "este fără îndoială unul dintre cele mai importante la care vom asista în China, în acest an."

Potrivit China Media Project, personalul editorial de la Southern Weekly a cerut în cadrul unei întâlniri formarea unei echipe de investigaţie care să cerceteze incidentul editorial de Anul Nou şi să ofere un raport public. Cu toate acestea, şeful consiliului editorial Huang Can a susţinut că nu va exista "nicio reglare de conturi şi că cenzura va 'reveni la normal' ", potrivit Media Project.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor