Cel mai cunoscut scriitor uighur omorât în arestul poliţiei în condiţii suspecte

Recent pretinsa moarte, în custodia poliţiei, a unui proeminent scriitor uigur, arată că în China nu s-au făcut progrese în privinţa îmbunătăţirii performanţelor din domeniul libertăţii de expresie, a declarat Amnesty Internaţional.
Nuremet Yasin (Amnesty.org)
Alex Johnston
07.01.2013

Recent pretinsa moarte, în custodia poliţiei, a unui proeminent scriitor uigur, arată că în China nu s-au făcut progrese în privinţa îmbunătăţirii performanţelor din domeniul libertăţii de expresie, a declarat Amnesty Internaţional.

Moartea scriitorului Nurmemet Yasin a avut loc cândva în 2011 în închisoarea Shaya, din regiunea Xinjiang din vestil Chinei - acelaşi loc în care este ţinut avocatul disident Gao Zhisheng. Incidentul a fost raportat însă doar cu câteva zile în urmă, în conformitate cu Amnesty. Yasin a fost închis pentru că scris "Porumbelul sălbatic", o poveste despre un porumbel, care este prins de oameni şi alege să se sinucidă, mai degrabă decât să trăiască în captivitate.

În cartea lui Yasin, naratorul precizează: "Acum, în sfârşit, pot să mor liber. Mă simt ca şi cum sufletul mi-a luat foc - avântat şi liber".

Publicarea cărţii i-a adus o acuzaţie de "incitare la separatism" din partea regimului comunist, a declarat Amnesty.

Despre Yasin, care a publicat, de asemenea, manuale şcolare, s-a raportat că suferea de o sănătate precară în timpul detenţiei, iar condiţiile de la Shaya se spune că sunt dure. Yasin a fost arestat în 2004, după ce a publicat "Porumbelul sălbatic" şi a fost închis timp de 10 ani.

Amnesty a declarat că regimul chinez trebuie să confirme dacă Yasin a murit în timp ce era în închisoare.

"Nurmemet Yasin nu ar fi trebuit închis în primul rând, şi dacă se confirmă, moartea acestui tânăr scriitor în închisoare este un act de inculpare ruşinos" al regulii de drept a regimului chinez, a declarat Catherine Baber, directorul adjunct al Amnesty Internaţional pentru Asia Pacific.

"Autorităţile chineze ar trebui să înţeleagă că a condamna scriitorii paşnici la o moarte lentă în închisoare nu le va distruge scrierile, sau omorî nevoia de libertate pe care scrisul lor o inspiră", a adăugat aceasta.

Asociaţia Uigură Americană i-a solicitat miercuri, de asemenea, regimul chinez să elibereze informaţii despre moartea scriitorului, dar a menţionat că familia sa a susţinut că l-a vizitat în ultimele zile.

"Zvonurile şi speculaţiile din jurul acestei tragedii demonstrează o lipsă critică de transparenţă a sistemului juridic din China şi în special în ceea ce priveşte tratamentul deţinuţilor uiguri", a precizat într-o declaraţie Alim Seytoff, preşedintele Asociaţiei Uigure Americane.

Moartea lui Yasin subliniază cât de dificil este să se obţină informaţii despre disidenţi chinezi în custodie, la fel ca în cazul avocatului pentru drepturile omului Gao Zhisheng.

Potrivit rapoartelor precedente făcute de ziarul The Epoch Times, familia lui Gao trebuie să treacă prin luni, dacă nu chiar ani, fără să audă nimic despre el. În luna ianuarie a anului trecut soţia lui şi-a exprimat temerile că Gao ar fi murit după ce a fost torturat.

Cazul lui Yasin evidenţiază, de asemenea, situaţia grea a uigurilor din China. În ultima lună, peste zece uiguri deportaţi din Malaezia în China au fost condamnaţi la închisoare în baza unor acuzaţii similare de separatism. De asemenea, un proeminent intelectual uigur a fost hărţuite în Xinjiang şi Beijing în timpul celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Naţional, a raportat Radio Free Asia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor