Jurnaliştii de la un ziar chinez au intrat în grevă, acuzând cenzura autorităţilor

Jurnaliştii de la o importantă publicaţie din China, Southern Weekly, au intrat în grevă, protestând faţă de cenzura impusă de autorităţi, relatează BBC.

Protestul a fost iniţiat săptămâna trecută când un mesaj de Anul Nou al publicaţiei, în care se cereau reforme, a fost modificat de oficiali locali. El a fost amplificat de încercările autorităţilor de a controla blogul publicaţiei.

Mai mulţi susţinători ai Southern Weekly s-au adunat în faţa sediului, purtând pancarte cu mesajul „Vrem libertatea presei, constituţionalitate şi democraţie”.

Poliţia nu a intervenit împotriva protestatarilor, potrivit unor martori.

Southern Weekly este unul dintre cele mai apreciate ziare din China, fiind renumit pentru investigaţiile sale şi pentru testarea limitelor libertăţii de exprimare.

Publicaţiile din China sunt supravegheate de aşa-numitele departamente de propagandă, care schimbă deseori conţinutul unor materiale pentru a le alinia la politica partidului.

Departamentul de propagandă a schimbat materialul Southern Weekly în care se cerea garantarea drepturilor constituţionale cu unul în care era lăudat Partidul Comunist.

În replică, jurnaliştii au cerut demisia şefului propagandei din Guangdong, acuzându-l că este dictator întro perioadă de deschidere.

Aproape 100 de jurnalişti au intrat în grevă, susţinând că autorităţile exercită presiuni asupra ziarului.

Întrebată de cazul Southern Weekly în cadrul unui briefing de presă, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing a precizat că nu există cenzură în presa din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe