Şeful unei importante bănci chineze a fost arestat pentru corupţie

Tao Liming, directorul executiv al Băncii de Economii Poştale, cea de-a şasea bancă comercială ca mărime din China, a fost arestat oficial pentru acuzaţii de corupţie la sfârşitul lunii decembrie, după ce a fost reţinut timp de câteva luni.

Acuzaţiile au inclus acordarea de împrumuturi ilegale, luarea de mită şi strângerea de fonduri ilegale, în conformitate cu Oriental Morning Post.

Pe 11 iunie 2012, Poşta Chineză şi Banca de Economii Poştale au emis simultan o declaraţie, în care au anunţat că Tao Liming, directorul executiv, şi Chen Hongping, directorul de operaţiuni bancare al Băncii de Economii Poştale, colaborează cu autorităţile competente în investigaţia privind propriile infracţiuni economice.

Ulterior, nu a mai apărut nicio veste cu privire la Tao şi Chen până pe 6 iulie, când o sursă din interior a relatat pentru Oriental Morning că Chen Hongping "a fost deja arestat". Cu privire la investigaţiile lui Tao nu au fost publicate niciun fel de rapoarte până la ştirile de acum.

Un raport al New Century Weekly a indicat că Banca de Economii Poştale a acordat împrumuturi ilegale pentru proiecte de construcţii către departamentul de autostrăzi din Hunan între 2009 şi 2010, fratele mai mic al lui Tao fiind de asemenea implicat în aceste afaceri. Fratele lui Tao se află în curs de investigare pentru solicitare de mită de până la 1,6 milioane de dolari, în activitatea sa de negociere a contractelor pentru o autostradă de mare viteză din Hunan.

Informaţiile obţinute din anchetarea separată pentru acuzaţii de corupţie a lui Chen Mingxian, fostul director adjunct şi ulterior secretarul de partid al Departamentului de Transport al provinciei Hunan, au oferit indicii despre cazul lui Tao Liming, potrivit Business China. Chen este în curs de investigare pentru licitaţii şi oferte discutabile legate de construcţia de autostrăzi.

În plus faţă de acuzaţiile de creditare ilegală, Tao Liming este acuzat şi de corupţie prin deturnarea ratei dobânzii interbancare. O sursă internă din acest domeniu a dezvăluit pentru Oriental Morning Post că deoarece Banca de Economii Poştale are de obicei mai multe conturi de economii decât credite, alte instituţii financiare o consideră creditorul lor cheie.

Arestarea lui Tao Liming ar putea indica faptul că anumite persoane la nivel înalt au fost vizate în lupta împotriva corupţiei din sectorul financiar. Noul şef anticorupţie Wang Qishan are experienţă în finanţe şi economie, iar numirea sa la conducerea Comisiei Centrale pentru Inspecţie Disciplinară a fost văzută de unii ca o indicaţie a faptului că sectorul financiar va fi vizat.

Pe de altă parte, investigaţiile anti-corupţie şi arestările au fost mult timp un şiretlic în cadrul Partidului Comunist, fiind folosite pentru a instala anumiţi favoriţi sau a scăpa de duşmanii politici. Nu este clar de care parte a liniei se află căderea lui Tao Liming în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe