Zeci de morţi în Nagorno-Karabah. Turcia intră de partea azeră, Rusia sprijină Armenia

Un soldat armean în oraşul Martakert din regiunea Nagorno-Karabah.
Un soldat armean în oraşul Martakert din regiunea Nagorno-Karabah. (Captură Foto)

Armenia ar putea activa pactul colectiv de apărare cu Rusia, care are o bază militară extinsă la Gyumri în partea de nord-vest a ţării.

Luni, ambasadorul Armeniei la Moscova, Vardan Toganyan, a declarat că escaladarea luptelor cu Azerbaidjanul nu a ajuns deocamdată în acel punct.

Cu toate acestea, Aagenţia rusă TASS a subliniat că aceasta rămâne o posibilitate după ce Armenia a raportat cel puţin 31 de militari ucişi în regiunea de frontieră Nagorno-Karabah. Republica separatistă este cheia unei zone de conflict îngheţat între Azerbaidjan şi Armenia, care susţine că forţele sale "protejează" republica de bombardamentele şi agresiunile Azerbaidjanului:

Potrivit ambasadorului armean la Moscova, Erevan şi Moscova continuă să stimuleze cooperarea în domeniul apărării. "Credem că, dacă va fi necesar vom cere Rusiei [asistenţă militară suplimentară]", a subliniat trimisul. „Astăzi nu credem că avem nevoie de trupe suplimentare sau alte forţe”, a adăugat el.

"Însă credem că Rusia are un rol major în Caucaz şi este capabilă să folosească metode politice pentru a pune capăt vărsării de sânge", a subliniat Toganyan.

Putin a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan referitor la conflictul care a izbucnit în acest weekend în regiunea autonomă Nagorno-Karabah, care deşi este revendicată de Azerbaidjan (şi recunoscută internaţional ca atare), şi-a declarat independenţa în 1991 ca o enclavă etnică armeană.

Preşedintele Trump a ţinut să ia poziţie faţă de acest nou punct fierbinte, solicitând oprirea imediată a luptelor şi detensionarea situaţiei.

Ambele părţi au raportat decese în rândul populaţiei civile, fiecare ţară învinuind-o pe cealaltă pentru declanşarea agresiunii în weekend.

Azerbaidjanul a raportat luni că zborurile civile nu pot utiliza aeroporturilor sale în următoarele două zile, până cel puţin pe 30 septembrie, pe fondul mobilizării activelor aeriene militare, care includ drone furnizate de israelieni.

Ambasadorul Armeniei la Moscova a declarat, luni, că Turcia a trimis în Azerbaidjan în jur de 4.000 de militari din nordul Siriei şi că este implicată în conflict de partea azeră, o afirmaţie negată de un asistent al preşedintelui azerbaidjan Ilham Aliyev.

Armenia a mai afrirmat că experţii militari turci luptă alături de Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă separatistă din Azerbaidjan condusă de etnici armeni şi că Turcia a furnizat drone şi avioane militare.