Pashinian: Moscova va continua să furnizeze arme Erevanului

Nikol Paşinian (Getty Images)
Andrei Popescu
11.09.2018

Rusia a fost de acord să furnizeze în continuare arme Armeniei, a declarat premierul armean Nikol Pashinian într-un interviu cu publicaţia Kommersant.

Comentariile de duminică ale lui Pashinian au avut loc la o zi după ce acesta s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova într-un moment sensibil pentru relaţiile dintre cele două ţări, potrivit RFE/RL.

“Am convenit ca livrările de arme ruseşti să continue”, a precizat premierul armean când a fost întrebat de acordurile încheiate cu preşedintele Putin.

Pashinian a adăugat că armele vor fi finanţate prin credite şi că “vom discuta şi alte opţiuni”.

În noiembrie 2017, Armenia a primit un credit rusesc de 100 milioane de dolari pentru a finanţa livrările de arme din Moscova, potrivit agenţiei ruse de ştiri de stat TASS.

Agenţia a adăugat că creditul oferă fonduri pentru a fi utilizate de Erevan în perioada 2018-2022.

Armenia este implicată într-un conflict cu Azerbaidjanul vizând regiunea separatistă Nagorno-Karabah, oficial parte a teritoriului azer, dar populată în principal de etnici armeni.

Regiunea şi-a declarat independenţa de Azerbaidjan în războiul din 1988-1994, când au murit aproximativ 30.000 de persoane. Trei decenii de eforturi diplomatice vizând soluţionarea conflictului au avut rezultate minime, independenţa regiunii nefiind recunoscută de nicio altă ţară.

Întâlnirea dintre Pashinian şi Putin a avut loc după amplificarea tensiunilor în relaţiile ruso-armene din cauza unei investigaţii desfăşurate de noul guvern al lui Pashinian asupra evenimentelor legate de protestele fatale post-electorale din 2008.

Procurorii au lansat acuzaţii penale împotriva fostului preşedinte armean Robert Kociarian şi a actualului preşedinte al Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC), Iuri Haceaturov, acţiuni pe care Kremlinul le-a criticat.

Rusia şi Armenia au avut relaţii apropiate o perioadă îndelungată, dar legăturile dintre cele două ţări au fost puse sub semnul întrebării după ce, în luna mai, Pashinian l-a alungat de la putere pe Serj Sargsyan, un apropiat al Moscovei.

În remarcile sale dinaintea întâlnirii cu Pashinian, Putin a afirmat că relaţiile dintre Moscova şi Erevan se dezvoltă “constant în toate direcţiile”, precizând că este vorba de sferele politică şi militară, şi cooperarea economică şi pentru securitate.

Deşi aceasta a fost cea de-a treia întâlnire dintre Pashinian şi Putin în doar 4 luni, premierul armean recunoaşte că există unele probleme care trebuie discutate de cele două ţări.

Premierul armean a afirmat pentru Kommersant că Putin i-a acceptat invitaţia de a vizita Erevanul “dacă nu înainte de sfârşitul acestui an, atunci la începutul anului următor”.

Totodată, Pashinian urmează să călătorească în Paris în 14 septembrie, pentru a purta discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

În Franţa locuiesc aproximativ 500.000 de etnici armeni şi cele două ţări au legături culturale strânse.

De altfel, Macron urmează să viziteze Erevanul în 11-12 octombrie la un summit al Francofoniei ce are loc în capitala armeană. Cei doi lideri s-au întâlnit în luna iulie la sediul NATO în Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor