Dodon a avut o întrevedere online cu Putin. Expert: Asistăm la cumpărarea indirectă a voturilor

Igor Dodon la intrevederea online cu Vladimir Putin
Igor Dodon la intrevederea online cu Vladimir Putin (facebook.com/Dodon Igor)

Preşedintele Igor Dodon a avut luni, 28 septembrie, o discuţie în format videoconferință cu omologul rus Vladimir Putin, pe următoarele teme: acordarea împrumutului în sumă de 200 mln de euro, achiziţia vaccinului anti-covid, motorina pentru producătorii agricoli, reluarea traficului aerian și feroviar între ţări etc.

Această întrevedere online nu poate reprezenta altceva decât o favoare personală. Igor Dodon valorifică relaţiile personale cu Vladimir Putin pentru a-şi consolida şansele la alegerile prezidenţiale, consideră politologul Dionis Cenuşă, menţionând că acest lucru reiese din conţinutul videoconferinţei „pe care Putin i-a dăruit-o”.

„Două aspecte legate de chat-ul Putin-Dodon merită o atenţie deosebită: Primul, partea rusă promite ajutor umanitar (sub formă de hidrocarburi, în valoare de 500 milioane RUBLE) cu câteva zile înainte de începutul campaniei electorale.

Mai mult decât atât, Putin îi cere lui Dodon lista întreprinderilor moldoveneşti, către care trebuie să fie transmis ajutorul. Practic, asistăm la cumpărarea indirectă a votului.

Al doilea, prin videoconferinţă, Putin face un transfer 'digital' de imagine către Igor Dodon. Trebuie să ţinem cont de faptul că agenda Kremlinului este încărcată cu subiecte mult mai importante, precum conflictul militar armeano-azer în jurul Nagorno Karabah”, scrie analistul pe pagina sa de socializare.

Dionis Cenuşă a ţinut să sublinieze însă că transferul de imagine (pe cale digitală) şi acordarea ajutorului străin de către actorii externi nu reprezintă încălcare a legislaţiei electorale, pentru care candidaţii pot fi eliminaţi din competiţie.