Lege marţială în regiunea separatistă Nagorno-Karabah

Unităţi de artilerie mobilă în Nagorno-Karabakh, la Hadrut, în apropiere de graniţa cu Iranul, 5 aprilie 2016
Unităţi de artilerie mobilă în Nagorno-Karabakh, la Hadrut, în apropiere de graniţa cu Iranul, 5 aprilie 2016 (KAREN MINASYAN/AFP/Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui aşa-numitei Republici Artsakh (Republica Nagorno-Karabah) - o regiune separatistă -, Vahram Poghosyan, a declarat că oraşul Stepanakert a fost bombardat.

Conflictele au izbucnit în regiune la primele ore ale dimineţii, iar Poghosyan a publicat pe pagina sa de Facebook o declaraţie atribuită preşedintelui republicii separatiste.

"Conform situaţiei actuale, a fost convocată o şedinţă extraordinară a Adunării Naţionale. După ce am vorbit cu parlamentarii, anunţ că am declarat legea marţială şi o mobilizare pe scară largă a persoanelor cu vârsta peste 18 ani", se arată în comunicat.

„Aşezările civile, inclusiv capitala, Stepanakert, au fost, de asemenea, supuse focului de artilerie”, a declarat Poghosyan duminică pe Facebook, adăugând că răspunsul va fi „proporţional”.

La începutul zilei, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Azerbaidjan a susţinut că forţele armate ale Armeniei au deschis focul asupra aşezărilor situate de-a lungul liniei de demarcaţie cu Repubica separatistă Nagorno-Karabah în primele ore ale zilei de duminică.

Potrivit purtătorului de cuvânt, cel puţin şase aşezări au fost atacate şi există morţi şi răniţi în rândul populaţiei locale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că infrastructura civilă a fost grav avariată şi că informaţiile despre victimele şi răniţii din rândul populaţiei civile şi militare erau verificate.

Ultimul conflict armat între Azerbaidjan şi Armenia pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah a avut loc la începutul anilor '90. Ultimele ciocniri armate au izbucnit în iulie, ambele părţi raportând victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe