Zeci de mii de macedoneni protestează împotriva "amestecului UE" în problemele interne

Zeci de mii de manifestanţi furioşi au ieşit pe străzile mai multor oraşe ale Macedoniei, după ce unii oficialii UE aparent ar fi încercat să interfereze cu politica internă a ţării.
Protest în faţa biroului UE în Skopje, Macedonia, 21 martie 2017.
Protest în faţa biroului UE în Skopje, Macedonia, 21 martie 2017. (Captură Foto)

Manifestanţii au ieşit pe străzile capitalei macedonene Skopje, scandând “Macedonia! Macedonia!”, după ce Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de extindere şi vecinătate, ar fi respins propunerile de a se întâlni cu naţionaliştii din ţară.

Organizatorii protestelor au susţinut că au avut loc peste 42 de acţiuni în întreaga ţară. Unul dintre grupurile de manifestanţi a afişat bannere cu mesaje de nemulţumire la adresa UE pe traseul pe care a circulat Hahn de la aeroport în capitală.

Manifestanţii din naţiunea balcanică au declarat că, marţi, aproximativ 50.000 de oameni au năvălit pe străzile din Skopje, deşi în ultimele 21 de zile au mai avut loc acţiuni.

Macedonia se află într-un impas politic după alegerile din decembrie 2016, întrucât cele două partide mari din ţară nu au reuşit să formeze un guvern.

Acestea vor trebui să formeze o coaliţie guvernamntală împreună cu unul dintre partidele minorităţii etnice albaneze, care cer ca albaneza să fie numită cea de-a doua limbă oficială în stat.

Conservatorii, care au condus ţara o perioadă mare de timp, au respins cererea minorităţii albaneze şi au refuzat să ofere social-democraţilor mandat pentru constituirea unui guvern.

Preşedintele Gjorge Ivanov – care nu s-a întâlnit cu Hahn – a susţinut că cererile privind limba albaneză ar afecta imaginea ţării.

Peste 250.000 de etnici albanezi trăiesc în Macedonia, reprezentând un sfert din populaţia ţării. Albaneza este recunoscută ca limbă oficială în zonele dominate de minorităţi, dar nu şi la nivel naţional.

Naţiunea balcanică a fost cuprinsă de o criză politică în ultimii doi ani, declanşată de acuzaţii privind corupţia şi monitorizarea convorbirilor telefonice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe