Zeci de mii de macedoneni protestează împotriva "amestecului UE" în problemele interne
alte articole
Manifestanţii au ieşit pe străzile capitalei macedonene Skopje, scandând “Macedonia! Macedonia!”, după ce Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de extindere şi vecinătate, ar fi respins propunerile de a se întâlni cu naţionaliştii din ţară.
Organizatorii protestelor au susţinut că au avut loc peste 42 de acţiuni în întreaga ţară. Unul dintre grupurile de manifestanţi a afişat bannere cu mesaje de nemulţumire la adresa UE pe traseul pe care a circulat Hahn de la aeroport în capitală.
Manifestanţii din naţiunea balcanică au declarat că, marţi, aproximativ 50.000 de oameni au năvălit pe străzile din Skopje, deşi în ultimele 21 de zile au mai avut loc acţiuni.
Macedonia se află într-un impas politic după alegerile din decembrie 2016, întrucât cele două partide mari din ţară nu au reuşit să formeze un guvern.
Acestea vor trebui să formeze o coaliţie guvernamntală împreună cu unul dintre partidele minorităţii etnice albaneze, care cer ca albaneza să fie numită cea de-a doua limbă oficială în stat.
Conservatorii, care au condus ţara o perioadă mare de timp, au respins cererea minorităţii albaneze şi au refuzat să ofere social-democraţilor mandat pentru constituirea unui guvern.
Preşedintele Gjorge Ivanov – care nu s-a întâlnit cu Hahn – a susţinut că cererile privind limba albaneză ar afecta imaginea ţării.
Peste 250.000 de etnici albanezi trăiesc în Macedonia, reprezentând un sfert din populaţia ţării. Albaneza este recunoscută ca limbă oficială în zonele dominate de minorităţi, dar nu şi la nivel naţional.
Naţiunea balcanică a fost cuprinsă de o criză politică în ultimii doi ani, declanşată de acuzaţii privind corupţia şi monitorizarea convorbirilor telefonice.