A doua noapte de violenţe în Macedonia cauzate de limba albaneză

Proteste în Skopje, 28 februarie 2017
Proteste în Skopje, 28 februarie 2017 (ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)

Mii de macedoneni au protestat pentru o a doua noapte după criza politică iscată de adoptarea limbii albaneze ca a doua limbă oficială.

Protestele au avut loc în capitală - Skopje - dar şi în alte oraşe, fiind organizate de partidul "conservator" care a câştigat alegerile - VMRO DOMNE - care rejectează cererile de oficializare a limbii albaneze, pe motiv că ar sparge unitatea naţională.

Demonstraţiile din Skopje au avut parte de violenţe, iar doi jurnalişti de la postul de televiziune A1on - cameramanul Vladimir Zelceski şi reporterul Aleksandar Todevski – au fost atacaţi.

Redactorul şef al postului A1on, Predrag Petrovic, a declarat că protestatarii au atacat jurnaliştii din spate şi le-au distrus echipamentul. Cei doi jurnalişti au fost duşi la un spital pentru a li se verifica starea de sănătate în urma violenţelor.

Albanezii formează aproximativ 25% din populaţia macedoneană, iar limba albaneză este deja oficializată local, în comunităţile unde albanezii sunt majoritari.

Dar partidele albaneze naţionale profită acum de diviziunea care a lovit politica macedoneană şi de rezultatul alegerilor care nu permite niciunui partid macedonean naţional - cel conservator sau cel social democrat - să formeze un guvern majoritar, pentru a împinge agenda oficializării limbii albaneze.