Zeci de magistraţi sunt responsabili de condamnarea Moldovei la CEDO, în 2017

Dacă comportamentul judecătorului a constituit o infracţiune, împotriva lui pot fi pornite proceduri penale şi civile. Până în prezent însă în RM nu există nicio sentinţă de condamnare a magistraţilor pentru cauzele pierdute la CEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (www.echr.coe.int)
Ştefan Sârbu
01.02.2018

Pe parcursul anului 2017, în privinţa Republicii Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat 16 hotărâri, în 10 dintre ele fiind constatată cel puţin o violare a Convenţiei. În şase cauze, în privinţa Moldovei, nu a fost constatată nicio violare a Convenţiei, fiind constatată responsabilitatea Federaţiei Ruse. Suma prejudiciilor pe care Guvernul moldovean a fost obligat să o achite reclamanţilor se ridică la 95.348 Euro.

Asociaţia Obştească ”Juriştii pentru Drepturile Omului” a făcut publică lista persoanelor responsabile şi vinovate de condamnarea R.Moldova la CEDO cât şi descrierea succintă a violărilor constatate cu scopul de a contribui la sporirea responsabilităţii autorităţilor publice şi a transparenţei în actul decizional.

Astfel, potrivit listei menţionate, din numărul total al cazurilor de condamnare a R. Moldova de către instanţa europeană de justiţie, în 6 dosare se regăsesc hotărâri definitive ale instanţelor de judecată naţionale, la adoptarea cărora au participat 32 de magistraţi, dintre care judecătorii Dionisie Panov, Ala Cobăneanu, Tatiana Vieru, Xenofon Ulianovschi şi Ghenadie Lîşii se remarcă în a câte 2 dosare sancţionate de CEDO.

De menţionat însă că simpla prezenţă a numelui unei persoane în listă nu înseamnă expres că aceasta urmează a fi trasă la răspundere materială sau penală. Totuşi, în cazul în care comportamentul oficialului constituie o infracţiune sau dacă greşeala acestuia a fost comisă intenţionat sau din culpă gravă, împotriva lui urmează a fi pornite proceduri penale şi, respectiv, civile. În R. Moldova, stabilirea gradului vinovăţiei este pusă în sarcina procuraturii.

În conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare a RM, statul prin intermediul agentului guvernamental are dreptul de regres împotriva persoanelor ale căror acţiuni sau inacţiuni au determinat ori au contribuit semnificativ la încălcarea prevederilor Convenţiei care a fost constatată printr-o hotărâre sau a impus soluţionarea amiabilă a cauzei aflate pe rolul Curţii Europene ori formularea declaraţiei unilaterale. Sumele pot fi restituite în baza unei hotărâri judecătoreşti, proporţional vinovăţiei stabilite.

Notabil şi îngrijorător este faptul că până în prezent în R. Moldova nu există nicio sentinţă de condamnare a judecătorilor pentru cauzele pierdute la CEDO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor