Domnica Manole cere CSM să fie restabilită în funcţia de judecător

Dacă motivul eliberării Domnicăi Manole din funcţia de judecător a fost avizul SIS, iar CCM a decis că acesta nu este necesar în cariera magistratului, atunci CSM va trebui să revină asupra deciziei, afirmă Cristi Danileţ.
Domnica Manole, magistrat Curtea de Apel Chişinău (Epoch Times România)
Ştefan Sârbu
23.01.2018

Fosta magistrata a Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole a depus o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită anularea Hotărârii CSM din 4 iulie 2017 de declarare a incompatibilităţii şi eliberarea sa din funcţia de judecător, precum şi repunerea ei în drepturi.

Domnica Manole menţionează că şi-a întemeiat cererea în baza Hotărârii Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) din 5 decembrie 2017, prin care, au fost declarate neconstituţionale normele Legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, în partea ce se referă la verificarea de către SIS a candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în exerciţiu.

În context, judecătorul şi fostul membru al CSM din România Cristi Danileţ a ţinut să sublinieze că dacă motivul excluderii Domnicăi Manole din funcţia de judecător a fost documentaţia primită de la SIS, iar CCM a spus că aceasta nu are ce căuta în cariera magistratului, CSM va trebui să revină asupra deciziei sale în mod retroactiv, să o repună pe fosta judecătoare a Curţii de Apel în aceeaşi poziţie şi să-i plătească toate drepturile salariale de care a fost lipsită în această perioadă.

Amintim că fosta judecătoare Domnica Manole continuă să fie cercetată penal pentru că a obligat, în 2016, Comisia Electorală Centrală să iniţieze un referendum pentru modificarea Constituţiei RM în baza a 400 000 semnături colectate de către Platforma DA. La începutul lunii iulie 2017, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe magistrată în baza avizelor negative prezentate de SIS în urma verificărilor, fără a exista o procedură disciplinară sau sentinţă irevocabilă în privinţa acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor