Zece ani de guvernare Blair, de la moartea prinţesei Diana la războiul din Irak
alte articole
Mandatele lui la conducerea guvernului britanic au fost marcate de o reinventare a laburiştilor, de semnarea acordului de pace din Irlanda de Nord, dar şi de moartea prinţesei Diana, războiul din Irak şi o serie de scandaluri.
1997
- 2 mai: Partidul Laburist câştigă alegerile legislative cu o majoritate de 179 de locuri (diferenţa faţă de mandatele opoziţiei) în Camera Comunelor. Tony Blair, în vârstă de 43 de ani, devine cel mai tânăr prim-ministru britanic din 1812.
- 6 mai: Banca Angliei obţine independenţa.
- 31 august: Blair este în primele rânduri după moartea prinţesei de Wales, Diana, despre care spune că a fost "prinţesa poporului".
1998
- 10 aprilie: semnarea acordului de pace din Vinerea Sfântă, prin care protestanţii şi catolicii din Irlanda de Nord se angajează să împartă puterea, să-şi dezafecteze arsenalul paramilitar şi care prevede eliberarea teroriştilor.
1999
- 24 martie: Regatul Unit participă la loviturile aeriene împotriva Serbiei în Kosovo.
- 26 mai: Adunarea autonomă a Ţării Galilor, prima realizare a descentralizării pe care o dorea Tony Blair.
- 9 iulie: prima şedinţă din 1707 a Parlamentului scoţian, la Edinburgh.
2000
- 20 mai: Blair este primul premier după mai mult de 150 de ani care devine tată în timpul exercitării mandatului, soţia sa Cherie dând naştere celui de-al patrulea copil al lor, Leo.
2001
- 20 februarie: epidemie de febră aftoasă.
- 8 iunie: Partidul Laburist câştigă alegerile legislative cu o majoritate de 167 de locuri.
- 11 septembrie: atentatele din Statele Unite; Londra sprijină Wasingtonul.
- 7 octombrie: intervenţia militară întreprinsă de SUA, cu susţinere NATO, împotriva talibanilor şi Al-Qaeda în Afganistan.
2002
- 14 octombrie: Londra preia controlul direct al Irlandei de Nord, după acuzaţii de spionaj din partea republicanilor din adunarea de la Belfast.
2003
- 16 februarie: aproape un milion de persoane se pronunţă la Londra împotriva războiului din Irak. Este cea mai mare manifestaţuie din întreaga istorie britanică.
- 18 martie: Parlamentul sprijină trimiterea de trupe britanice în Irak.
- 21 martie: intervenţia în Irak a coaliţiei conduse de Statele Unite.
- 26 mai: BBC afirmă că guvernul a exagerat informaţiile serviciilor secrete referitoare la armele de distrugere în masă din Irak, justificarea pentru intervenţie.
- 17 iulie: David Kelly, expert guvernamental în arme bacteorologice şi sursa BBC, se sinucide.
2004
- 28 ianuarie: ancheta Hutton lansată de guvern exonerează administraţia Blair pentru evenimentele care au dus la sinuciderea doctorului Kelly şi critică sever BCC.
- 1 octombrie: Blair anunţă că alegerile legislative din 2005 vor fi ultimele la care va participa, dar intenţionează să-şi ducă la capăt cel de-al treilea mandat.
2005
- 5 mai: laburiştii câştigă alegerile legislative, dar cu o majoritate de numai 66 de locuri.
- 6 iulie: Londra câştigă organizarea Jocurilor Olimpice din 2012.
- 7 iulie: 56 de persoane sunt ucise şi peste 700 rănite în patru atentate sinucigaşe comise în reţeaua de transport public a Londrei.
2006
- 21 martie: Scotland Yard deschide o anchetă asupra finanţării partidelor politice, după acuzaţii că ar fi fost acordate împrumuturi de către donatori bogaţi care au fost numiţi în schimb în Camera Lorzilor.
- 7 septembrie: Blair este nevoit să precizeze că va părăsi puterea în decurs de un an.
- 14 decembrie: Blair este interogat de poliţie în ancheta asupra finanţării partidelor politce. Este pentru prima dată când un premier în exerciţiu este interogat într-o anchetă penală.
2007
- 26 ianuarie: Blair este din nou interogat de poliţie în legătură cu finanţarea partidelor.
- 26 martie: întâlnire istorică între protestantul Ian Paisley şi catolicul Gerry Adams, liderii celor două partide principale din Irlanda de Nord. Acceptă o împărţire a puterii începând cu 8 mai.
- 8 mai: protestanţii şi catolicii inaugurează la Belfast un nou guvern în cadrul căruia împart puterea
- 27 iunie: Blair se retrage de la conducerea guvernului britanic