Zece ani de guvernare Blair, de la moartea prinţesei Diana la războiul din Irak

Fostul premier britanic, Tony Blair. (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.03.2012

Mandatele lui la conducerea guvernului britanic au fost marcate de o reinventare a laburiştilor, de semnarea acordului de pace din Irlanda de Nord, dar şi de moartea prinţesei Diana, războiul din Irak şi o serie de scandaluri.

1997

- 2 mai: Partidul Laburist câştigă alegerile legislative cu o majoritate de 179 de locuri (diferenţa faţă de mandatele opoziţiei) în Camera Comunelor. Tony Blair, în vârstă de 43 de ani, devine cel mai tânăr prim-ministru britanic din 1812.

- 6 mai: Banca Angliei obţine independenţa.

- 31 august: Blair este în primele rânduri după moartea prinţesei de Wales, Diana, despre care spune că a fost "prinţesa poporului".

1998

- 10 aprilie: semnarea acordului de pace din Vinerea Sfântă, prin care protestanţii şi catolicii din Irlanda de Nord se angajează să împartă puterea, să-şi dezafecteze arsenalul paramilitar şi care prevede eliberarea teroriştilor.

1999

- 24 martie: Regatul Unit participă la loviturile aeriene împotriva Serbiei în Kosovo.

- 26 mai: Adunarea autonomă a Ţării Galilor, prima realizare a descentralizării pe care o dorea Tony Blair.

- 9 iulie: prima şedinţă din 1707 a Parlamentului scoţian, la Edinburgh.

2000

- 20 mai: Blair este primul premier după mai mult de 150 de ani care devine tată în timpul exercitării mandatului, soţia sa Cherie dând naştere celui de-al patrulea copil al lor, Leo.

2001

- 20 februarie: epidemie de febră aftoasă.

- 8 iunie: Partidul Laburist câştigă alegerile legislative cu o majoritate de 167 de locuri.

- 11 septembrie: atentatele din Statele Unite; Londra sprijină Wasingtonul.

- 7 octombrie: intervenţia militară întreprinsă de SUA, cu susţinere NATO, împotriva talibanilor şi Al-Qaeda în Afganistan.

2002

- 14 octombrie: Londra preia controlul direct al Irlandei de Nord, după acuzaţii de spionaj din partea republicanilor din adunarea de la Belfast.

2003

- 16 februarie: aproape un milion de persoane se pronunţă la Londra împotriva războiului din Irak. Este cea mai mare manifestaţuie din întreaga istorie britanică.

- 18 martie: Parlamentul sprijină trimiterea de trupe britanice în Irak.

- 21 martie: intervenţia în Irak a coaliţiei conduse de Statele Unite.

- 26 mai: BBC afirmă că guvernul a exagerat informaţiile serviciilor secrete referitoare la armele de distrugere în masă din Irak, justificarea pentru intervenţie.

- 17 iulie: David Kelly, expert guvernamental în arme bacteorologice şi sursa BBC, se sinucide.

2004

- 28 ianuarie: ancheta Hutton lansată de guvern exonerează administraţia Blair pentru evenimentele care au dus la sinuciderea doctorului Kelly şi critică sever BCC.

- 1 octombrie: Blair anunţă că alegerile legislative din 2005 vor fi ultimele la care va participa, dar intenţionează să-şi ducă la capăt cel de-al treilea mandat.

2005

- 5 mai: laburiştii câştigă alegerile legislative, dar cu o majoritate de numai 66 de locuri.

- 6 iulie: Londra câştigă organizarea Jocurilor Olimpice din 2012.

- 7 iulie: 56 de persoane sunt ucise şi peste 700 rănite în patru atentate sinucigaşe comise în reţeaua de transport public a Londrei.

2006

- 21 martie: Scotland Yard deschide o anchetă asupra finanţării partidelor politice, după acuzaţii că ar fi fost acordate împrumuturi de către donatori bogaţi care au fost numiţi în schimb în Camera Lorzilor.

- 7 septembrie: Blair este nevoit să precizeze că va părăsi puterea în decurs de un an.

- 14 decembrie: Blair este interogat de poliţie în ancheta asupra finanţării partidelor politce. Este pentru prima dată când un premier în exerciţiu este interogat într-o anchetă penală.

2007

- 26 ianuarie: Blair este din nou interogat de poliţie în legătură cu finanţarea partidelor.

- 26 martie: întâlnire istorică între protestantul Ian Paisley şi catolicul Gerry Adams, liderii celor două partide principale din Irlanda de Nord. Acceptă o împărţire a puterii începând cu 8 mai.

- 8 mai: protestanţii şi catolicii inaugurează la Belfast un nou guvern în cadrul căruia împart puterea

- 27 iunie: Blair se retrage de la conducerea guvernului britanic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor