Tony Blair, în fraze memorabile

Fostul premier britanic, Tony Blair (KHALIL MAZRAAWI/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
23.03.2012

Tony Blair, devenit după plecarea de la Downing Street cel mai bine plătit conferenţiar din lume, a rămas în istorie pentru numeroase fraze sale memorabile.

- "Acest guvern New Labour va conduce în interesul tuturor, al întregii naţiuni. Altfel spus, este timpul să se pună pe lucru", a spus Blair adresându-se mulţimii la Downing Street, la 2 mai 1997.

- "Generaţia mea este prima capabilă să aibă în vedere posibilitatea de a ne petrece întreaga viaţă fără să mergem la război, fără să ne trimitem copiii la război. Este o recompensă inestimabilă", a spus el în legătură cu pentru viitoarele relaţii internaţionale la summitul NATO de la Paris din 27 mai 1997. Şase ani mai tîrziu, avea să trimită trupe în Irak, alături de cele ale Statelor Unite.

- "Ea a fost prinţesa poporului şi astfel va rămâne în inimile noastre", a spus Blair despre moartea prinţesei Diana, la 31 august 1997.

- "Sper că oamenii mă cunosc suficient de bine pentru a şti că nu voi face niciodată ceva necinstit, oamenii care lucrează cu mine cred că sunt un tip corect şi sunt", se apăra el de insinuările privitoare la trafic de influenţă în afacerea de anulare în Formula 1 a interdicţiei de publicitate la tutun (16 noiembrie 1997). Ulterior, apare şi scandalul finanţării Partidului Laburist de către donatori bogaţi care capătă în schimb locuri în Camera Lorzilor. Blair este audiat de două ori în legătură cu această afacere.

- "O zi ca aceasta nu este o zi pentru vorbe mari. Le putem lăsa acasă. Dar eu simt mâna istoriei pe umerii noştri", a spus Blair la sosirea în Irlanda de Nord, înainte de semnarea Acordului istoric din Vinerea Sfântă (7 aprilie 1998).

- "Trebuie, în calitate de guvern, să fim extrem de atenţi, să fim mai albi decât albul, ca oamenii să înţeleagă că nu vom avea nici o legătură cu vreun lucru necinstit, indiferent în ce mod", a spus el vorbind despre viziunea sa de încredere între popor şi guvern (8 aprilie 1998).

- "Ceea ce facem este corect, pentru Marea Britanie, pentru Europa, pentru lumea care trebuie să ştie că barbaria nu poate câştiga în faţa justiţiei", a spus el justificând participarea britanică la operaţiunea forţelor NATO împotriva Serbiei (26 martie 1999).

- "Vă spunem că vom sta alături de voi fără ezitare", a declarat Blair exprimând susţinerea ţării sale pentru Statele Unite într-o vizită la Casa Albă, după atentatele de la 11 septembrie.

- "Nu este momentul bun pentru slăbiciune. Este momentul să arătăm că ne vom ridica pentru ceea ce credem că este corect, să arătăm că ne vom opune tiraniilor, teroriştilor care ne pun în pericol stilul nostru de viaţă, să arătăm că avem curajul de a face lucrul corect", a declarat el încercând să convingă Parlamentul să trimită trupe britanice în Irak (18 martie 2003).

- "Dacă sunt ales, voi duce până la capăt al treilea mandat. Nu doresc un al patrulea mandat. Nu cred că britanicii ar vrea un premier care să continue atât de mult timp, dar cred că este raţional să-mi anunţ acum intenţia", a declarat Blair la 1 octombrie 2004.

- "În ceea ce priveşte calendarul şi data plecării mele, aş fi preferat să fac anunţurile în stilul meu. Dar viitorul congres al Partidului Laburist de peste două săptămâni va fi ultimul meu congres în calitate de lider al partidului, iar viitorul congres al sindicatelor unificate va fi ultimul pentru mine, probabil spre uşurarea tuturor", a spus Blair, sub presiunea unora dintre membrii laburiştilor de a anunţa că se va retrage din funcţie într-un an (7 septembrie 2006).

- "Mi-aţi dat tot ceea ce am reuşit până acum şi tot ce am reuşit cu toţii, împreună, pentru ţară. Dar în anii care vor urma, oriunde voi fi, orice aş face, voi fi cu voi. Să vreţi ce-i mai bun, să vreţi să câştigaţi. Voi sunteţi de acum viitorul, folosiţi acest lucru cât mai bine" - discursul de adio la congresul laburiştilor (26 septembrie 2006).

- "Când am intrat în politică, doream să fiu pe placul tuturor. Însă am înţeles că nu este posibil. Veţi vedea că cel mai bun lucru de făcut este ceea ce vi se pare just şi fiecare are propriul raţionament. Aceasta este teoria lui Mister Tony", a declarat Blair rezumând ce a învăţat în politică, într-o vizită în Emirate, la 19 decembrie 2006.

- "Bineînţeles că regret profund pierderea de vieţi omeneşti", a spus Blair la audierile privind implicarea Marii Britanii în războiul din Irak (ianuarie 2011).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor