'Lupii solitari' precum cel din Toulouse ameninţă Olimpiada din Londra
Acest tip de terorist, care acţionează în mod izolat şi spontan, este principalul coşmar al serviciilor secrete britanice. Sângele rece şi profesionalismul cu care Mohamed Merah, un francez de origine algeriană în vârstă de 23 de ani care a ucis trei militari francezi iar după câteva zile a comis masacrul de la şcoala evreiască din Toulouse, dă fiori serviciilor secrete şi poliţiei britanice, cu patru luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Londra 2012, notează luni ziarul ABC.
Jonathan Evans, directorul MI5, îi consideră principala ameninţare teroristă. El a luat începând de luni o 'măsură puţin obişnuită', potrivit ziarului Daily Telegraph - de a informa guvernul în plen şi nu doar membrii Consiliului Naţional de Securitate - privind orice ameninţare teroristă care ar putea umbri Jocurile Olimpice de vară. Iar în frunte, după cum a recunoscut şi Scotland Yard-ul, a plasat profilul pe care experţii în califică drept 'lupul solitar'. Cazuistica arată că acest tip de ameninţare poate veni din rândul extremei drepte, precum norvegianul Anders Breivik.
Dar serviciile de securitate sunt tot mai preocupate de apariţia 'lupilor singuratci islamişti'. Este vorba de indivizi izolaţi, radicalizaţi pe Internet, greu de descoperit pentru că nu frecventează - în versiune islamistă - cercurile de socializare obişnuite ale jihadismului. Pericolul vine de la faptul că acţionează în mod spontan, în afara reţelelor de organizaţi cunoscute de poliţie sau în filialele foarte îndepărtate ale Al-Qaeda. Dezechilibrul mentale ar reprezenta o a treia categorie de indivizi paranoici, sau obsedaţi, de exemplu, de a-i face rău reginei.
Serviciile secrete britanice au o mie de agenţi care încearcă să detecteze orice indiciu care ar putea sugera existenţa vreunui 'lup solitar', o cifră care va creşte odată cu apropierea Olimpiadei. Pe de altă parte, Marea Britanie face presiune asupra ţărilor aliate şi vecine, inclusiv Spania, pentru a fi în alertă faţă de orice mişcare suspectă. Marea Britanie s-a confruntat cu cel puţin trei cazuri în ultimii ani. Roshonara Choudhry, născută la Londra în 1989, l-a înjunghiat de trei în abdomen pe deputatul Stephen Timms, în mai 2010, în plină campanie electorală. A spus că a vrut să pedepsească intervenţia din Irak. Andrew Ibrahim, un convertit la islam născut în Bristol, a fost arestat în 2009 pentru deţinere de explozibili şi preparare de acte de terorism după ce a studiat pe Internet cum se face o centură cu explozibili. Nicky Reilly, un alt convertit la islam, născut la Plymouth, a eşuat în tentativa sinucigaşă împotriva restaurantului Exeter, în mai 2008. Bomba artizanală fabricată de el a explodat parţial când a încercat să o testeze în toaleta de la Giraffe Café.
Atentatele comise de Al-Qaeda după 11-S au scăzut progresiv făcând trecerea de la 'a doua generaţie jihadistă' responsabilă a atacurilor din 2001 din SUA, comandate direct de Osama Bin Laden, la cea de-a 'treia generaţie' în care trebuie încadraţi teroriştii responsabili de atentatele din 11 martie de la Madrid şi cele din 7 iulie 2005 din Londra. Este vorba de grupuri radicalizate şi formate în Europa occidentală şi nu 'made in Afganistán', ca predecesorii lor care urmau instrucţiunile reprezentanţilor regionali în contact cu structurile centarle ale Al-Qaeda de la frontiera afgano-pakistaneză.
'S-a trecut de la un terorism centralizat la unul auto-iniţiat' spune un expert britanic. Lupii solitari ar fi moştenirea lăsată de Al-Qaeda după trei decenii de hărţuire care a culminat cu uciderea lui Bin Laden, în mai anul trecut. A creat o diasporă de aspiranţi terorişti, care asemeni lui Merah resping războaiele din Irak, Afganistan sau Somalia şi dispun de suficient material logistic pentru a provoca pagube importante. Antecedentele din SUA şi Marea Britanie arată că Al-Qaeda are capacităţi tot mai reduse şi dificultăţi de a recruta direct pentru că reţeaua sa este foarte infiltrată. Dar este suficient un singur terorist pentru a comite un atentat. 'Să nu uităm de Breivik', asigură expertul.