Zborul în sens invers al păsărilor colibri (Video)
alte articole
Capacitatea păsărilor colibri de a zbura cu spatele este surprinzător de eficientă, chiar dacă aceste păsări mici trebuie să bată mai repede din aripile lor.
Într-un nou studiu al păsărilor colibri Anna, Calypte Anna, metabolismul lor a fost măsurat în asociere cu trei stiluri de zbor: înainte, înapoi şi pe loc.
Cinci păsări au fost filmate într-un tunel aerodinamic, unde se hrăneau dintr-o seringă cu zaharoză şi unde fluxul de aer era direcţionat spre ele, aşa că păsările au trebuit să zboare înapoi pentru a rămâne staţionare în timpul hrănirii. Apoi alimentatorul a fost rotit cu 180 de grade, astfel încât păsările au trebuit să zboare spre înainte în timpul hrănirii.
Analiza tipurilor de zbor a arătat diferenţe distincte. În zborul în sens invers, corpul este mai drept, aşa că păsările trebuie să îşi flexeze mai tare capul pentru a ajunge la nectar. Bătăile aripilor devin mai orizontale şi mai rapide, ajungând la 43,8 Hz în loc de 39,7 Hz pentru zborul înainte.
Apoi, experimentele au fost repetate în timp ce se măsura consumul de oxigen.
"Ne-am aşteptat să găsim valori ridicate sau intermediare pentru metabolism în timpul zborului în sens invers, pentru că poziţia corpului păsării este dreaptă şi asta înseamnă că rezistenţa este mai mare", a declarat co-autorul studiului Nir Sapir de la Universitatea din California-Berkeley, într-un comunicat de presă.
"De asemenea, păsările folosesc frecvent zborul înapoi, dar nu tot timpul, aşa că am presupus că nu este mult mai eficient în ceea ce priveşte mecanica zborului în comparaţie cu zborul înainte."
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că zborul cu spatele este la fel de eficient din punct de vedere metabolic ca zborul spre înainte şi cu aproximativ 20 la sută mai eficient decât zborul pe loc.
Rezultatele au fost publicate în Jurnalul of Experimental Biology, şi pot fi accesate on-line.