Israelul: război total împotriva Al Qaeda

Avion al Forţelor Aeriene Israeliene.
Avion al Forţelor Aeriene Israeliene. (youtube.)

”Forţele Aeriene Israeliene îşi vor schimba dramatic modul de operare începând de luna viitoare”, a declarat Şeful Marelui Stat Major al armatei israeliene, generalul Benny Gantz, indicând că Israelul se va folosi de toată capacitatea armată aeriană împotriva ţintelor militare şi teroriste din Irak, Siria şi Iordania – în particular împotriva forţelor Al-Qaeda care se apropie de graniţele Israelului.

Pe lângă avioanele de vânătoare, Forţele Aeriene Israeliene mai cuprind elicoptere şi drone.

Întrebat la ce se referă când spune că modul de operare se va schimba dramatic, generalul Gantz a răspuns: ”La uşile noastre se află un inamic diferit. Este mai mobil, se ascunde mai bine şi vine de departe (...) Dacă numărăm jihadiştii prezenţi în partea nordică a Israelului şi îi adunăm pe cei răspândiţi în sud şi est (Irak, Iordania şi Siria - n.r.), ajungem la un total de 50.000 de luptători islamişti înarmaţi", a mai spus Gantz.

"Acest inamic este răspândit pe arii extinse şi nu este susceptibil mijloacelor noastre militare obişnuite. Totuşi, suntem obligaţi să ne confruntăm cu această ameninţare şi, de asemenea, avem oportunitatea să o facem", a continuat acesta.

Diviziile militare nu pot fi folosite împotriva teroriştilor Al-Qaeda deoarece aceştia nu formează o armată convenţională. Totuşi, grupările islamiste deţin centre de comandă şi capturează puncte strategice în Siria şi Irak, precum drumuri principale, poduri, oraşe mici, câmpuri de petrol şi conducte.

Potrivit generalului Gantz, o mobilizare eficientă împotriva acestora va depinde de cooperarea cu agenţia militară israeliană pentru informaţii, care va susţine atacurile aeriene cu informaţii precise. ”Înţelegem că trebuie să adoptăm o metodă de luptă care se bazează pe informaţii, ceea ce înseamnă că trebuie să aducem serviciile de informaţii în acele locuri”.

Forţele militare israeliene se vor folosi de drone şi cât de unităţile terestre ale Corpului Militar de Informaţii pentru a supraveghea grupările jihadiste. Experţii afirmă că strategia adoptată de Tel-Aviv este asemănătoare celei utilizate de Statele Unite în Pakistan şi Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe