Xi Jinping afirmă că pregăteşte China pentru război. Ar fi o prostie să nu-l credem pe cuvânt [Foreign Affairs]

Xi Jinping
Xi Jinping (Lintao Zhang/Getty Images *)

Liderul comunist chinez Xi Jinping spune că se pregăteşte pentru război. La reuniunea anuală a Parlamentului chinez şi a celui mai important organism politic consultativ al acestuia din martie, Xi a prezentat tema pregătirii de război în patru discursuri separate, într-unul dintre ele spunându-le generalilor săi să "îndrăznească să lupte", relatează Foreign Affairs.

Guvernul lui Xi a anunţat, de asemenea, o creştere de 7,2% a bugetului de apărare al Chinei, care s-a dublat în ultimul deceniu, precum şi planuri de a face ţara mai puţin dependentă de importurile de cereale din străinătate.

În ultimele luni, Beijingul a prezentat noi legi privind pregătirea militară, noi adăposturi antiaeriene în oraşele cele mai apropiate de Taiwan şi noi birouri de "mobilizare a apărării naţionale" în toată ţara.

Potrivit sursei citate, este prea devreme pentru a spune cu certitudine ce înseamnă aceste evoluţii.

Conflictul nu este sigur sau iminent. Dar ceva s-a schimbat la Beijing, un lucru pe care factorii de decizie politică şi liderii de afaceri din întreaga lume nu îşi pot permite să îl ignore.

“Dacă Xi spune că se pregăteşte de război, ar fi o prostie să nu-l credem pe cuvânt”, menţionează publicaţia citată.

Mulţi analişti susţin că deja SUA se află într-un nou Război Rece cu China comunistă, o confruntare care se desfăşoară doar ca o dispută comercială. Însă, ameninţarea Beijingului faţă de Washington este şi una militară, mai ales într-un potenţial conflict ce implică Taiwanul.

Acum, americanii trebuie să descurajeze China în privinţa unei intervenţii în Taiwan, aceasta implicând ameninţarea cu sancţiuni militare şi economice, alături de o coaliţie de aliaţi internaţionali. Eforturile de descurajare ale Chinei se intensifică chiar dacă administraţia Biden continuă cu propriile sale planuri de “descurajare integrată” a agresiunii chineze, aspect care ar putea destabiliza Taiwanul şi regiunea în general.

China, stimulată de percepţia sa despre declinul SUA, încurajată de arsenalul său nuclear în expansiune rapidă şi inspirată de succesul aparent al preşedintelui rus Vladimir Putin în utilizarea ameninţărilor nucleare pentru a limita sprijinul SUA pentru Ucraina, ar putea deveni prea încrezătoare şi ar putea declanşa un conflict în convingerea că Washingtonul va rămâne în afara unui posibil conflict, potrivit Foreign Affairs.

Washingtonul trebuie să evite acest tip de spirală escalativă subminând optimismul chinez în propriile sale capacităţi; cu alte cuvinte, descurajând China. Acest lucru necesită transmiterea unui mesaj fără echivoc către Beijing că orice conflict între cele două puteri nucleare ar putea deveni rapid dezastruos, depăşind cu mult beneficiile potenţiale ale unei reunificări armate cu Taiwan.

Totuşi, dacă descurajarea eşuează – dacă Beijingul devine mai convins de superioritatea sa militară şi subestimează angajamentul SUA faţă de insulă – ambele ţări ar putea ajunge implicate într-un război între marile puteri dotate cu arme nucleare.

Aşa cum China se concentrează pe descurajarea strategică, Washingtonul este de asemenea absorbit de descurajarea Chinei. În Strategia naţională de apărare din 2022, SUA şi Departamentul de Apărare au menţionat necesitatea descurajării integrate, în special în contextul Taiwanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe