Conservatorii britanici cer limitarea imigraţiei din România şi Bulgaria în renegocierea relaţiei cu UE

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Stefan Rousseau - WPA Pool / Getty Images)

Membri importanţi ai Partidului Conservator din Marea Britanie au pregătit un plan de limitare a imigraţiei din ţările sărace deja membre ale Uniunii Europene, precum România şi Bulgaria, sau aspirante la aderare, ca parte a procesului de renegociere a relaţiei Regatului Unit cu blocul comunitar, relatează Daily Mail.

Astfel, ar urma sa fie limitat numărul imigranţilor din ţări unde salariile şi ajutoarele sociale sunt mult mai mici decât în Marea Britanie.

O astfel de măsură, care atentează la principiul de bază al UE privind libertatea de mişcare, ar fi primit susţinere din partea unor membri ai guvernului, notează Daily Mail.

Conservatorii aflaţi la originea propunerii vor că reforma imigraţiei să se afle în centrul eforturilor de renegociere a relaţiei cu Bruxellesul.

Conform propunerii, vor exista 'două inele în Europa', Marea Britanie şi alte state din afara zonei euro urmând a se angaja într-o integrare mai puternică.

Ţările din 'celălalt inel' ar urma sa se concentreze pe comerţ, iar reglementările în afaceri, legislaţia privind drepturile omului şi drepturile la beneficii vor fi reduse radical.

Premierul David Cameron s-a angajat să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la UE înaintea unui posibil referendum privind ieşirea din blocul comunitar până la sfârşitul lui 2017. David Cameron se confrunta cu apeluri din partea parlamentarilor conservatori de a prezenta măsurile pe care speră să le obţină în procesul de renegociere.

Unii membri ai Partidului Conservator vor că el să adopte o poziţie mai dură în privinţa imigraţiei, pentru a reduce ameninţarea reprezentată de partidul UKIP, anti-european şi anti-imigraţie, la alegerile generale de anul viitor.

David Cameron a evocat în trecut propuneri privind limitarea imigraţiei din ţări care aspiră la aderarea la UE, precum Turcia şi Albania, până când economiile lor vor fi aliniate la cea britanică.

Însă unii parlamentari conservatori vor că ideea să fie extinsă şi să includă şi ţări care sunt deja membre. Cetăţenii acestor ţări vor avea în continuare permisiunea de a veni în Marea Britanie, însă numărul lor va fi limitat.

La începutul acestui an au existat informaţii privind o divizare a guvernului în privinţa posibilităţii de a include în programul electoral al Partidului Conservator angajamentul de a opri afluxul de lucrători din cele mai sărace ţări europene.

Ministrul de interne Theresa May ar fi unul dintre cei în favoarea limitării numărului de imigranţi din statele deja membre ale UE.

Însă criticii pun sub semnul întrebării capacitatea lui David Cameron de a renegocia relaţia Marii Britanii cu UE după ce a eşuat în încercarea de a împiedica numirea lui Jean-Claude Juncker, considerat prea federalist, la preşedinţia Comisiei Europene.