Wolfgang Schäuble: “Grecia trebuie să adopte reforme sau va părăsi zona euro”
alte articole
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a declarat că Grecia trebuie să adopte reforme structurale nepopulare sau să părăsească zona euro.
Grecia trebuie să implementeze reforme economice dacă va dori să îşi păstreze locul în zona euro, a insistat ministrul german al Finanţelor, excluzând acceptarea unei reduceri a datoriei ţării înaintea unei întâlniri cruciale care va avea loc între miniştrii de finanţe din zona euro.
“Atena trebuie în cele din urmă să implementeze reformele necesare”, a declarat el ziarului german Bild am Sonntag într-un interviu publicat duminică.
“Dacă Grecia doreşte să rămână în zona euro nu există o altă soluţie – de fapt, [adoptarea reformelor] nu ţine deloc cont de nivelul datoriei”.
Întrebat dacă alegătorii germani ar trebui să fie pregătiţi pentru inevitabilitatea reducerii datoriei elene înaintea alegerilor naţionale din Germania din 2017, Schäuble a răspuns: “Aceasta nu ar ajuta Grecia”.
Schäuble a făcut comentariile în contextul unor speculaţii legate de cea mai bună soluţie pentru a readuce Grecia pe drumul recuperării economice.
Într-o evaluare foarte dură, Fondul Monetar Internaţional a declarat că nu există nicio perspectivă ca Grecia să respecte termenii draconici ai planului actual de salvare financiară (bailout) şi că plăţile privind dobânzile percepute pentru datoria naţională tot mai mare vor consuma 69% din bugetul ţării până în 2060 dacă nu este redusă datoria.
Analiza privind sustenabilitatea datoriei, realizată de FMI, a notat că Grecia ar trebui să dispună de un interval de timp mai mare pentru a efectua plăţi, ca rata dobânzii asupra împrumuturilor să fie fixată la 1,5% şi că, de fapt, creditorii ar trebui să transforme reducerea datoriei într-un proces automat după ce programul de salvare financiară se termină în 2018.
“Implementarea reducerii datoriei ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul perioadei programului”, a precizat FMI.
FMI a declarat că datoria naţională a Greciei, ca parte a PIB-ului, ar scădea de la puţin peste 180% în acest an la aproximativ 140% până în 2030, dacă datoria elenă este redusă. Alternativa, a adăugat Fondul, este ca Grecia să se confrunte cu o factură de plată tot mai mare pentru datoriile sale tot mai mari.