Renzi îşi dă demisia după ce pierde referendumul italian

Premierul italian Matteo Renzi va demisiona după o înfrângere puternică în referendumul de duminică privind reforma constituţională.
Matteo Renzi
Matteo Renzi (Andreas Solaro/AFP/Getty)

Renzi şi-a anunţat decizia de a demisiona într-un discurs adresat naţiunii.

“Drumul guvernului meu se opreşte aici. Cred că, pentru a schimba acest sistem politic, în care liderii rămân la fel şi schimbă diferite poziţii dar nu schimbă ţara, nu putem pretinde pentru a nu stiu câta oară că totul a rămas ca înainte. Ei nu îşi schimbă obiceiurile şi nu vor renunţa niciodată la locurile lor. Am dorit să elimin locurile în plus dar nu am reuşit. Prin urmare, locul meu va deveni liber”.

Sondajele au proiectat o înfrângere convingătoare pentru Renzi şi tabăra “DA”, cu aproximativ 20%.

Majoritatea partidelor din opoziţie s-au opus reformei constituţionale, iar Mişcarea anti-establishment Cinci Stele a fost vârful de lance, mobilizând puternicul sentiment populist din Italia. Partidul Mişcării, Beppe Grillo, doreşte un referendum pentru a decide dacă Italia ar trebui să păstreze moneda euro.

Renzi îşi va prezenta în mod oficial demisia luni în prezenţa preşedintelui Sergio Mattarella.

Rezultatul reprezintă o lovitură nouă pentru Uniunea Europeană, care se chinuie să depăşească o serie de crize şi care era nerăbdătoare ca Renzi să îşi continue reforma în cea de-a treia economie a zonei euro, dar care înfruntă mari probleme cu datoriile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe